magda gessler - 401 przepisów (strona:17/27)

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 310

pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków wg Magdy Gessler pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 381

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki z konfiturą jagodową 99

zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler „ Smaczna Polska

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w towarzystwie fajity 130

Piękny chłopak! :) Jeszcze raz gratuluję! :) A w sb i nd byliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie

Trufelkowo
Villa Toscania, czy była to podróż do prawdziwej Italii? 132

ostatnią niedzielę mieliśmy przyjemność gościć w Restauracji Villa Toscania , która znajduje się u progu zieleni Puszczy Noteckiej, w Nowym Gorzycku, w województwie lubuskim, niedaleko Pszczewa. W restauracji Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne Rewolucje. Wyjazd w to malownicze miejsce odbył się z okazji urodzin Mamy, wszystkiego najlepszego jeszcze raz! W słoiku ukryty jest prezent - VOUCHER, w najbliższą sobotę z tej okazji ruszamy

Trufelkowo
Rosół wołowy Magdy Gessler 319

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki:  500 g wołowiny

Zasmakuj Kuchni
6 Inspirujących kanałów na YouTube 176

przepisy na różne dania. Dziś mają w pełni profesjonalne studio gdzie tworzą serię pod tytułem „FridgeCam”. Ogromna dawka kulinarnej wiedzy i inspiracji okraszona świetnym humorem. Niestety nasza Magda Gessler, przy chłopakach z SortedFood może się schować… To tylko kilka z kanałów, które śledzę na YouTube. Te jednak oglądam regularnie i są moimi ulubionymi. A czy Ty masz

Oslov.
PIEROGI Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY 183

pierogi robiła Pani Magda Gessler w jednym odcinku "Kuchennych Rewolucji".Postanowiłam wypróbować te pierożki i powiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula.  SKŁADNIKI Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula

Mała w garnku miesza
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler 2120

Dzisiaj piątek więc zapraszam na placki ziemniaczane. Pyszne, chrupiące po prostu niebo w gębie:) Jeżeli oglądaliście program p. Magdy Gessler to pewnie zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki.   Składniki:     1 kg ziemniaków     2 cebule

Cukiernia Pychotki
Naleśniki 177

ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Schabowy wg Magdy Gessler 308

Schabowe wg Magdy Gessler..na blogu w sumie już są podobne [ klik ], tamte było moczone w mleku z cebulą, a te są też z cebulą, ale startą i posmarowane tą cebulką..Pyszne chyba były, bo zjedzone wszystkie..Przepis znaleziony tutaj . 50 dkg schabu  2 jajka 1 starta cebula smalec do smażenia mąka bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić

Moje domowe kucharzenie
Sałatka prawie CEZAR 130

smażymy na łyżeczce masła. Sałatę myjemy, osuszamy (ja mam Wirówkę z IKEI jakie to świetne urządzonko - zdecydowanie polecam !)  i rwiemy na mniejsze części. Rwiemy! Bo tak jak Pani Magda Gessler mówiła, sałata z nożem się nie lubi. Pomidora kroimy w kostkę,a ser trzemy na tarce, tak żeby było po około 2 łyżki sera na osobę. Sałatę układamy

Justa próbuje gotować
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 154

Wierchem albo solo. Nie ma nic przyjemniejszego na zakwasy po nartach, jak relaks w wodzie :-) Będąc już tam, grzech nie wpaść na obiad do bardzo popularnej restauracji " Schronisko Smaków Magdy Gessler" - szczerze? Nie wiem czym tak każdy się jara, chyba cennikiem z karty, bo ceny są z kosmosu. Jedzenie oczywiście bardzo smaczne, ale takie światowe, mało wspólne z górami. Jednak

pieprzny smaczek
Rogaliki z konfiturą jagodową 207

zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler " Smaczna Polska

Zasmakuj Kuchni
Tatar ze śledzia 179

dlaczego taka nazwa? Nie mam pojęcia, bo jak dla mnie to jest bardzo pyszna ale jednak sałatka śledziowa. No ale niech będzie tatar. Jest to wersja oparta na przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego

Pysznie & Pięknie
Tatar z makreli wędzonej i awokado 272

awokado to potrawa błyskawiczna. Co do nazwy, można dywagować, czy ta potrawa faktycznie jest tatarem (w oryginale właśnie taka była nazwa). Pomysł pochodzi z jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler. Dla mnie, wielbicielki awokado i wszelkiej maści ryb było to fantastyczne doznanie kulinarne (zapach z wędzarni domowej… bezcenny – sąsiadów przepraszam za „dymy” ) i smakowe (prostota doboru składników). Jak widać

mojewypiekiinietylko
Gulasz po węgiersku, inaczej niż nasz polski 133

Pomysł na ten gulasz dopatrzyłam z programu Magdy Gessler. Oczywiście wszystkie składniki według mojego smaku i tak ja lubię,ale sam sposób wykonania podpatrzyłam Marynowanie mięsa – mięso pokroić na małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 787

pierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.  Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
"Słodki Zielnik Lary" Lara Gessler - recenzja 131

Dzisiaj recenzja książki "Słodki zielnik Lary". Byłam trochę zaskoczona, jak zobaczyłam ten tytuł, a może bardziej autorkę, bo nie myślałam, że córka Magdy Gessler pójdzie w ślady mamy tzn zwiąże się z tematyką kulinarną. Książka jest inna, świeża, pełna ziół i deserów, do których autorka te zioła dodaje. Tak książka zawiera ponad 50 przepisów na desery do których wkomponowane zostały

kruche babeczki
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 169

soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać.  Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez   Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia

Stare Gary
pizza na cienkim cieście (pyyyyszna) 292

Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa. Czyli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Barszcz czerwony – najlepszy 183

Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, … Przeczytaj cały artykuł Post Barszcz czerwony – najlepszy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Keczup domowy 170

Kolejny pomysł na pomidory - domowy keczup. Pomocny był przepis  Magdy Gessler , ale dodałam trochę od siebie, a przede wszystkim zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Tak więc warto sprawdzić czy ta ilość nie będzie dla Was za mała i w razie potrzeby dosłodzić. Konsystencja domowego keczupu jest nieco inna niż tego kupionego w sklepie, ale smak ma dobry, a co najważniejsze

Stare Gary
Restauracja Abażur | Warszawa 165

ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona. Miraż morza i ziemi. Foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli – 35zł Te tartaletki zostały prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne

Kuchnia Bazylii
Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler 10751

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Natomiast ja nieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy

W Moim Magicznym Domu
Spaghetti carbonara 140

włoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: ok. 200 g makaronu spaghetti (może

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułka z sałatką 188

Bułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką

czarrna od kuchni
pierogi z jabłkami i cynamonem 290

Oglądając program kuchenne rewolucji z Magdą Gessler

Ugotujmy Coś
Shakshuka obiadowa z makaronem i szpinakiem 126

Shakshuka to nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowo-paprykowym. Pani Magda Gessler pewnie złapałaby się za głowę widząc naszą wersję tego izraelskiego dania śniadaniowego.. Ale spokojnie, my nie trujemy ludzi :) Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca. Musicie spróbować

two broke sisters
SAŁATKA SZWABSKA 373

Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki, odkąd obejrzałam Kuchenne rewolucje z Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.     SKŁADNIKI 30 dag mortadeli, 2 pomidory, 1 cebula, 4 ogórki kartuskie w zalewie słodko-kwaśnej Dagoma , 5 płatów papryki konserwowej Dagoma , ½ cebuli lub 1 mała Sos: 1 łyżka

słodki bratek
Faworki Magdy Gessler wg Aleex 156

Jutro Tłusty Czwartek! Dzięki feriom mam trochę więcej wolnego czasu, więc już dziś usmażyłam faworki. W tym roku wybrałam przepis Magdy Gessler, ostatnio publikowany w Internecie. Składniki w tej recepturze są „bogate”, ale miałam ochotę zmierzyć się z tradycyjnym smakiem chrustu. Podczas przygotowania wprowadziłam swoje pomysły w życie, dodałam też nieco więcej mąki, ponieważ 60 dag to za mało

W mojej kuchni
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 239

się na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran razem z Magdą Gessler wytknęli jednej z uczestniczek „wielki” błąd, gdy smażyła piersi na zimnej patelni (co w efekcie wywołało niemałą kłótnię z uczestniczką i wielką wrzawę w internecie , bo kładzenie

Moja Delicja
Całkowicie domowe hamburgery 188

standardowo jak to ja nie mogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje  Gordona Ramsay'a ,  Magdy Gessler ,  Jamiego Oliver'a  na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z  tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 111

już często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory smaków" po drobnych modyfikacjach powstał poniższy przepis Składniki 1 duża lub 2 mniejsze polędwice z tuńczyka (tak żeby miały min 1,5 do max 2 cm grubości) olej

Piekielna Kuchnia Pati
Golonka w piwie 204

blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą ostra papryka włoszczyzna: 2 marchewki,1/2 małego selera,1 pietruszka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego 132

Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska" Składniki 2 małe golonki przednie włoszczyzna 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego ) pół szklanki oleju pół szklanki miodu pitnego trójniaka 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka kminku mielonego sól   Przygotowanie   Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym

R'n'G Kitchen
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 433

gotowy. Nie powinno się trzymać zakwasu pracującego dłużej niż 10-14 dni. Jeśli pojawi się jakakolwiek pleśń – zakwas jest do wylania i do zrobienia od nowa.   Na stronie Magdy Gessler ‘Smaki życia’ znalazłam przepis na zakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki

Karo in the Kitchen
Panierowane kotlety marynowane w mleku 175

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy

Di gotuje
Pączki babuni 164

przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych 100 gr cukru 160 gr masła

moj przepis na
KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI 160

Przepis Magdy Gessler, podpatrzony w telewizji. Kurczak fajny , soczysty. Składniki: kurczak 1,50 do 1,70 kg 2 kg ziemniaków ( lub wg uznania ) 1 piwo w butelce przyprawa do kurczaka pikantna prymat przyprawa do ziemniaków i frytek prymat olej Sposób wykonania:   kurczaka, oczyścić i umyć natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka prymat i odrobiną oleju, pozostawić w lodówce najlepiej

Darcia w kuchni
Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 178

lekkości. Clou nadzienia i  cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjna zupa ogórkowa 181

rozgrzewająca zupa ogórkowa.  Robię ją bardzo tradycyjnie, w sposób jaki robiła ją moja Mama.  Okazuje się również, że jest to zupa bardzo podobna do tej z przepisu Magdy Gessler - moja jednak różni się kilkoma szczegółami, które moim zdaniem mają dość istotny wpływ na jej ostateczny smak.  Waszej ocenie zostawiam, czy jest to przepis lepszy czy gorszy. Wypróbujcie

Garniec Magalie
Pocałunek murzyna 381

mogłabym się zając czymś takim - takie pole do popisu! Musiałabym uruchomić do tego całą swą fantazje i jej już widzę te nazwy - były by lepsze niż te u Magdy Gessler! No ale... koniec z marzeniami czas wracać do paskudnej rzeczywistości. Poszukiwanie pracy baaaardzo dołuje. Jej, nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak bardzo. Niech mi ktoś zdradzi może jakiś sposób

sierotka maRysia w kuchni
Obrochtówka w Zakopanem 177

odrobinę czasu, zjeść coś za przyzwoitą cenę, a miła obsługa nienachalnie obsłuży Cię jak będziesz, człowieku, grzeczny ; ) Będąc kolejną razą w Zakopanem, zawitam tam, oj zawitam. PS Tak, Magda Gessler była

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 181

dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli, którzy podobne praktyki stosowali - porcje dań śmiesznie małe, a ceny przerażająco-odstraszające. No i jakby to powiedział pan prezydent

Right Behind The Kitchen
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 2974

warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany

A Ty Smakuj Mnie
morelowa tarta z gorącym masłem 146

Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 112

wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się

Nie tylko w kuchni
Kurczak na butelce piwa 5314

Elos kurczakos / Kurczak na butelce piwa... Pewnie wielu z Was oglądało "Kuchenne Rewolucje" kiedy to pani Magda Gessler robiła na kolacje generałów, czyli kurczaki na butelce piwa. Tak mnie ta potrawa zainspirowała, że postanowiłam zrobić ją sama. Kurczak jest naprawdę wyśmienity, soczysty w środku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki

Pelusiowa Kuchnia
Knedle z morelami II 141

razem zrobiłam z innego przepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami

bistro mama
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 160

puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy dlaczego warto ją wykorzystać. To nie jest żaden nowy sposób, chociaż w naszym kraju rozpowszechniła go (chyba zupełnie niechcący) Magda Gessler po swoich „Kuchennych rewolucjach”. W jednym z odcinków hitem i znakiem rozpoznawczym jednej z knajp po przejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie

Karo in the Kitchen
Restauracja Rybna Rodzinna – „Piekielny Hotel” w Otominie 144

Otomina pojechaliśmy w poszukiwaniu jednej z kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Ponieważ pomysł przyszedł nam do głowy w ostatniej chwili nie  zabraliśmy ze sobą dokładnego adresu, licząc na dobre oznakowanie i reklamę. Położony tuż przy granicy z gdańską metropolią Otomin to w końcu nieduża wieś. Okazało się, że dobrego oznakowania zabrakło, za to całkiem przypadkiem znaleźliśmy się przy hotelu

Smaki Ewy
Gołąbki w liściach botwinki 142

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 228

Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli

mojewypiekiinietylko
Urlop od bloga czyli krótkie wakacje 84

Wracając do serialu to podobno kościół i plebania filmowa znajduje się pod Sandomierzem. Ale wiele miejsc można z serialem skojarzyć jak i również restaurację, w której swoją rewolucję przeprowadzała Magda Gessler. Wracając z Sandomierza kupiliśmy sobie picie na drogę powrotną do domu, bo już pobyt po za domem dobiegał końca. I tu mieliśmy przygodę jakiej chyba nigdy nie zapomnę. Moje

Ewa w kuchni
Stek z tuńczyka 180

Prosto , szybko, pysznie. A jak mogłoby być skoro to przepis Magdy Gessler Składniki stek z tuńczyka ok. 200 g , 2 cm grubość suszony rozmaryn pieprz kolorowy oliwa z oliwek sól cytryna Przygotowanie   Marynata : wymieszałem oliwę z rozmarynem, solą i zmielonym pieprzem. Posmarowałem marynatą steki z obu stron. Odstawiłem na 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzałem. Smażyłem tuńczyka po minucie

R'n'G Kitchen
Moja przygoda z MasterChef :) fotorelacja 138

którym przepadam i jadłam go wiele razy. http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/05/tunczyk-tataki-na-ogorku-i-mango.html Zagadałam się z jurorami i o mały włos nie zdążyłam ułożyć dania na talerzu !!! Dowiedziałam się, że ulubionym koktajlem Magdy Gessler jest ukochana przeze mnie Margarita w klasycznym wydaniu. Nie wiem jak wpadła na to, że moja rodzina pochodzi ze Lwowa... Zamurowało mnie! Moja babcia urodziła się we Lwowie. Tuńczyk

Jemy Pijemy
Spaghetti Caprese 189

popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler.  Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję.  Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych smaków

Garniec Magalie
Schabowy wg Magdy Gessler 244

Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa w bake rollsami zamiast grzanek 121

Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku  200 ml śmietany 30%  majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik 130

Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Programy kulinarne: Czary Gary (Radio Eska) 109

tworzona przez Michała Hanczaka. Prezenter w krótkim materiale przedstawia przepis na wybrane przez siebie danie, który jest przeplatany cytatami znanych osób, w tym osób związanych z kulinariami (np. cytatami Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, Michela Morana z „Masterchefa”, Wojciecha Modesta Amaro z programu „Top Chef” i wielu innych). Nie dość że smacznie

WojnaNaSmaki.pl
Programy kulinarne: Na noże 149

Aram Mnatsakanow z programu Na noże „Na noże” to ukraiński program kulinarny będący odpowiednikiem polskiego programu „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler, do którego zgłaszają się ukraińskie restauracje stojące na skraju bankructwa. Na pomoc przychodzi im Aram Mnatsakanow , juror ukraińskiej edycji „Piekielnej kuchni”, który wie wszystko o prowadzeniu kulinarnego biznesu gdyż jest właścicielem ekskluzywnych restauracji

WojnaNaSmaki.pl
Domowe hamburgery 129

doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy

Mama Gotuje
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 444

często jadacie ryby? My staramy się przynajmniej raz w tygodniu Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie. Inspiracją dla mnie był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana

MarciochaKucharzy
Solianka 217

może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni

Stare Gary
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 192

restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym nad samym brzegiem jeziora. Jak czytamy, zarówno w menu, jak i na jej stronie internetowej, restauracja została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 191

soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak

GRUBY WAŁEK
Kurczak z kaszą gryczaną 207

żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości

dom-agi.pl
Zupa - krem z dyni 209

Zainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał.  To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biała pizza z mozzarellą i rukolą 377

ogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler .     Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano (mój dodatek

mojewypiekiinietylko
WYBUCHOWA BEZA Z KREMEM AMARETTO I GRANATEM 239

właśnie najzabawniejsze. Nigdy nie wiadomo, co dokładnie wyjdzie… Jeśli piecze się ją w zbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem

GRUBY WAŁEK
ZUPA CZOSNKOWA 141

Zupa czosnkowa Magdy Gessler

w mojej kuchni
JAJKA FASZEROWANE Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI 116

MAGDY GESSLER(do dekoracji jajek poleca całe migdały, sparzyć i obrać, zrumienić na patelni, obtoczyć w soli i ułożyć na usmażonych jajkach składniki 3 jajka, ugotowane na twardo 1/4 cebuli, drobno posiekanej 3 łyżki kolendry, drobno posiekanej 1 łyżka śmietany, użyłam 18% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia

w mojej kuchni
Kluski śląskie 134

przepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula       200g szpinak500g

w mojej kuchni
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 183

Koryciński Czesławy Zarzeckiej posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. „ Ekipa „ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska". I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 179

Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa

Z Kuchni Do Kuchni
Podsumowanie grudnia 212

Kolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38

Moje domowe kucharzenie
Pankejksy 213

Pierwowzór tego przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem.Składniki:1,5 szklanki mąki1

Zakręcony Widelec
Liebster Blog Award 143

Pięć miejsc na świecie, które chciałabyś odwiedzić…* Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada.4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie?* Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone 138

Kotlety mielone...po raz kolejny...tym razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50 ml wodywegeta, majeraneksól i pieprz do smakumleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić

Moje domowe kucharzenie
Kaczka długo pieczona 220

jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację.  Metodę z solanką podawała Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra. składniki1 kaczka ok 2 kgparę ząbków czosnkusól majeranekkwaśne jabłkobutelka piwaprzygotowanieKaczkę umyć, usunąć kuper

Stare Gary
Zupa z kurkami 220

zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu  Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.składniki200 g kurek300 g ziemniaków1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku50 g masła1 l wywaru mięsnego, bulionuliść laurowyziele angielskiesól pieprzprzygotowaniePrzygotować kurki.  Dokładnie oczyścić ( najwygodniej

Stare Gary
Łosoś wędzony w galarecie 203

Prosty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to

Stare Gary
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 186

konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa 257

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować. Zupa

Marta Gotuje
Mega kotlety ze schabu karkowego moczone w mleku 372

Rewolucyjny,, pomysł  bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam

Buniabaje w kuchni
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 203

Inspiracją do dzisiejszego deseru była Tarta Tatin Magdy Gessler. Zmodyfikowałam ten przepis maksymalnie, zamieniając jednocześnie podstawowy składnik, czyli jabłko, na gruszkę. Smak mnie urzekł wręcz, aż żałowałam, że przygotowałam tylko jedną tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 192

dzisiejszej zapiekanki zainspirowała mnie Magda Gessler pokazując w jednym z odcinków zapiekankę, którą przed zapieczeniem zalewała zakwasem na żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

gotowałam i smażyłam w wielu naczyniach od emaliowanych, przez klasyczne stalowe, żeliwne czy teflonowe. Do tej pory żadne z nich nie posiadały jednocześnie tylu zalet. I tak, jak pani Magda Gessler podpisuje się (lub  nie) pod swoimi rewolucjami, tak ja ja podpisuję się pod pozytywną opinią o naczyniach Woll :)Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was i przebrnęliście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klasyczna zupa cebulowa 134

kupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty

Smakowity Blog Kulinarny
Podsumowanie listopada 183

Kolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło

Moje domowe kucharzenie
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 197

miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku

Wypisz Wymaluj
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 217

rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście!  Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego znikania. Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie

Wypisz Wymaluj
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 260

posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej. Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;) I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich rączek.  Nawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio! A kupa

bastalena
Podsumowanie października 176

korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w  galerii  ]..i  wspólnego pieczenia . . A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami

Moje domowe kucharzenie
Kotlety schabowe marynowane w cebuli i mleku 216

Sposób na przygotowanie kotletów podała mi koleżanka  podobno zasłyszany  od  Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :)  Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule  ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Placki ziemniaczane idealne 167

Placki ziemniaczane podpatrzone u Magdy Gessler, którą darzę szczególną sympatią. Swoje wykonałam na wsi u babci, z młodych ziemniaków, które musiałam sobie sama motyczką ukopać. Nie powiem jaka masakrę w polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki

Z Kuchni Do Kuchni
Podsumowanie września 188

zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Zupa-krem z cukinii Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Schabowy wg Magdy Gessler Chrupiące kukurydziane serniczki Szybki piernik Sok z aronii Najprostszy jabłecznik Jabłka na zimę

Moje domowe kucharzenie
Tort Pavlova 406

robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy

Z miłości do słodkości
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 987

Każdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay.   Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna.   Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości.   Dzisiaj pierwszy

Kolizje Smaków
Podsumowanie sierpnia 114

zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie kwietnia 171

zapraszania i zachęcania  [ również dziękuję]...Wyświetleń w kwietniu było  ogółem 130 450  .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie czerwca 167

czerwcu było  ogółem 118 008  .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów.. Najbardziej oglądalne wpisy w czerwcu: Kompot z truskawek Schabowy wg Magdy Gessler Bounty Placki ala pizza Pieczone ziemniaki Mięsko na kanapki Surówka -2 kolory Gofry bez mleka Szaszłyki

Moje domowe kucharzenie
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 840

piekarniku ciecierzycową chrupankę. Byłam pewna, że przepis mam w komputerze, a okazało się, że znalazłam go podczas porządków wśród przepisów powycinanych z gazet. Jest to przepis Marty (nie Magdy) Gessler i poleca ona tak spreparowaną ciecierzycę do chrupania i jako dodatek do sałatek. W przepisie była ciecierzyca puszkowa i ja też taką wykorzystałam. Składniki: * puszka ciecierzycy * 1-2 łyżki oliwy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Żeberka w coli – szybki przepis :) 262

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler 1695

Jest to najprostszy przepis na kurczaka jaki znamy. Nie oznacza to wcale, ze kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest intensywnie

Kolizje Smaków
Szpinak – właściwości lecznicze 259

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!