mąka - 10440 przepisów (strona:430/696)

Rogale marcińskie 1130

Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać

Marta Gotuje
Śniadanie na słodko 209

proponuję, przywołuje na myśl wspomnienia wczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu

Taste Of My Day
Bułeczki makówki 158

pachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka  jajko do posmarowania  mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku

Anioły w kuchni
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4269

Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską) - 4-5 ogórków kiszonych - sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE* 266

dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji. Składniki: 6g drożdży 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki wody ok 100g obranej dyni 2 łyżki twarogu śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru cynamon Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z bakaliami 218

miski i łyżka..u mnie tym razem wyjątkowo tylko  jedna miska..do przygotowania tego ciasta posłużyłam się miską Tupperware ..po prostu wystarczy zamieszać miską i gotowe. 2 szkl. mąki  1 szkl.cukru pudru  1 szkl. oleju  1 szkl.kwaśnej śmietany  4 jaja  1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia  cukier waniliowy  mieszanka studencka

Moje domowe kucharzenie
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 736

dokładnie wg wskazówek! Podgrzewamy mleko, tak aby nieco parowało, odstawiamy. Do garnka dajemy 3 łyżki masła i roztapiamy, zdejmujemy z palnika i jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty

Nerds Kitchen
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 397

wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem z resztą suchych składników (mąki nie trzeba przesiewać, wiec spokojnie można wrzucić ją prosto z torebki). Całość mieszamy. 3. SKŁADNIKI MOKRE (1 min): wlewamy je do osobnej miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania

Nerds Kitchen
Chocolate chip cookies 242

najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam.. Składniki na około 30 sztuk: 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny  1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Moje domowe kucharzenie
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7362

posiekane na drobno orzechy (w przepisie są orzeszki ziemne, które wg nas pasują najlepiej, na zdjęciu użyliśmy laskowych, ponieważ tylko te mieliśmy pod ręką :)) i delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda

Nerds Kitchen
Rybki smażone 235

chyba najbardziej te złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb  sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z masą makową 198

tymi rogalikami...ale jak otrzymałam  rogalomanię  często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny  250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt

Moje domowe kucharzenie
Styropian 346

pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty

Moje domowe kucharzenie
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI 296

Kuszące wyglądem, obłędnie pachnące brzoskwiniami, puszyste, rozpływające się w ustach muffinki. Składniki na 14 muffinek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić

RAROSSA
1435. Migdałowe kruche ciasto 173

spód do tarty albo jako spód do np.do sernika lub innego ciasta na zimno..a ja wykorzystałam do ... zobaczycie w następnym poście...napiszę tylko tyle..było pysznie... 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut

Moje domowe kucharzenie