mąka - 10440 przepisów (strona:267/696)

Bułeczki drożdżowe na maślance 161

tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam.    Składniki:  - 500g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550)- 50g masła- 1 jajko- 1 i ¼ szklanki maślanki- 2 łyżki cukru(...)papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.  Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z zimną wodą (1/2 – 1 szklanki wody). Po upieczeniu bułki

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenno-żytni 170

dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360 g maki żytniej chlebowej (typ 720)Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji. Składniki na ciasto właściwe:230 g maki żytniej typ 720300 g mąki

Delicious Titbits
Ryba po grecku 893

przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia,  jak jeszcze zostanie. :)  Składniki:0,5 kg dorszasól, pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4  marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki(...)umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni

Ala piecze i gotuje
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 153

Składniki:olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ"olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepaćwsypać mąkę z proszkiem

W Mojej Kuchni Lubię
w kruszonce jabłuszka... 162

Składniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać

W Mojej Kuchni Lubię
papierówki w kakaowym cieście... 210

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty

W Mojej Kuchni Lubię
Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52 195

macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 242

ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100(...)czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej

Moje pyszne gotowanie
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 247

CiastoSkładniki:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaPonadto:około 1 kg truskawekokoło 6 łyżek nutelli100 ml mleka2 łyżki cukru do

Bon Appetit Małgorzaty
Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym 207

obojętnie jakie)2 puszki pomidorów2 cukinie4 ząbki czosnku1 średnia cebula 150 g żółtego serakulka mozzarelli natka pietruszkioliwa z oliwek sól i pieprzskładniki na sos beszamelowy:50 g masła1/4 szklanki mąki pszennej pół litra mleka1 jajkosól, pieprz1 łyżeczka gałki muszkatołowej  Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z cukinii i koperkiem 214

Składniki:1 duża cukinia albo 2 małe1 jajko100 ml mlekaokoło 4 łyżki mąki pszennejkoperek,szczypioreksól, pieprzodrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowyolej do smażeniaCukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serem i malinami 390

błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w drugiej także za mało napisała cukru :(ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 187

Składniki: 250 g mąki pszennej 1 średnia cukinia 2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mleka 1 ząbek czosnkugarść świeżego tymiankugarść świeżego rozmarynuszczypiorek łyżeczka solipieprz2 łyżeczki proszku do pieczeniaUmytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 141

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia.Składniki:40 dag kurzych wątróbek3 - 4 jajka ugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka 

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 179

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebulapół szklanki kaszy jęczmiennejsuszony majeranekW bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około(...)szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

Bon Appetit Małgorzaty