łosoś - 8862 przepisów (strona:95/591)

Pappardelle z łososiem i rukolą 158

Żałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu.  Składniki: (2 porcje) 250g filetu z łososia bez skóry 3 łyżki oliwy garść rukoli 300g śmietanki kremówki suszona natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny  250g makaronu pappardelle Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, układamy na talerzach(...)posypujemy suszoną natką pietruszki.  Łososia kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy łososia z obu stron na złoto. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, dodajemy na patelnię kremówkę, rukolę i smażymy, aż sos zgęstnieje a łosoś będzie gotowy - około 5-7 minut.  Gotowym sosem polewamy makaron, układamy kawałki

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z łososiem i pomelo 210

przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki(...)listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez

Codzienne Gotowanie
Sałatka z łososiem i granatem 214

lekkie rozpoczęcie tygodnia polecam pyszną sałatkę z łososia. Po raz pierwszy zobaczyłam przepis na tę sałatkę w nowej serii programu z Nigelą Lawson - Nigella Simple. Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś(...)gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek granatu ;)  Sałatka z łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego sosu balsamicznego i słodkimi pestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;)  Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest lekka i pożywna

Codzienne Gotowanie
Pieczony łosoś ze szpinakiem w słodko-pikantnym sosie 218

Pyszny i bardzo szybki przepis na łososia ze szpinakiem. W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :)  Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek(...)Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej.  Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Gravlax, w marynacie z burakiem 188

Gravlax to tradycyjne dla kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi przyprawami i dodatkami, jak na przykład z burakiem. Na blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak(...)trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 214

Pyszna propozycja dla miłośników łososia :)  Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy(...)Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Upieczonego łososia podajemy z ulubionymi sałatami i np. z  ziołowymi kuleczkami ziemniaczanymi :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś pod chrupiącą skorupką 162

Łosoś to jest ulubiona moja ryba, można ją przyrządzać na różne sposoby. Filet łososia umyć, wysuszyć, usunąć skórę. Doprawić solą, białym pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą(...)pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki. Tak przygotowaną masą obłożyć płaty łososia, lekko przydusić, uklepać. Na górę położyć wiórki masełka i do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Smacznego, było pycha

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 115

można kupić makaron smakowy  np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania. Składniki na 2 porcje: 250g cytrynowego makaronu taglioline 230g wędzonego łososia 120ml gęstej śmietany 100g startego żółtego sera świeża natka pietruszki 3 ząbki czosnku bazylia oregano chilli sól pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kostki(...)przenosimy na patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu ani soli, gdyż wędzony łosoś jest wystarczająco tłusty i słony. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać

Kuchnia Pani Wiosny
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 144

więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego koloru kalafiora taki tu kupiłam dla sprawdzenia. Smak ma taki sam jak nasz polski. Łososia umyć, zdjąć skórę, wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki i potem jeszcze na pół. Patelnię rozgrzać i roztopić masło, wrzucić cebulkę i smażyć(...)zmięknie, ale nie powinna być przypieczona. Zdjąć z patelni i położyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne

Kuchnia Pokoleń
Łosoś w truskawkach 171

Takiego łososia po raz pierwszy zrobiłam dawno temu, już nawet nie pamiętam gdzie natknęłam się na ten przepis, jednak na jakiś czas kompletnie o nim zapomniałam. Poza tym tak się składało, że albo nie było łososia, albo truskawek, albo ochoty. Dziś jednak udało się zebrać wszystkie składowe oraz chęci i przygotowałam tę wspaniałą rybkę. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste(...)smakuje rewelacyjnie! Po prostu "raj w gębie"! Delikatny łosoś i słodkie truskawkawki = poezja smaku;)  2-4 dzwonki surowego łososia (filet) 200g dojrzałych truskawek sok z połowy cytryny oliwa sól, pieprz Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia (jeżeli mamy kawałki ze skórą,  to kładziemy skórą do dołu), skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Truskawki pokroić

Codzienne Gotowanie
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 211

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)BABECZKI: 1/2 szklanki suchego ryżu 1 duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 250

Ostatnio lubimy tego typu jedzenie - mieszanka pieczonych warzyw, ze świeżą sałatą, koniecznie z czymś gotowanym - tu soczewica i kuskus, z kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu(...)łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu, bulion warzywny, mix sałat Sos jogurtowy: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny

Plate of Joy
Łosoś teriyaki 134

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany

Smaki Przyprawy i Kolory
Łosoś zapiekany z koperkiem i śmietaną 186

zauważyliście, w ostatnim czasie dość często na moim blogu pojawiają się przepisy z wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.  Składniki na 2-3 porcje: około(...)świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać

Ugotować
Tatar z łososia 208

zrobić mój mąż, bo on je przygotował (z małą pomocą). Ale wychodząc z założenia, że każdy robi to, co najlepiej potrafi, ta przyjemność spadła jednak na mnie. Tatar z łososia lub, jak kto woli Fu fu. Ta druga nazwa, choć trudno stwierdzić jej pochodzenie, używana jest w środowisku rybackim. Co dokładnie oznacza, naprawdę nie wiem. Z tego co gdzieś przeczytałam(...)używana jest również w środowisku polskim na Alasce… i nie tylko.     Składniki: - filet z surowego łososia bez skóry ok. 700g - 1 cebula różowa lub czerwona - ½ cebuli białej - 3 świeżo ukiszone ogórki - mała garść kaparów - 2 łyżki oliwy cytrynowej (domowa) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok z cytryny - cytryna do przybrania     Łososia kupujemy odpowiednio wcześniej

mojewypiekiinietylko