łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:15/141)

Ai Cecinelli czyli rybna pizza 217

Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków. Składniki: Ciasto: 42g świeżych drożdży 300g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)ugotować w lekko osolonej wodzie. 4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Spring rolls z łososiem, mango i awokado 153

mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest to, że takie rollsy możemy śmiało jeść rękami. Są więc idealną przekaską na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Wystarczy podać ulubiony(...)moczymy przez 3-5 sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na talerzu, na środku układamy po trochu mango, awokado, ogórka, marchewki, kilka listków rukoli i kawałek upieczonego łososia. Polewamy niewielką iloscią sosu wasabi. Górny i dolny brzeg arkusza składamy przykrywając nimi farsz. Następnie składamy jeden bok i rolujemy do końca, aby powstała zgrabna roladka. Podajemy na zimno z ulubionymi sosami

Zawsze głodna!
Łosoś Teriyaki 210

Pieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam(...)przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondelku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, wystudzić. W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut

wyzwania kuchenne
Łosoś z sosem koperkowym 172

już druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny. filet z łososia sól, pieprz kolorowy pół cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól

Smaki Na Talerzu
Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut 510

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu. Ja ostatnio zasmakowałam w ryżowym(...)można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny. The post Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 154

stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia,  i pozostawiamy jeszcze na minutę.Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy. Fuzja smaków i wspaniałe doznania kulinarne. Łosoś podany w takiej formie zagości u mnie na pewno wielokrotnie

mojewypiekiinietylko
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 227

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy, powinny(...)Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany koper i łososia. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu, mieszając. Mocno pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już sam w sobie jest słony, ale z dodatkiem śmietany może tej soli jeszcze potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 170

Jest piątek i jest rybka. Tym razem przepyszny łosoś w sosie słodko-kwaśnym. Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia  * pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas

Magiczne Życie Marty
Łosoś w sosie bazyliowym 157

Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej. 2 kawałki łososia 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków bazylii(...)minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia podaję z sosem na rukoli z pomidorkami i pokrojoną papryczką chili

wesoła kuchnia
Sushi-krok po kroku 174

zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem  zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku.  Na ryżu układamy nasze  ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi, ogórek  i szczypiorek(...)sklejamy całość solidnie ją ugniatając.  Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami.  Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 220

włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami

kolorowotorcikowo
ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CZEKOLADOWYM 144

Omega-6 , zapobiega ranom i przyspiesza gojenie się ran. W 100 g łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g.  Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta(...)minut. Przygotowujemy sos: Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się. Łososia podajemy z sosem oraz rukolą i pomidorami

Kuchnia w oparach
Łosoś w sosie śmietanowym 142

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek   masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej(...)Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut. Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać

Kubki smaku
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 787

Macie już pomysł na obiad , może łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się(...)łososia z pesto, albo tartę?   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pieczony łosoś teriyaki 179

cała buteleczka stoi i czeka, aż jakiś pomysł na wykorzystanie przyjdzie mi do głowy. Spróbujcie. Inne, dobre i bardzo proste danie. Składniki:   ok. ½ kg łososia (filet ze skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru  olej ryżowy(...)być też rzepakowy) sól oraz pieprz  biały lub czarny sezam do posypania Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sos sojowy, syrop klonowy, Mirin, przeciśnięty czosnek, starty imbir, olej ryżowy oraz sól i pieprz).  Łososia myjemy, kroimy na 4-5 porcji. Osuszamy i każdy kawałek zanurzamy w marynacie. Układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą częścią marynaty. Naczynie

bistro mama