Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie! Składniki: 3-4 dzwonki(...)łososia 1 papryka 1 cukinia 1 batat 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz ulubione zioła Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aby powstała
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam szybkie obiady. Niewymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: łosoś fasolka szparagowa jajko 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki octu Łososia solę i pieprzę. Smażę z obydwu stron na maśle. Fasolkę szparagową wrzucam do osolonej wody. Czekam aż zmięknie. Można użyć mrożonej fasolki(...)Łyżką mieszam w garnku tak by powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko. Woda powinna się lekko gotować. Nie powinna bulgotać. Gotujemy jajko 2 minuty. Na talerz wykładamy fasolkę. Na nią łososia a na łososia jajko w koszulce. Smaczne. Artykuł Łosoś fit pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja wzbogacona o sok jabłkowy. Podana z marchewką przyprawioną na ostro i ryżem. Pysznie się to wszystko skomponowało, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :) filet z łososia (ok. 250-300 g) 0/5 łyżeczki kolendry w ziarnach(...)szklanka marchewki kostki Hortex łyżka masła klarowanego spora szczyptya soli 1/4 łyżeczki cayenne 150 g ryżu Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W moździerzu rozdrabniamy kmin z kolendrą. Umytego łososia nacieramy odrobiną soku z cytryny, utartymi przyprawami oraz pikantną papryką. Układamy go w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny. Połowę mango rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z jablek i mango
Mienta blogKolejny wygodny sposób na rybę. Tak przygotowany łosoś był aromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna(...)Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić na dwie części. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat ryby, skórą do dołu. Łososia posolić i posypać pieprzem. Posmarować pesto, na wierzchu położyć 1- 2 plasterki cytryny. Złożyć folię nad rybą, zawinąć tworząc szczelne opakowanie. Umieścić paczki z łososiem w wolnowarze. Paczki mogą
Stare GaryAromatyczna i sycąca zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Delikatne, rozpadające się w ustach kawałki łososia, tłusty bulion i soczyste krewetki. Całość smakuje fantastycznie! Mój mąż uwielbia tę zupę, jest lekka, zdrowa, jednocześnie sycąca i smaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli — rozgrzewająca Składniki: 200 krewetek obranych ze skorupek 200g łososia pokrojonego w kostkę 400 ml mleka(...)łyżeczki startego imbiru 4 ząbki czosnku posiekanego 3 łyżki soku z limonki chilli do smaku szczypiorek 60g oleju kokosowego Krewetki rozmrozić (jeśli mrożone), osuszyć, usunąć ogonki. Z łososia zdjąć skórę i wyfiletować z ości. Następnie pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć
Ola la LCHFPetarda! Najlepsza tortilla jaką jedliśmy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście łosoś, którego uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ale ten sos pistacjowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania " class="wp-smiley" style(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 4 placki do tortilli 150 – 200 g łososia 4 liście sałaty Sos: 6 łyżek oliwy 100 g obranych pistacji 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem
KuchniaWeDwoje.pljajecznicy najbardziej oklepane śniadanie na ciepło – postanowiłam to zmienić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tosty na bogato – z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella. Ja takie połączenie składników najbardziej lubię, a Wam jakie tosty najbardziej smakują? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania(...)Ilość porcji: 4 sztuki (2 – 4 porcje) Składniki: 8 kromek chleba tostowego pszennego lub wieloziarnistego 100 g łososia 100 g szpinaku mrożonego 100 g sera mozzarella w kulce szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na łyżce masła i doprawić. Ser pokroić na 4 grube plastry. Chleb wysmarować szpinakiem, wyłożyć łososia i ser. Całość zapiec
KuchniaWeDwoje.plDelikatna i kremowa pasta o wyraźnym smaku łososia wędzonego. Polecam:) Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 100 g łososia wędzonego w plastrach 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka koperku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Łososia i serek mascarpone zmiksować(...)pomocą blendera. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz posiekany koperek – wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Krok po kroku: 1. Do łososia i serka wcisnąć sok z cytryny 2. Zmiksować całość 3. Do pasty dodać startą skórkę z cytryny i koperek 4. Doprawić do smaku Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plKolejna odsłona makaronu, tym razem podana z łososiem, cukinią i kremowym, włoskim serkiem mascarpone. Kto jest, tak samo jak ja, wielkim miłośnikiem makaronów i nie może bez niego przeżyć kilku dni? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach i dajcie znać jak Wam smakowało to danie. Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone porcja dla 4 osób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle(...)mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około 200 g ) 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia pokroić w 1-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać
JaglusiaRybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-) Składniki: około 400 g fileta(...)łososia 1 por 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki 30% czarnuszka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: ryż rukola suszone pomidory oliwki czarnuszka Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek
kruche babeczkiZima, zima :-). W Rzeszowie pada śnieg, a u Was jak ??? U mnie babcia kiedyś powtarzała, że "aniołkom się pierzyna rozdarła" he :-). Takiego łososia ostatnio zrobiłam, pyszny był, bo smakował pomarańczą, do tego kasza orkiszowa i roszponka z kukurydzą i słonecznikiem. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia 1 pomarańcza cynamon sól pieprz 2 łyżki miodu(...)Dodatkowo: kasza orkiszowa roszponka kukurydza oliwa słonecznik Łososia myję, oprószam solą i pieprzem, połowę pomarańczy kroję w plasterki, z drugiej połowy wyciskam sok, przelewam do miseczki, dodaje do niego miód i cynamon, mieszam, nacieram łososia, przekładam do naczynia żaroodpornego, resztą sosu polewam łososia już w naczyniu. Na wierzch daję plasterki pomarańczy. Piekę w 180 stopniach jakieś 25 minut
kruche babeczkiSzybkie i kompletne danie, podane w nietuzinkowy sposób. Jest to rozmarynowy łosoś ze szpinakiem, cukinią, marchewką i groszkiem, zawinięty w pergamin jak cukierek, i tak upieczony. Mięso łososia jest mięciutkie i wilgotne, a całe danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki(...)porcje z filetu łososia bez skóry • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu • 4 wiórki masła Warzywa • 100 g szpinaku – 4 garści • 2 małe cukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini marchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina
To co kochamŁosoś pachnący cytryną to bardzo zdrowe rozwiązanie na ucztę grillową. Chude, wręcz dietetyczne mięso nabiłam na ozdobne metalowe szaszłykarze, które kupiłam w Chicago, i nie mogłam się już doczekać, aby je Wam zaprezentować. Łosoś godnie podkreślił urodę szaszłyczków. Jedyny minus tej ozdoby to zajmowanie większej ilości miejsca na grillu niż proste patyczki(...)Składniki: • 400 g filetu z łososia • 3 cytryny • pieprz cytrynowy • sól, biały pieprz • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Łososia pokroić w kostkę 2×2 cm, posypać solą, pieprzem cytrynowym i białym, i wymieszać z oliwą. • Odstawić łososia do lodówki na kilka godzin lub na noc. • Cytrynę sparzyć i pokroić
To co kochamłyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości(...)ścisło zawijamy. Polecam obejrzeć kilka filmików na youtube, bardzo sobie ułatwicie sprawę :) 8. Bardzo ostrym nożem kroimy rolki na 6 równych części. Moje kompozycje: Zacznę od tego, że połowę łososia i połowę tuńczyka upiekłam. Bez przypraw, łososia skropiłam tylko sosem teriyaki. Łosoś piekł się 10 minut w 200 stopniach, tuńczyk po 3 minuty z każdej strony (trzeba koniecznie przewrócić
Cook&LoveŁosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać śmietanę(...)dodać serek topiony. Wymieszać i doprawić do smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia i ozdobić rybę resztą masy szpinakowej. Na górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze
Kuchnia Pokoleń