łosoś z warzywami - 1050 przepisów (strona:25/70)

Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 184

filetu z łososia 500g ziemniakówBiała część z poraPęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku20g masła2 łyżki oliwy50g żółtego seraStarta skórka z 1 cytrynyBiały pieprz, sólNastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy(...)stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Łosoś na puree z kalafiora 136

Łosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree

Poezja smaku
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 204

fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie

Poezja smaku
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 202

wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche.  Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu(...)miód, świeżo siekane zioła,  siekane chilli i przyprawy. Wszystko w misce wymieszać  i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia,  zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa:  Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem

Plate of Joy
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 243

pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony jest słony! Jeżeli macie

Zgrabne Gotowanie
Rosół rumiankowy na przeziębienie 208

torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek chińskiej rzodkwi wędzony węgorz lub np. wędzona makrela ewent. łosoś lub oryginalny matjas holenderski listki mizuny lub innej zdrowej zieleninki Wykonanie: Warzywa pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry. Cebulę przekroić na ćwiartki(...)wrzenia "zabijemy" witaminy z warzyw. Wygotują się wraz z parą. Na koniec dopiero doprawić rosół sola i pieprzem. Ugotować ryż na sypko w oddzielnym rondlu leciutko tylko soląc wodę Wędzoną rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście w smaku od wędzonego łososia. No ale to kwestia gustu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami, czyli przekąska do pracy 174

garść kukurydzy pokrojony pomidor ok 10-15 całych czarnych oliwek 3-4 łyżki oliwy pieprz bazylia oregano zioła prowansalskie Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę wyłożyć na dno pojemnika. Na nią wkroić pomidora, wsypać odsączoną kukurydzę oraz oliwki. Łososia poporcjować. W oddzielnej miseczce połączyć oliwę z przyprawami.  Najwygodniej jest ją przelać do mniejszego pojemnika i połączyć z sałatką tuż

ChilliJemy
Jajka faszerowane z grillowaną cukinią 209

ostygnięcia. Jajka kroimy na pół i do miseczki przekładamy żółtka. Cukinię kroimy na cienkie, długi plasterki (możemy wykorzystać do tego obieraczkę do warzyw ), a następnie plastry cukinii grillujemy na patelni . Do żółtego dodajemy pokrojonego łososia, majonez, chrzan, sok z limonki, szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Białka owijamy grillowaną cukinią , a następnie wypełniamy przygotowanym farszem. Talerz dekorujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 171

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia

naRuszcie
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2114

jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku

Moja Delicja
Placki ziemniaczano-cebulowe 152

kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek.składniki:1kg ziemniaków2 cebule1 jajkosól z pieprzem Kamis4 łyżki mąkiolej do smażeniadodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.  Ilość mąki może być(...)olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 157

czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi

GRUBY WAŁEK
RYBA Z GRILLA 132

razem i szczelnie zawijamy.  Uwaga! Każde dzwonko łososia przygotowujemy oddzielnie. Krok 4. Rybę pieczemy na grillu przez około 8 minut z każdej strony. Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw. * MASŁO PIEPRZOWE: 80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu

Moja Książka Kucharska
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw nie wliczam do bilansu kalorycznego (wliczam jedynie strączkowe oraz np. cały worek warzyw mrożonych), Jeden ogórek, pieczarka lub pomidor nie wliczony do bilansu nie zrobi

Czarnawisienka
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 115

grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze

królestwo garów
Pasztet rybny 124

Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować

Kuchnia Danusi