Przepis na tę sałatkę pojawił się nie dawno na blogu MyCookbok.pl i powiem Wam, że od razu mi się spodobał. Oryginalny przepis był z ogórkami małosolnymi i majonezem. Ja zamiast ogórków małosolnych dałam konserwowe a majonezu nie dawałam w ogóle. Sałatka jest bardzo smaczna, syta. I zgadzam się z Anią autorką bloga idealnie nadaje się na kolację, śniadanie
Passion of CookingSwoim wyglądem skuszą każdego. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 1 pomidor 1 łyżka ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki curry Pół pęczka posiekanego szczypiorku Sól,pieprz Sposób przygotowania: Jajka kroimy na połówki.Wyjmujemy żółtka,białka odkładamy.do żółtek ucieramy z majonezem,doprawiamy na ostro solą i pieprzem.Masę dzielimy na pół
Bajeczna KuchniaDoskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę.Skrapiamy(...)sokiem z cytryny ,dodajemy majonez,musztardę.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem.Dokładnie mieszamy
Bajeczna KuchniaBardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli
Bajeczna KuchniaLubię podawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka(...)przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie
Bajeczna Kuchniasmakuje, aksamitny sos wspaniale się wkomponował w to danie, spróbujcie! Składniki: 4 jajka 3 ogórki korniszony 1 mała papryka czerwona 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta papryki mielonej ostrej sól i cukier do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz(...)cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy przyprawami, mieszamy. Polewamy po ułożonych jajkach na półmisku. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem. Potrawę przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczewowiększej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać je tak, że ma dnie znajduje się seler(...)momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy i całość delikatnie mieszamy. Majonez dodaję tuż przed podaniem do odebranej ilości warzyw. Dzięki temu sałatka może chwilę postać w lodówce, bez żadnego uszczerbku na smaku
Malinowe PocałunkiSkładniki: Opakowanie kaszy kuskus słoik 300 ml papryki konserwowej mały słoik pieczarek marynowanych trochę ogórka konserwowego 5 plasterków szynki majonez sól pieprz Wykonanie: Kasze kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać wrzącą wodą). Paprykę, pieczarki, ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Następnie dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać
Pychotkaaamnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej wody, odstawić do momentu kiedy będzie miękki, dokładnie odcedzić. Kurczaka pokroić w kostkę smażyć go na dosłownie łyżce oleju(...)się obsmaży odstawić go i ochłodzić. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Gdy kurczak i makaron będą już zimne wszystko razem połączyć dodać paprykę i kukurydzę na końcu przyprawić majonezem. Dokładnie wymieszać i można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Najlepsza na drugi dzień
PychotkaaaSkładniki: Marchew 6 sztuk pietruszka 2 sztuki seler 2 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz 4-6 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych jabłko cebula puszka groszku Wykonanie: Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki ugotować razem w skórkach, następnie gdy będą miękkie wystudzić. Obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę. Jajka, ogórki, jabłko i cebule również pokroić w kostkę(...)Wszystko dać do jednej miski dodać odsączony groszek z puszki majonez przyprawy wszystko dokładnie wymieszać
PychotkaaaSkładniki: 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 10-15 dag rodzynek pęczek szczypiorku 10 dag orzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały słoik chrzanu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzyć. Orzechy uprażyć(...)piekarniku i pokroić. Szczypiorek i cebulę posiekać drobno. Majonez wymieszać z chrzanem. Dodać do pozostałych składników, doprawić i wymieszać. Powyższy przepis jest przepisem oryginalnym z książki Anastazji. Ja zmieniłam go o prażone orzechy na patelni a nie w piekarniku jak i sparzyłam kapustę i cebulę gorącą wodą aby była miękka. Źródło: Sałatki Siostry Anastazji
PychotkaaaSkładniki: 3 ząbki czosnku polskiego łyżka jogurtu naturalnego łyżka majonezu pieprz kolorowy sól ziołowa Wykonanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, do czosnku dodać majonez oraz jogurt dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 5 minut aby wszystko się ze sobą przegryzło
PychotkaaaSkładniki: 3 opakowania zupek chińskich 3 papryki pierś z kurczaka olej do smażenia majonez sól pieprz puszka kukurydzy Wykonanie: Makaron z zupek zalać wrzątkiem, odczekać aż zmięknie, następnie odcedzić. Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć z niewielką ilością tłuszczu oraz z zawartością z torebek z zupek, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Ostudzoną pierś z kurczaka, makaron, odcedzoną kukurydzę oraz(...)paprykę pokrojoną w kostkę razem wymieszać, na końcu dodać majonez
PychotkaaaSkładniki: 25 dag tartolini 20 dag szynki 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować odcedzić i ostudzić w taki sposób aby się nie posklejał. Szynkę i ananasa pokroić w kostkę. Kukurydze odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodać majonez doprawić solą i pieprzem wierzch posypać natką pietruszki
Pychotkaaakromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez ok. 10 min doprawiając do smaku słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy(...)kładziemy posmarowaną masłem stroną na patelni. Nakrywamy ją drugą kromką masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach 1:1 i podajemy, jako sos. To bardzo fajny sposób na urozmaicenie naszej kolacji:) SMACZNEGO Ania i Marcin
Ania i Marcin gotują