majonez - 14247 przepisów (strona:425/950)

Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym 155

cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę ). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem(...)dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka z wędzonej ryby. Zaskakująca sałatka z wedzononego dorsza i ... 207

pracy lub na kolację:-) Składniki: ok. 300 g wędzonego dorsza 1/2 małej cebuli 1 jabłko ok. 5 małych ogórków konserwowych 50 g suszonych moreli duży pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Dorsza obieramy ze skóry i ości. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Tak aby były ładnie widoczne w sałatce:-) Jabłko obieramy ze skóry. Cebulę, morele, jabłko i ogórki(...)kroimy w drobną kostkę. (Pokrojonych ogórków powinno być tyle samo objętościowo co jabłka) Wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy majonez, drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na min. 1 h aby składniki się przegryzły.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z serka wiejskiego (wersja nr 2) 147

puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka ok. 80-100 g szynki np. konserwowej ok. 20 g kiełków rzodkiewki 1 średni ogórek kiszony pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski odsączamy i umieszczamy w misce. Groszek dokładnie odcedzamy z zalewy. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski(...)Wszystkie składniki dorzucamy do serka wiejskiego, dodając jeszcze kiełki, posiekany koperek oraz drobno posiekany i roztarty (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet balsamiczny i doprawiamy sałatkę do smaku pieprzem i solą. Smacznego

MyCookBook.pl
Sałatka z selera z czosnkiem 210

Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach  3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser pokroić w drobną kosteczkę. Jajka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie(...)składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Odłożyć na 1-2 godzinę do schłodzenia by smaki się przegryzły

Ala piecze i gotuje
Pasta z sardynek w sosie paprykowym. 245

uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Łączymy kilka składników i mamy pyszne śniadanko :) Składniki: 1 puszka sardynek w sosie paprykowym Grall 110g 100 g śmietankowego serka kanapkowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka miękkiego masła 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/ 4 łyżeczki ostrej papryka w proszku   Przygotowanie: Sardynki przekładamy z puszki(...)miski wraz z sosem paprykowym. Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek.  Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego

Symfonia smakowa
Sałatka z serka wiejskiego (wersja II) 10849

puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka ok. 80-100 g szynki np. konserwowej ok. 20 g kiełków rzodkiewki 1 średni ogórek kiszony pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski umieszczamy w misce. Groszek dokładnie odcedzamy z zalewy. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, a następnie(...)Wszystkie składniki dorzucamy do serka wiejskiego, dodając jeszcze kiełki, posiekany koperek oraz drobno posiekany i roztarty (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet balsamiczny i doprawiamy sałatkę do smaku pieprzem i solą. Smacznego

MyCookBook.pl
Błyskawiczna pasta z bryndzy, szprotek i jajka + film 262

również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na około 350 g pasty 150 g szprotek w oleju 100 g bryndzy 1 jajko ugotowane na twardo 3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku czarny mielony pieprz przepis Odsączone z oleju szprotki przekładamy do miski, dodajemy masło oraz bryndzę i wszystko miksujemy blenderem na gładką(...)masę. Następnie dodajemy starte na małych oczkach ugotowane na twardo jajko i rzodkiewkę oraz  majonez, całość doprawiamy szczyptą pieprzu oraz mieloną papryką i dokładnie mieszamy

Smakowite Dania
SAŁATKA Z PIECZARKAMI 163

Pycha!   Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora,cebulę oraz pokrojone w kostkę jajka.Doprawiamy solą, dodajemy majonez, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI 90

Składniki: 1 sztuka białej rzodkwi ok. 500g 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew i jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z rzodkwią. Śmietanę i majonez wymieszać ze sobą

Prosto i Smacznie z Anetą
Sos tatarski po wiedeńsku 97

Jest wiele wariantów tego sosu. Kapary to składnik charakterystyczny dla wersji wiedeńskiej. Składniki 1 ogórek kiszony 3 małe korniszony 3 jabłuszka kaparowe 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól morska 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki pieprz   Przygotowanie   Ogórek kiszony, korniszony i jabłuszka kaparowe po osuszeniu zmiksowałem w Benderze, tak aby nie zmiksować ich na papkę (składniki(...)muszą być wyczuwalne). Rozdrobnione składniki wymieszałem z majonezem, dodałem sok z cytryny oraz zioła. Doprawiłem sola i pieprzem. Sos najlepiej podawać na następny dzień

R'n'G Kitchen
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 117

pół. majonezowy sos worcester: 1 średnia cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) około 1/3 szklanki dobrej jakości majonezu sól i świeżo mielony pieprz do smaku spora łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej(...)worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł. Pierwszą kromkę posmarować sosem majonezowym worcester, posypać ewentualnie prażona cebulką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta wędzona a'la makrelowa 199

Wędzone tofu = pyszna pasta, przypominająca w smaku pastę z makreli. Składniki: - 2 paczki tofu wędzonego, - garść glonów wakame (lub nori), - 1/2 cebuli, - 1 łyżka oleju lnianego, - 2 łyżki wegańskiego majonezu, - pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić

Co na wege obiad?
makaronowa sałatka z tuńczykiem 217

posiłek lekki, ale pożywny. składniki dla czterech osób puszka tuńczyka w sosie własnym 1 szklanka dowolnego makaronu  120 g kukurydzy konserwowej 120 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Gotujemy makaron  na pół twardo. Na  sicie płuczemy i odcedzamy  konserwowy(...)groszek i kukurydzę, a następnie wrzucamy warzywa do miski, dokładamy  do nich ugotowany, zahartowany i dokładnie odcedzony makaron. Do warzyw dodajemy tuńczyka z puszki ( odcedzonego), jogurt oraz majonez, całość posypujemy posiekanym szczypiorem i natką pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy, odstawiamy na dziesięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe

Miód i pieprz
Sałatka brokułowa z makrelą 349

sałatkę, która napewno przypomni nam słoneczne dni. Składniki: - 1 średnia makrela wędzona - 1 brokuł - 1 papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - 1 puszka kukurydzy - sól, pieprz - papryka słodka - delikat czerwony - majonez - jogurt naturalny Przygotowanie: Makrelę obieramy z ości i drobno rwiemy. Brokuła obgotowujemy na półtwardo, studzimy i kroimy na drobne kawałki. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy, dosypujemy(...)kukurydzę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz szczypty deikatu

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z zupek chińskich 162

przez cały rok. Przepis z zeszytu mojej mamy. Składniki: 2 zupki chińskie AMINO "Rosół błyskawiczny" 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 2 ogórki 1 papryka czerwona sól pieprz majonez Sposób przygotowania: Kluski pokruszyć, dodać przyprawy z zupki. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, dodać do klusek. Dodać kukurydzę i fasolę. Dodać pieprz, sól i majonez, wymieszać. Sałatkę odstawić

Cukiernia Pychotki