świętach czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować(...)Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać
Kuchnia ElliePyszny łosoś na zimno w galarecie, może jeszcze ktoś znajdzie czas i sobie go zrobi. Zachęcam. Filet łososia umyć i osuszyć, zdjąć skórę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskie, cebulę, vegetę. Zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać ocet i ponownie zagotować. Włożyć filet łososia do wywaru(...)zmniejszyć gaz do minimum. Tak gotować 1 minutę. Następnie zgasić gaz, przykryć przykrywkę na garnku. Zostawić łosia, aż wywar całkowicie ostygnie. Delikatnie wyjąć łososia z garnka, położyć na platerze. Osuszyć. Posmarować łososia majonezem, obsypać posiekanym drobno koperkiem. Ogórek umyć, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Rozłożyć na majonezie tworząc tzw. łuski. Z garnka odlać 1/2 litra wywaru
Kuchnia Pokoleńpesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(...)porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego chipsa. Zmieszać ze sobą łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki pieprzu, natrzeć
Cook&LoveJeśli lubicie łososia, proponuję podać go z makaronem. Makaron penne, pomidory, delikatna nuta czosnku, bazylii i ziół prowansalskich oraz soczysty łosoś. Obiad do zrobienia w 10 minut. Składniki: 300 g - 400 g świeżego łososia 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 10 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 10 pomidorów(...)koktajlowych 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 10 liści bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 200 g makaronu penne (u mnie Malma ) Wykonanie: Z łososia usuwamy skórkę, myjemy go, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na małe kawałki (na 1 kęs). Łososia solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano i odstawiamy do lodówki na 30 minut
Smak mojego domuŁosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki(...)ziół prowansalskich pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii 2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Łososia oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 - 3 kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce
Smak mojego domuPożywny i lekki, a jednocześnie niebanalny obiad z łososiem w roli głównej. Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba tylko pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą i lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)ŁOSOŚ 2 filety z łososia (2x160 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy lub oleju sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne
cool and mintyWyśmienity i bardzo soczysty łosoś krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z pierzynką z jarmużu i suszonych pomidorów oraz słodkimi pomidorkami cherry. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny. Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)filetu z łososia bez skóry 100 ml soku pomarańczowego PASTA 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami 2 łyżeczki ziaren kolendry ok 1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki łyżeczki suszonych płatków chili, gorczycy i kminu rzymskiego DODATKOWO : pokrojone na pół pomidorki cherry, szczypta cukru pudru, szklanka ugotowanych liści jarmużu, 6 suszonych
cool and mintyZachęcam Was do przygotowania ryby w inny sposób niż smażenie lub pieczenie. Łosoś parzony w wodzie to sposób na uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku . Składniki na porcję dla 3-4 osób(...)świeżego łososia (bez skóry) zalewa 1 l wody kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki soli himalajskiej różowej pieprz do smaku 2-3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka
UgotowaćPołączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deski z łososiem na ruszcie grilla i obficie nacieramy przygotowaną glazurą przy pomocy pędzelka. Grillujemy łososia około 10-12 minut
naRuszcieŁosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła(...)pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy
Taste TherapyCiekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną i osuszoną rybę(...)kroimy na porcje, oprószamy solą. Mak wsypujemy do płaskiego naczynia (lepiej wsypać mniej, a później dosypać). Porcje łososia dokładnie panierujemy w maku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy
mojewypiekiinietylkoZnakomita skandynawska przystawka. Tak marynowany łosoś jest wyjątkowo smaczny a bardzo prosty do zrobienia. Ważne aby ryba była jak najświeższa. Użyłam soku z butelki, tak było wygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam! Przepis szefa kuchni Michała Koteckiego Składniki: 500 g świeżego fileta z łososia(...)cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól. czarny, mielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski sok z cytryny
Stare Garyostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą. Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie(...)palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla . W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku. Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry
Moje Kuchenne RewelacjePieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej(...)cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości białe cebule 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki mrożonego posiekanego koperku sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC przez około
UgotowaćJedno słowo, które dużo znaczy. Dosłownie - pogrzebany łosoś. Niegdyś, przygotowywany przez rybaków. Solony i poddawany fermentacji w piasku obmywanym przez fale . Obecnie, marynowany w soli, cukrze i koperku. W ciągu kilku dni "grzebania" surowa ryba przechodzi niesamowitą metamorfozę, stając się nieco podobno do łososia wędzonego na zimo. Jej smak jest jednak dużo bogatszy. Nie wspomnę(...)już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków. I w końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie. - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania, ale nie mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy 2 łyżki - 1 burak ćwikłowy -1 cytryna
Simple Dish