nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki łososia, suszone płatki chili, kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy(...)formujemy małe kuleczki z kaszy quinoa z warzywami i tak przygotowane kuleczki obsmażamy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia. Smacznego
Plate of JoySkładniki: 500g ryżu do sushi (2 szklanki), 150ml octu ryżowego, 100g cukru, szczypta soli, sushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta(...)stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki środek) pokroić w cienkie paski. Awokado, łososia i paluszki surimi również pokroić w paski, mogą być troszkę grubsze. Matę bambusową do sushi najlepiej jest zawinąć w folię spożywczą
W kuchni u Monikiotulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne
SzczyptaSmaQfalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym
R'n'G KitchenOdkładamy do lodówki na kilka godzin 3-5 godzin. Po tym czasie już na rozgrzanego grilla kładziemy tackę aluminiową i układamy na niej łososia i skrapiamy lekko dodatkowo oliwą. Na drugiej tacce układamy pokrojone w talarki warzywa posypane ziołami i zlane oliwą. Smacznego
ClauditteMissCookingrety, omlety: Omlet bez mąki (Przepisy Młodej Mężatki) Dyniowy omlet z musem karobowym (Kuchenne szaleństwa) Omlet z pomidorami i wędzonym łososiem (peanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy omlet z warzywami (Misiu Lubi Zjeść) Omlet gryczany z brokułami (Lawendowy Poranek) Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym (Zdrowie
bastalenapomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Filet z łososia
Moja Delicjaząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa(...)Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem 8. Smacznego
U Fiolkiząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa(...)Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut) 6. Zblenderuj zupę, dodaj serek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem 7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczywem, łososiem wędzonym i serkiem 8. Smacznego
Fiolka w kuchniCzy u Was też dziś w nocy spadł pierwszy śnieg? Zdecydowanie wolą mroźniejszą pogodę, śnieg i słońce, niż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale
W kuchni wieczoremCebule obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cukinie myjemy i kroimy w plastry przekrojone na pół. Podsmażamy warzywa na odrobinie oliwy. Delikatnie solimy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok 2 minut. Do całości dorzucamy serek, aby całość sosu zgęstniała, łososia, sok z cytryny oraz koperek. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos wykładamy na makaron. Smacznego
ChilliJemyCzasami tak jest, że zostaje kawałek ryby, mięsa, gotowanych warzyw, kaszy itd.. Nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pasty na kanapki. Będzie to świetna odmiana dla Was i Waszych dzieci i taką "nowość" na pewno zjecie ze smakiem. Potrzebujemy: kawałek łososia, mi został taki wielkości 3x3 cm, miałam parowany łyżeczka łuskanych ziaren konopii, do nabycia TUTAJ 1 ugotowane
MamaOskarkaryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia, by umieszczać
Życie zamknięte w smakuSałatka z łososiem Składniki : 150 gram łososia wędzonego 4 garście szpinaku sałatkowego 4 jajka ugotowane na twardo 350 gram pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny
Markowy smakszpinakowe gofry* z ricottą i wędzonym łososiem/pomidorem i szczypiorkiem*ze świeżym szpinakiem Nie mogłam się zdecydować na które mam większą ochotę :PWczorajszy
More food, love and dreams