blogiem kulinarnym (i nie tylko) Delicious Titbits, więc jutro świętujemy :) W zasadzie zaczęliśmy świętować już dziś :) ale oprócz okolicznościowych drinków i uwijania się przy następnych przepisach (i postach) parę słów podsumowania: 1. Do chwili obecnej opublikowaliśmy 76 postów (ten jest 77-my), z czego 60 kulinarnych i 16 DIY. 2. Nasz blog ma już ponad 10 735 wyświetleń, więc(...)mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie. 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi (Śniadanie misiów), romantyczni (Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry z gzikiem). 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy
Delicious Titbitszaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca(...)kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów- lekkostrawne i najmniej kaloryczne są te ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też
peanutbuttermonsterukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso(...)się je przekroi to ze środka wszystko wypływa. Też było pyszne. I tak oto dwie młódki ze wschodu zrobiły nam dobrze :) Przy sąsiednim stoliku siedziała jakaś anglojęzyczna para. Byli tak zachwyceni herbatą (mieszanka ponoć robiona na zamówienie), że kupili sporą torbę na wynos. Ale właściwie po co ten przydługi wstęp? Bo właściwie chciałem tylko napisać, że te pielmieni były
Marder&Marder ManufactureOstatnim czasem mam małe szaleństwo w kuchni z jabłkami. A wszystko to za sprawą tego, że na podwórku mam ich pod dostatkiem. Dziś zaprezentuję Wam
Fabryka pomysłówPstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!.Składniki:1 świeży pstrąg1/2 limonkinatka pietruszkisólpieprzBulion:2 szklanki wody1 marchewkapo kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela(...)odstawiamy do wystudzenia.3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki
Apetyczna babeczkakurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz(...)pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasze 2 batony w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Następnego dnia wyciągamy mięso z folii, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiołego abo zielōnego (ale jak mołcie w dōma karlusa [1] , co sie lubi pojejś, to taki pynczek-500g- to łon wciōngnie sōm, to sie lepi [2] kupcie dwa) wyndzony łosoś- joł tam nie wia [3] , wiela Wy zjycie, mie i moji Babie [4] stykło 150 g Zōłza holynderskoł ¼ kostki masła 2 żōłtka sok ze ćwierci citrōłny sōl(...)rest raus [10] . Jak niy mołcie takego specjalego garca do warzynia szparglu, to musicie go powiōnzać- niciōm abo jakōm dratwōm [11] . Warzi sie go tak barzi [12] na parze, do garca nalyjcie trocha wody i jak sie już baje warzić [13] , to postołwcie tam tyn szpargel. Tyn zielōny to sie musi warzić tak dziejsiyńć minut, a tyn bioły
Chop w kuchniPrzepyszne i aromatyczne danie z grilla ,do tego niesamowity sos ananasowy <3 Składniki 4 medaliony z łososia (po 100 g) sól ,pieprz Sos: 150 g śmietany 12% 3 plastry ananasa (może być z puszki) 3 łyżki miąższu z cytryny 1 mała cebula 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka musztardy dijon szczypta goździków sól Przygotowanie Normal 0 21 false(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G Kitchenróżnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane! Menu: Przystawki: - Świeże liście z vinegretem malinowym i grillowanym serem kozim, - Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami(...)kliknięcia! Jak to zostało już przez nas wspomniane urządzenie jest wielofunkcyjne i dlatego mogliśmy przygotować w nim dosłownie wszystko od przystawki po deser! Robot gotuje, gotuje na parze, gotuje na wolnym ogniu, miesza, smaży, wyrabia i ubija - posiada pełen zestaw akcesoriów. Jest to urządzenie idealne nawet dla osób zupełnie początkujących w kuchni - nawet jeśli dobrze
Plate of Joyłososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym(...)zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się wspaniałym zwieńczeniem warsztatów. Czekolada i pomarańcze to połączenie klasyczne i zawsze się sprawdza. Nie trzeba go opisywać, sufletem po prostu trzeba
Poezja smakuDwa tygodnie temu miałem wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi
Parowar Facetabarokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje(...)się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów
Przepisy AleksandryCzas grillowania rozpoczęty :) By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania. Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony. Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony(...)hamburgery z grilla Szaszłyki: Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. przepisy: Szaszłyki z łososia i kurczaka Szaszłyki z grilla szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla
Smaki Edytyfiletach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela(...)tymianek. Wkładamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na całą noc (12 h). W dzień wędzenia ryby osuszamy (gdy będą wilgotne – zaczną się gotować od pary wodnej, zamiast wędzić). Można je powiesić na ok. 2-3 godziny na powietrzu lub wytrzeć papierowym ręcznikiem (także w środku). Następnie przygotowujemy wędzarnię. Rozpalamy drewno w wędzarni. Najlepsze są drewna
Poezja smaku