chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550), opakowanie drożdży suchych 7 g, 1/4 łyżeczki soli, 125 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 50g roztopionego masła, 1/4 łyżeczki soli, W misce wymieszać sypkie składniki(...)posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok. 35 minut. Składniki na kruszonkę: 50 g miękkiego masła, 10 płaskich łyżek mąki, 4 łyżki cukru, op. cukru waniliowego, Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy na grudkowatą masę. Oryginalny przepis znajdziecie też tutaj
Delicious Titbitsprzegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól, gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej, a my przystąpimy(...)stek zostanie podany. Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą i odrobiną masła, a po ugotowaniu odparowujemy. Robimy z nich purée - dodajemy 1 jajko oraz 1 lub 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 30 minut do odstania. Po tym czasie z masy ziemniaczanej formujemy małe
Delicious TitbitsSkładniki: 3o dag serka waniliowego, 3 jajka, 25 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, olej rzepakowy, Dodatkowo: drobny cukier lub cukier puder Jajka mieszamy z serkiem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek i dalej wszytko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej (oleju powinno być tyle, żeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitskostka masła, 2 cukry waniliowe, 3/4 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatki: płatki owsiane do obtaczania, ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :) Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości orzecha
Delicious Titbitslubi. Składniki: 650 g mąki pszennej, 5 łyżek oliwy, 250 g letniej wody, 100 ml letniego mleka, 14 g drożdży instant, 2 łyżki cukru(...)łyżeczka soli, 1 jajko, Dodatkowo: 1/3 szklanka wody, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanka sezamu, Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części
Delicious Titbitsząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po 1 łyżce majeranku, tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 1,5 l bulionu, kilka łyżek mąki pszennej, olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika
Delicious Titbitssię spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco zmodyfikować i po kilku próbach tak dopasowałam składniki, że chlebek jest po prostu pyszny :) Składniki: 550 g mąki chlebowej (typ 650), 2 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 1/4 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej, 2 cebule, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10-15 czarnych oliwek(...)Cebulę kroimy kosteczkę i przesmażamy na oliwie, pod koniec dodajemy drobno pokrojone oliwki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże i wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną cebulę z oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Delicious Titbitsilości, grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła nić, zaś gotową roladkę oczywiście należy odwinąć przed podaniem), obtaczamy delikatnie w mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie wrzucamy przekrojone na pół cebule i jeszcze chwilę smażymy, po czym wlewamy ok. 1 l wody (nalejepiej gorącej), wrzucamy liście laurowe i ziele(...)temperaturę i gotujemy do miękkości, tj. ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy roladki, odwijamy ze sznurka, a sos miksujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, to możemy go lekko zagęścić mąką ziemniaczaną
Delicious Titbitsprosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam jeść kopytka z różnymi sosami :) Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formujemy wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki o długości 3 cm. Wkładamy partiami do wrzącej osolonej
Delicious Titbitsmąki pszennej, 200 g masła, 2 jajka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 0,5 litrowy słoik wiśni (moje z kompotu), cukier puder (do posypania). Śmietanę, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozdzieramy w misce. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztarte drożdże, wbijamy jajka
Delicious Titbitskładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona na ćwiartki cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy, po czym zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe(...)ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos miksujemy i zagęszczamy delikatnie mąka ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem
Delicious Titbitsmąki pszennej, 250 g zimnego masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, Masło posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić w proporcjach 60% i 40%. Włożyć do zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga
Delicious Titbitstypu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek(...)Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Delicious Titbitsplacków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B. Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :) Składniki na placuszki: 70 dag obranych ziemniaków, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, 1 cebula, 1 marchewka. Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi to robot :) Dodajemy cebulę startą na najmniejszych oczkach, jajko, mąkę, sól, pieprz
Delicious TitbitsJeszce zdążycie :) zrobić własnej roboty zakwas. Ja właśnie swój nastawiłam. Bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720, ok 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 5 ziaranek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe. Mąkę mieszamy z wodą dodajemy pozostałe składniki i przelewamy do litrowego słoika. Odkładamy w ciepłe miejsce
Delicious Titbits