piątek, więc może to idealna okazja, by przygotować rybkę z tego przepisu? Jeśli nie jutro, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później Przepis na 4-6 porcji. Składniki na łososia teriyaki: – 600g łososia – 4 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki wody – 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu – sok z 1 limonki – 1 łyżka startego imbiru(...)Składniki na cytrynowo-bazyliowy ryż: – 200g ryżu – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – garść listków bazylii Dodatkowo: meksykańska salsa mango chili , sezam do posypania ŁOSOŚ: W dużej misce lub plastikowym pojemniku umieszczamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, wodę, syrop z agawy, sok z limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy
Be Fit Be Strongjabłko, albo konfitura. Ale znakomicie smakuje też z owocem granatu. Z kolei granat świetnie czuje się w towarzystwie mięty, która dodaje świeżości. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi i pomidorki koktajlowe. Zobacz przepis . Środa(...)mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny dowcip akcentem przyprawy curry. Zobacz przepis. Lista zakupów Mięso/ryby 2 kacze piersi 0,5 kg polędwiczek drobiowych 0,5 kg świeżego łososia 300 g krewetek Warzywa/owoce Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Pęczek szparagów 500 g pomidorków koktajlowych 1 awokado Główka czosnku Mały kawałek imbiru 1 średniej wielkości batat Cytryna
Niedzielny kucharzŁosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI ŁOSOŚ: 500 g świeżego łososia 4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych(...)jajko świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI PUREE: 1 mały seler naciowy 2 duże ziemniaki 2 łyżki mleka 60 g masła 500 ml wody sól do smaku pieprz do smaku 1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym plastrze szynki. Suszone pomidory drobno kroimy i kładziemy na każdym kawałku
karolgotujeazjatyckim, ale niestety nie mogę ich jeść tak często jak bym chciała. Korzystając z okazji, że udało się coś upichcić oczywiście dzielę się z Wami przepisem! Dziś na talerzu łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze. Delikatna ryba, pyszny sos z nutą orientu – to jest to, co tygryski lubią najbardziej. No przynajmniej takie jak ja 😉 Spróbujcie koniecznie! Przygotowanie 10 minutes Gotowanie(...)minutes Czas całkowity 30 minutes Ilość porcji: 4 Składniki: 4 kawałki łososia 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Kawałki łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron (najpierw skórą do dołu) przez ok. 4-5 minut
Mostek w kuchniŁosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy(...)podsmażamy na maśle z drobno posiekanym ząbkiem czosnku; doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy pierwsze ciasto francuskie, na które wykładamy łososia. Wierzch ryby smarujemy 2-3 łyżkami musztardy
La grande e la piccola cuocaSzybkie dania z makaronem to jest to. Ten makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym robi się w 20 minut a jest to przepyszne i bardzo eleganckie danie. Kilka składników (ale doskonałej jakości) daje pełnię smaku - delikatny ale bardzo intensywny w smaku łosoś ( użyłam łososia MOWI), szpinak i śmietana, skórka z cytryny, czosnek, koperek i parmezan. Przepyszne a takie(...)proste. Makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym 2 porcje Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1 łyżka masła 1 porcja świeżego łososia MOWI 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 150 g szpinaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% trochę skórki z cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Wykonanie: Ugotować makaron
Smaczny zeszytktórej podchodziłam mniej więcej co pół godziny w ramach przerwy w pracy ( tak wiem, dużo coś tych przerw miałam 😃😃😃 ), tęsknym okiem spoglądał na mnie wędzony łosoś... 😉 Dlatego w dosłownie 10 minut przygotowałam przepyszny obiad - makaron z łososiem w sosie śmietanowym... 💗 W czasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej(...)włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę kremówkę oraz odrobinę skórki z cytryny i soku, szczyptę rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko "zagotowałam" przez kilka minut, aż sos się lekko zredukował i dodałam do całości makaron. Wierzch posypałam siekaną natką pietruszki, choć z koperkiem byłoby jeszcze pyszniej - niestety koperku nie miałam. Ale z pietruszką też
Słodko-Słony Świat IlonySałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad. To tego jest zdrowa i w wersji fit! Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów(...)układu krążenia. Kiełki dodane do sałatki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia. Przygotowanie sałatki jest dość czasochłonne, gdyż trzeba wcześniej ugotować komosę oraz brokuła, a także upiec w piekarniku łososia. Gdy więc chcemy zabrać ją na wynos do pracy lub szkoły, to składniki możemy przygotować dzień wcześniej i zapakować do lunchboxa, a dopiero przed zjedzeniem polewamy sosem musztardowo-miodowym. Składniki
Kuchnia MagdaLenySałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka, która spokojnie może zastąpić obiad. To tego jest zdrowa i w wersji fit! Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów(...)układu krążenia. Kiełki dodane do sałatki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia. Przygotowanie sałatki jest dość czasochłonne, gdyż trzeba wcześniej ugotować komosę oraz brokuła, a także upiec w piekarniku łososia. Gdy więc chcemy zabrać ją na wynos do pracy lub szkoły, to składniki możemy przygotować dzień wcześniej i zapakować do lunchboxa, a dopiero przed zjedzeniem polewamy sosem musztardowo-miodowym. Składniki
Kuchnia MagdaLenyNasz dzisiejszy przepis jest szybki, niewymagający i po prostu pyszny. Zainspirowaliśmy się przepisem na pieczonego łososia z Delicious Magazine Uk, zmieniliśmy sposób przygotowania i składniki. My naszego łososia smażyliśmy, żeby było szybciej i bez konieczności nagrzewania piekarnika, ale wy możecie zrobić takiego łososia również w piekarniku. Składniki: ok. 300-400 g świeżego łososia, 400 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1 łyżka soku z cytryny, suszone płatki chili, ok. 200 g świeżego szpinaku, pęczek koperku, sól, pieprz, oliwa z oliwek Łososia oczyszczamy, zdejmujemy skórę, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy, a następnie obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Podsmażonego łososia ściągamy z patelni, na którą wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy musztardy
Plate of JoyAromatyczna sałatka z łososia i młodych ziemniaków, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z łososiem wędzonym, młodymi ziemniakami, rukolą i jajkiem Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej rzodkiewki, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym. Sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możecie je obrać(...)przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Danie inspirowane przepisem z serwisu bbcgoodfood.com Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków 100 g wędzonego łososia 2 jajka 2 garści rukoli 1 pęczek rzodkiewek Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Dresing 4 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy dijon 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj dresing. Wlej 4 łyżki octu winnego
Niedzielny kucharzstopniach, gdy nie mamy klimatyzacji mija się z celem. W lato stawiam więc na dania, które zrobię nie tylko szybko i prosto, ale także nie nagrzeję zbytnio kuchni. Łosoś z salsą awokado to właśnie takie danie. Błyskawiczne, lekkie i przepyszne. Wybrałam też do niego steki minutowe Mowi – są niewielkie, więc smaży się je tylko po minucie z każdej strony(...)łososiu Mowi wspominałam już wcześniej – to odmiana hodowana w dobrych warunkach, karmiona dobrą karmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami – to dlatego znajdziecie go w najlepszych restauracjach. Co ważne – mają krótki termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze trafimy na wyjątkowo świeżą rybę. Przygotowując takiego łososia musicie tylko pamiętać, aby wybrać dojrzałe, miękkie w środku awokado – dzięki temu
Poezja smakuŁosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej(...)następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Artykuł Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineLubicie awokado? Ja je uwielbiam i bardzo chętnie robię różnego rodzaju sałatki lub pasty z dodatkiem awokado. Podrzucę Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę z awokado, łososiem wędzonym i czerwoną fasolką, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie. Spróbujcie Składniki: – 1 dojrzałe awokado – 100g łososia wędzonego – 200g czerwonej fasolki konserwowej – garść drobno posiekanej pietruszki(...)łyżka musztardy miodowej – 1 łyżka octu balsamicznego – 2 łyżki soku z cytryny – sól i pieprz wg smaku Awokado obrać, pokroić w kostkę, plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, czerwoną fasolkę odcedzić, dodać do awokado, dodać przyprawy, pietruszkę, ocet, sok z cytryny i musztardę i wszystko delikatnie wymieszać. Do sałatki tej można również dodać czerwoną cebulę pokrojoną
Smaki Armine