Pożywny i lekki, a jednocześnie niebanalny obiad z łososiem w roli głównej. Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba tylko pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą i lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)ŁOSOŚ 2 filety z łososia (2x160 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy lub oleju sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne
cool and mintyWyśmienity i bardzo soczysty łosoś krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z pierzynką z jarmużu i suszonych pomidorów oraz słodkimi pomidorkami cherry. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny. Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)filetu z łososia bez skóry 100 ml soku pomarańczowego PASTA 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami 2 łyżeczki ziaren kolendry ok 1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki łyżeczki suszonych płatków chili, gorczycy i kminu rzymskiego DODATKOWO : pokrojone na pół pomidorki cherry, szczypta cukru pudru, szklanka ugotowanych liści jarmużu, 6 suszonych
cool and mintyZachęcam Was do przygotowania ryby w inny sposób niż smażenie lub pieczenie. Łosoś parzony w wodzie to sposób na uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku . Składniki na porcję dla 3-4 osób(...)świeżego łososia (bez skóry) zalewa 1 l wody kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki soli himalajskiej różowej pieprz do smaku 2-3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ewentualnie rzodkiewka
UgotowaćPołączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deski z łososiem na ruszcie grilla i obficie nacieramy przygotowaną glazurą przy pomocy pędzelka. Grillujemy łososia około 10-12 minut
naRuszcieŁosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła(...)pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy
Taste TherapyCiekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną i osuszoną rybę(...)kroimy na porcje, oprószamy solą. Mak wsypujemy do płaskiego naczynia (lepiej wsypać mniej, a później dosypać). Porcje łososia dokładnie panierujemy w maku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy
mojewypiekiinietylkoZnakomita skandynawska przystawka. Tak marynowany łosoś jest wyjątkowo smaczny a bardzo prosty do zrobienia. Ważne aby ryba była jak najświeższa. Użyłam soku z butelki, tak było wygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam! Przepis szefa kuchni Michała Koteckiego Składniki: 500 g świeżego fileta z łososia(...)cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól. czarny, mielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski sok z cytryny
Stare Garyostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą. Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie(...)palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla . W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku. Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry
Moje Kuchenne RewelacjePieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej(...)cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości białe cebule 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki mrożonego posiekanego koperku sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC przez około
UgotowaćJedno słowo, które dużo znaczy. Dosłownie - pogrzebany łosoś. Niegdyś, przygotowywany przez rybaków. Solony i poddawany fermentacji w piasku obmywanym przez fale . Obecnie, marynowany w soli, cukrze i koperku. W ciągu kilku dni "grzebania" surowa ryba przechodzi niesamowitą metamorfozę, stając się nieco podobno do łososia wędzonego na zimo. Jej smak jest jednak dużo bogatszy. Nie wspomnę(...)już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków. I w końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie. - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania, ale nie mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy 2 łyżki - 1 burak ćwikłowy -1 cytryna
Simple Dishchrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek z innym „wkładem” niż prezentowane. Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior - po kawałku papryki żółtej i czerwonej - 2 łyżeczki(...)musztardy Dijon - sól i pieprz do smaku - glazura o smaku białej trufli Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ściermy na tarce skórkę ( bez albedo ). Liście sałaty płuczemy i osuszamy. Łososia kroimy na plasterki, potem w paski. Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Dodajemy startą skórkę pomarańczową, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku, pokrojony szczypior i koper – mieszamy. Taco podgrzewamy
mojewypiekiinietylkoTortilla z łososiem i serkiem – to proste i szybkie danie, idealne na imprezę. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 8 roladek. Proporcje oczywiście można zwiększyć. Jeśli szukacie również innych inspiracji na nadchodzącego Sylwestra, czy też inną imprezę, to polecam zajrzeć tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra Tortilla z łososiem i serkiem – Składniki: placek tortilli(...)średnicy ok. 25 cm ok. 60-70g wędzonego łososia ok. 70g serka chrzanowego typu NaTurek, czy Almette. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortilla z łososiem i serkiem – Wykonanie: Tortillę posmarować serkiem, na jednym brzegu ułożyć łososia i zawinąć całość w roladkę. Pokroić na paski o szerokości ok. 1,5-2cm. Podawać na zimno. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie
Kulinarne PrzebojeLubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać(...)białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo
codojedzeniaPołączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deski z łososiem na ruszcie grilla i obficie nacieramy przygotowaną glazurą przy pomocy pędzelka. Grillujemy łososia około 10-12 minut
naRuszcieoraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir(...)się nie kleił do rąk należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich) zanim przygotujemy porcję z ryżu. Plasterki łososia kroimy na prostokąty. Bierzemy porcję ryżu (wielkości kęsa), kładziemy w zagłębieniu dłoni i formujemy z niej ładny podłużny kształt zamykając dłoń. Z wierzchu smarujemy odrobiną wasabi. Na górze umieszczamy plaster łososia
mojewypiekiinietylko