majonez - 14247 przepisów (strona:566/950)

Sałatka z pora i kukurydzy 192

różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa.  Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego

Salonik smaków
Tapas V - Antipasto, przekąski 267

miało być orginalnie - czytaj nie tak samo jak wszyscy :) Dzisiaj podrzucam Wam nowy pomysł na imprezę i nie tylko. Zaczynamy: Składniki  : 6 jaj mała puszka kukurydzy natka pietruszki majonez sól, pieprz bagietka sałata Wykonanie pasty z jajek: Jajka kroimy w kosteczkę- ja użyłam maszynki. Bardzo drobno kroimy  pietruszkę, dodajemy do jajek kukurydzę. Dajemy 2-3 łyżki majonezu, doprawiamy

Smaki Edyty
Śledź w buraczkowej pierzynce 212

kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym(...)kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły". insertCookd("2a7c91a2380bb27e075abe383e6dfd8f

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: buraczki i feta 268

czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry i kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez(...)minutę, odcedzamy. Z majonezu, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Na buraczki układamy kawałki fety, rozkładamy różyczki brokuła, polewamy sosem. Na wierzchu przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 202

bułek ! Domowy hamburger Składniki: 30 dag kg łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery(...)stron do lekkiego zrumienienia. Bułki kroimy na pół i kładziemy na patelni, czekamy aż się też lekko przyrumienią. Na połówkę bułki kładziemy plaster żółtego sera, hamburgera, nakładamy majonez, muszatrdę i ketchup, dalej dajemy plaster pomidora, cebulę i plastry ogórka, przykrywamy pokrojoną w paski sałatą i druga połową bułki

Kulinarne przygody Gatity
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 214

potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy(...)skórki i kroimy na pół. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy  majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami 424

kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Składniki: 350 g piersi z kurczaka 350 g ciemnych winogron 5 łodyżek selera naciowego 340 g ananasa z puszki 5 łyżek majonezu 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki soli 30 g uprażonych płatków migdałowych olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, smażymy(...)wrzucamy pokrojone w plasterki łodyżki selera naciowego, przekrojone wzdłuż winogrona i pokrojone w kostkę ananasy.  Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, najwygodniej tnie się je nożyczkami. Dodajemy majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. insertCookd("8edc012d815e23bbe7c45c6175c25dae

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańska sałatka z kurczakiem 478

sałatka z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 żółtej papryki 10 dag żółtego sera sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1- 1,5  łyżeczki   przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy(...)przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy na godzinę, dwie, żeby sałatka się zmacerowała. insertCookd("48ed2135b0eea725bbb93d111e9c6f78

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 211

też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo 1 łyżka posiekanych kaparów  sól pieprz parę kropel soku z cytryny Wykonanie: Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy(...)miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez. Przyprawiamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane kapary i całość mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 204

koperek, to można go też dodać bezpośrednio do farszu. Jajka faszerowane pastą łososiową Składniki: 100 g wędzonego łososia 6 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu sok 1/2 cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 196

skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie: Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały ser z jogurtem i majonezem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 234

jajka faszerowane pastą łososiową . Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz sok z cytryny szczypta pieprzu cayenne szczypiorek Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Do miski(...)wkładamy rozdrobnione paluszki krabowe, majonez, jogurt i przyprawy. Wszystko blendujemy do uzyskania w  miarę gładkiej masy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 1019

Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego  żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka  posiekanego koperku  Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna pasta jajeczna 237

Dziś na śniadanie polecam klasyczną i najprostszą pastę jajeczną, bez zbędnych dodatków tylko ze szczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół  z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna(...)pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek. Następnie drobno je siekamy. Ja pomagam sobie takim urządzeniem do krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami 336

konkursie:   Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 2 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki 2 łodyżki oregano 2 łodyżki majeranku 2 łodyżki(...)około 20 minut. Czas gotowania zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ugotowanie  ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie zioła kroimy drobno. W misce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Mieszamy dokładnie z sosem

Kulinarne przygody Gatity