majonez - 14247 przepisów (strona:423/950)

Sushi- jak zrobić? Przepis krok po kroku dla początkujących 137

rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki cukru Szczypta soli 1. W sushi najważniejszy jest ryz, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy razy(...)dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.   7. Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego i układamy dowolne składniki. Możemy też posmarować chrzanem wasabi 8. Zwijamy suhi - zaczynajac od końca, bliżej którego są ułożone składniki 9. Powstały rulon kroimy ostrym nożem

Tradycyjna Kuchnia
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami 102

porcja na jedną dużą miskę albo dwie mniejsze) 8 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebulka dymka + szczypiorek 1/2 puszki kukurydzy 100 g żółtego sera ok. 200 ml majonezu Wykonanie: jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. I według kolejności układamy w misce: białka starte na tarce o grubych oczkach odsączony i podrobiony tuńczyk cebulka(...)dymka pokrojona w kostkę kukurydza pokruszone żółtka żółty ser potarty na tarce majonez szczypiorek pokrojony w kostkę  Gotowe! Jak zauważyli stali czytelnicy staram się dodawać nowe przepisy nie związane już tylko i wyłącznie z wypiekami... ... czas też na konkrety :) Mam bardzo dużo pomysłów na nowe dania ,tylko czasu brak i żołądków :) Miłego wieczoru

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z makaronem ryżowym i kabanosami 210

szybko. 300g makaronu ryżowego (polecam wstążkę karbowaną - Bio Fabjańscy ) 80g kabanosów (użyłam o smaku chorizo) 4-5 pieczarek 1 puszka kukurydzy (można dodać nieco mniej) 1 pęczek szczypiorku Dodatkowo: majonez sól, pieprz  Makaron ugotować (al dente) wg przepisu z opakowania i pozostawić od ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić z zalewy, ugotowane pieczarki i kabanosy - pokroić na mniejsze kawałki, a szczypiorek drobno(...)posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem (2-3 łyżki). Sałatkę doprawić do smaku

Di gotuje
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 110

propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu (dzięki temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna(...)pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy

Pyry na Gaz
Surówka z czerwonej kapusty 124

porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką(...)majonezu i doprawiamy pieprzem.  Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire , który skrócił moją pracę do niecałej minuty. Obrane warzywa jedynie wrzuciłam na ostrza i   były idealnie posiekane/starte

Gotowanie i blogowanie
Szybka chrupiąca sałatka paprykowa 148

znajomych lub jako dodatek obiadowy. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 większej czerwonej papryki 4-5 rzodkiewek 2 garście Stefanek Premium "Śmietana ze szczypiorkiem" (około 2-3 łyżki) 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w drobną kostkę.Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach Stefanki i łyżkę majonezu. Całość mieszamy

Słodkie okruszki
Sałatka z selerem naciowym 163

łodyg selera naciowego 1 puszka kukurydzy konserwowej ananas z puszki (4-5 plastrów) 15-20 dag sera żółtego 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę dobrze odcedzić z zalewy. Ser żółty, wędlinę i ananasa pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić w dość cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą i pieprzem

talerz przyjemności
Sałatka z makaronem 520

makaronu pełnoziarnistego ( u mnie wstążki) 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku 1 pierś z kurczaka obsmażona lub pieczona 2 pomidory 1/2 ogórka świeżego 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE Do makaronu dodajemy pierś z kurczaka pokrojona w drobne kawałki. Szczypiorek siekamy drobno, Paprykę myjemy oczyszczamy, kroimy w drobna kostkę. Ogórek i pomidory również(...)kroimy w kostkę, wszystko mieszamy razem z makaronem. Jogurt mieszamy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Dodajemy do sałatki,wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka gotowa do spożycia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój  ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Rolada mięsna z jajkiem 164

ząbki czosnku sól, pieprz majeranek 1 cebula czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko Nadzienie jajeczne: 4 jajka ugotowane na twardo garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć. 2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju. 3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem(...)Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt. 5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 1 godzinę

Kuchnia domowa Ani
sałatka z fetą i migdałami 1027

solimy delikatnie.   Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki oleju Kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, doprawić pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka majonezowa z nutką cytryny 102

Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką? Ja dość często piekę to ciasto, nawet nie w formie babki a zwykłej keksówce. Tłuszcz w cieście zastąpiony jest tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto(...)lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły. Drukuj Prosta babka majonezowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 duże jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szkl cukru pudru

Mieszam w Garnku
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 200

dobrze, bo w maminych Paniach Domu, Claudiach i innych kobiecych poradnikach przepisów na dipy było od groma. Z ziołami, z czosnkiem, z tamtym, siamtym… Wszystko na śmietanie i majonezie, ewentualnie z ketchupem czy dodatkiem musztardy – w zasadzie na jedno kopyto. Ładne przedrukowane niemieckie zdjęcie z talerzem pełnym kolorowych warzyw i miseczką sosu wstawioną pośrodku, pod spodem polski przepis „wsyp(...)szybko się pojawiła, tak samo szybko zniknęła. Zastąpiły je gotowe produkty w słoikach czy puszkach, przeróżne butelkowane sosy, saszetki z gotowymi mieszankami przypraw do wsypania w śmietanę czy majonez i właśnie ogromny wybór smaków chrupiących przekąsek, który dipy o różnych smakach wyparł do kąta.   Lubię sobie urozmaicać takie ‘złe’ przekąski jak chipsy czy krakersy

Karo in the Kitchen
Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem 157

smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam... Składniki: 2 pory 5-6 jajek pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 4-5 korniszonów 3 łyżki majonezu ok. 150 g żółtego sera 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel soku z cytryny łyżeczka musztardy Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki(...)Jajka ugotować na twardo, obrać ostudzone i pokroić tak jak korniszony i ser w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce i dokładnie wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić min. 2 godziny przed podaniem

Czerwień i błękit
Colesław (surówka) 149

kawałki. Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji.  Tak samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula(...)sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego cukier puder (do smaku) sól, pieprz  Dodatkowo (opcjonalnie): świeży koperek/natka pietruszki Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej  miski.  Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła

Di gotuje
Pasta z wędzonej makreli 216

Pasta z wędzonej makreli... Potrzebujemy: 1 makrela wędzona (ok. 250 g) 1 mała cebulka 2-3 łyżki majonezu (możemy zastąpić jogurtem lub śmietaną) świeżo mielony czarny pieprz ew. koperek Makrelę dokładnie obieramy i rozdrabniamy. Ja obieram palcami, jednak szybciej ość wyczujemy niż zobaczymy... Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do makreli. Dodajemy majonezu i pieprzu do smaku, mieszamy

Pelusiowa Kuchnia