mąka - 10440 przepisów (strona:269/696)

Ciasto mandarynkowe 154

gorzkiej czekoladyłyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy(...)jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 181

całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy(...)podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 579

albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 190

jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/Składniki:250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego(...)Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 174

przy okazji nadchodzących walentynek, głownie wykrawałam serduszka :) Składniki na kruche ciasteczka maślane: 300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMiękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 196

czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia(...)mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 250

tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
WuZetka 310

cukru1 cukier waniliowyLukier:szklanka cukru pudru1 łyżka kakao2 łyżki soku z cytryny1 łyżka gorącej wodyMiękką margarynę miksujemy z cukrem, i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli:dżem, mleko, mąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 205

owym farszem? :)Składniki na naleśniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka mlekaszczypta soliłyżka olejuSkładniki na farsz:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprzNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie

Bon Appetit Małgorzaty
Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA 300

tabliczki gorzkiej czekolady (następnym razem dałabym 3/4 tabliczki albo  dodałabym łyżeczkę kakao) 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka + 1 żółtko  3 łyżki mąki tortowej, przesianejCzekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy(...)przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek.Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem. przed pieczeniemciastko - lawa

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka ukryte w białej kiełbasie 246

takie na wielkanocną kolację. Ale sprawdzą się także na śniadanie i obiad :)Składniki na 4 porcje:4 kiełbasy białe, surowe4 jajka na twardopieprzjajko surowe do panierkibułka tarta do panierkiodrobinę mąki do panierkiolej do smażeniaZ kiełbas zdejmujemy osłonkę, jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Surowe jajko roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem. Każde jajko obtaczamy w kiełbasie, lepimy kulkę. Następnie(...)obtaczamy w mące, jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z chrzanem. jajka w białej kiełbasie

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety rybne z miruny 279

siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem.kotlety rybne z miruny i z koperkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 214

Najszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki olejupół szklanki posiekanych orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo(...)ściemniałyMokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 215

cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Wlać bulion i zagotować a następnie dodać posiekany tymianek, sól i pieprz oraz chrzan. Dobrze zamieszać i gotować przez kolejne

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 394

małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie.  Przepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli(...)cytrynyCiasto:Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty