pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona, bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości(...)makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Stare Garyszklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta Do wypełnienia 60 g świeżo startego parmezanu 60 g serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim) 60 g majonezu 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku ( pietruszki, szczypiorku) świeżo zmielony czarny pieprz ok 400 g pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki(...)składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut. Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części. Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części. Wyjąć kawałki ciasta z lodówki. Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek
Stare Garyszklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki bazylii pociętej w paski 2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g) 3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek 1 łyżeczka tabasco (lub tyle ile lubimy) Sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo(...)podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego
Stare Garyserek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam ! składniki 2 małe makrele 125 g serka typu Almette pęczek zielonego szczypioru 3 szalotki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z serkiem i majonezem. Szalotki i szczypior posiekać, dodać
Stare Garykotletów ( 3 porcje) 3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa) kilka plastrów cheddara 3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie) 3 łyżki majonezu pietruszka sól pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster(...)kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz. Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garysojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw: * kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała) * marchew- 1 mała * szczypior- mały pęczek * mleko- 3 łyżki * majonez- 3 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżeczka * cukier puder- 1 łyżeczka * przyprawy: sól, pieprz Udka z kurczaka: Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili(...)udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki. Coleslaw: Kapustę poszatkować i posolić, odstawić na pół godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce, przełożyć do kapusty. Dodać majonez, mleko, cukier, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawczorajszego obiadu, to już wiecie co robić! ;))) * ziemniaki- 2 duże * groszek konserwowy- mała puszka * ser kozi twardy- około 90 g * ogórek kiszony- 1 szt. * jogurt naturalny- 2 czubate łyżki * majonez- 1 czubata łyżka * cykoria- 2-3 szt. * sok z cytryny- 1 łyżeczka * pieprz, sól * natka pietruszki/koper- opcjonalnie Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ser kozi(...)oraz ogórek kiszony również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z odcedzonym groszkiem do ziemniaków. Zalać jogurtem, dodać majonez, wymieszać i doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Liście cykorii oderwać, a w środek nakładać porcje sałatki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy(...)Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem
Kto ugości moich gości?cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca. Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula cukrowa 1 łyżeczka cukru 250 g śmietany 18 % 2 - 3 łyżki majonezu pieprz natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki(...)zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem. Dodać odciśniętą cebulę i doprawić pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Sto kolorów kuchniszczególnie wtedy, gdy zrobiona jest w przezroczystym naczyniu. Serdecznie polecam ten przepis :-) Składniki: 1 puszka tuńczyka 4-5 jajek (w zależności od wielkości) 1 mała cebula 1 łyżka majonezu pieprz i sól Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut). Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Po ugotowaniu i obraniu jajek wyjmujemy ze środka żółtka. Najpierw zajmujemy(...)białkiem - szatkujemy je na kosteczkę i kładziemy na spód miski. Następnie wykładamy na białko cebulę, a na to tuńczyka. Tworzą się nam powoli piękne warstwy. Wszystko pokrywamy majonezem i posypujemy solą i pieprzem. Na samą górę ścieramy na tarce na małych oczkach żółtka. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anipleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna - " Ziołowo Mi " (bezglutenowa mieszanka ziół i ziaren), /Dip czosnkowy: - 5-6 główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego), - przyprawa warzywna do smaku /Nie jest to post sponsorowany przez Hortex! WYKONANIE: /Ciasto: WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę(...)zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku
Wypisz Wymalujsmaczna przekąska dla miłośników śledzia :) SKŁADNIKI 1 opakowanie krakersów 5-6 filetów śledziowych w oleju z cebulą kilka kawałków papryki konserwowej 2-3 korniszony kilka marynowanych grzybków 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kilka liści sałaty lodowej świeżo mielony pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku. Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę(...)korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy zmielonym pieprzem. Na krakersach układamy porwane kawałki sałaty i śledziowego tatara. Pyszny śledzik na raz gotowy :) Zamiast krakersów możemy wykorzystać pokrojony pumpernikiel :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaki 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 maly seler 1 cebula 1 kwasne jablko 4 ogorki konserwowe 3 jajka mala puszka zielonego groszku mala puszka kukurydzy 4-5 lyzek majonezu 1 lyzka musztardy sol,pieprz grzybki marynowane (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa wyszorowac ,umyc i ugotowac w calosci ,w lupinach w nieosolonej wodzie,wystudzic,po czym obrac ze skory.Jajka ugotowac na twardo(...)lupin.Jablka i cebule obrac.Groszek i kukurydze wyplukac z zalewy na sitku i dobrze odsaczyc. Wszystkie skladniki pokroic w drobna kostke,posolic,doprawic pieprzem.Na koniec wymieszac z musztarda i majonezem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!surowka z rzodkwi nr. I 2 biale rzodkwie 1 lyzka soku z cytryny ewentualnie pieprz z mlynka 1 lyzeczka miodu szczypta soli 1-2 lyzki,jogurtu greckiego,smietany lub majonezu-opcjonalnie Wykonanie: rzodkiew zetrzec na grubych oczkach tarki wymieszac z przyprawami odstawic na 15-30 minut do lodowki,by skladniki sie przegryzly Surowka z rzodkwi nr.II : 1 rzodkiew 1 marchewka(...)lyzka chrzanu ze sloiczka 1 lyzeczka miodu szczypta soli jesli lubisz dodaj jogurt,smietane lub majonez bez jest rownie pyszna Wykonanie: rzodkiew i marchewke zetrzec na grubych oczkach tarki wymieszac z przyprawami podawac schlodzona w lodowce SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie jajeczka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję lub po prostu bez okazji. Nie trzeba ciągle jeść jajek z majonezem. Nożna troszkę pokombinować i wyczarowac za każdym razem inne smaczne jajeczka. 3 jajka ugotowane na twardo 1 czubata łyżeczka majonezu 1 czubata łyżeczka ćwikły z chrzanem 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster łopatki pięciominutówki ( może być inna
Ewa w kuchni