mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek(...)drobno posiekać. Dodać do jajek. Do farszu dodać majonez. Wymieszać. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez
Gospodyni Miejskaśmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 g żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania(...)podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami
Gospodyni Miejskarękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać(...)cebuli. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć
Gospodyni Miejskaposiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół(...)lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary. Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek
Gospodyni Miejskamięs z grilla i nie tylko. Smacznego! Składniki: Główka sałaty lodowej; 4 średnie pomidory; 2 ząbki czosnku; 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz ziołowy; Pieprz czarny. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać/pociąć na kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę(...)Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu sałatki był sos. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych
Gospodyni Miejskapietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka octu spirytusowego 10%; 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki. Por umyć, osuszyć, pokroić(...)solą i pieprzem do smaku. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskapołączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:) SKŁADNIKI : 3 ugotowane jajka 1 dojrzałe avokado 2 łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku szczypiorek wedle upodobania SPOSÓB WYKONANIA: - ugotowane jajka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, avokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze(...)kawałki - wszystko wkładamy do wyższego pojemnika wraz z majonezem i blendujemy na jednolitą masę - doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy pocięty szczypiorek, mieszamy - gotowe banalnie proste a jakie pyszne a tłuszcze z avokado są zdrowe dla serca :) Smacznego
Basia w kuchnijajek i szprotek - prosta i smaczna Dobry sposób na przemycenie rybek dzieciom :) SKŁADNIKI 6 jajek 1 puszka szprotek w oleju (ok.170g) pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu pieprz pół pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Szprotki odsączamy z zalewy. Miksujemy rybki razem z jajkami i majonezem. Doprawiamy pieprzem i dorzucamy posiekany koperek. Smarujemy pieczywo masłem
Moje Kuchenne Rewelacjeseler 1 średni ziemniak por (biała część) 4 średnie ogórki kiszone 1 średnie jabłko 1 puszka groszku (ja używam młodego) 5 jajek, 2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane(...)Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe
Delicious Titbitspiersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą, ostudzić. Pokroić piersi w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę(...)osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusiktóre jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant. Selerowe „pochrupanki”. Składniki. 3 łodygi selera naciowego 5 dag sera Feta 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki chilli do dekoracji Wykonanie. Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki. Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy
Kulinarny karnet Christopheramałą salaterkę 3 łyżki groszku z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebulka jedno jabłko 4 jajka pół szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonez Wykonanie Jabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach. Jogurt i majonez mieszamy razem. Sałatka ma kilka warstw . Zaczynamy od wsypania
W kuchennym oknie EwySkładniki: Ja zawsze sałatki robię na oko, mniej więcej proporcje sobie ustalam i robię do smaku ;) płaty śledziowe solone cebula ogórek korniszon/grzybki marynowane pieprz biały curry 1 łyżka majonezu na 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy do momentu uzyskania idealnego dla nas stopnia zasolenia. Kroimy w dogodne dla nas kawałki ( u mnie w paseczki), cebulę(...)ogórki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku odrobiną białego pieprzu i sporą ilością curry. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą łączymy i wstawiamy do lodówki, aby całość ładnie nam się przegryzła. Szybka i naprawdę smaczna sałatka
Malinowe Pocałunkiżółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardo Sposób przyrządzenia: Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać i ugotować(...)kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka na ósemki. Wszystkie składniki połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem w razie potrzeby solą. Sałatkę przybrać kaparami i jajkami. Zamiast herbatki proponuję kompot z rabarbaru. Kompot : 3 łodygi rabarbaru obrać
pieprzny smaczekKażdy ma jakiegoś bzika - mam i ja ...łosoś :-) Najlepiej z majonezem - wiem grzech, no ale co ja na to poradzę? Uwielbiam! Oczywiście przepisu nie trzeba podawać, bo do tego wystarczy słoik majonezu, łyżka i łosoś. Ale żeby nie było, dzisiaj będzie bardziej treściwie i efektownie. Będzie to doskonały pomysł na przystawkę,przekąskę, obiad jak kto woli. Do dzieła
pieprzny smaczek