tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego(...)Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki 36%2 łyżeczki cukru pudru0,5 l lodów waniliowych300 g owoców (malin/jagód)100 g malinSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka
Słodkie Przyjemnościbitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem na letnie przyjęcia i dziecięce bale. Jeżeli masz ochotę na coś oryginalnego(...)dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. Patki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego i efektownego
kolorowotorcikowozblendować na gładko. Można od razu dodać jogurt i zmiksować wszystko razem, albo jogurt nakładać do pojemników osobno, na zmianę z owocowym musem. Zamrozić (najlepiej w silikonowych pojemnikach). Z podanej porcji otrzymamy ok. 6 sztuk lodów. Wykonanie w Thermomixie: Nektarynki umyć, obrać, usunąć pestki, dodać słodzidło i zblendować na gładko (15s. obr. 9). Można od razu dodać jogurt(...)zmiksować wszystko razem, albo jogurt nakładać do pojemników osobno, na zmianę z owocowym musem. Zamrozić (najlepiej w silikonowych pojemnikach). Z podanej porcji otrzymamy ok. 6 sztuk lodów
Mania Wypiekanialubią "czystej" wody. Ja sama chętniej sięgam po wodę z dodatkiem chociażby cytryny. Teraz w sezonie owocowym mamy wiele możliwości smakowych. Moja dzisiejsza propozycja to woda z dodatkiem truskawek, cytryny, pomarańczy i mięty, oczywiście w taki upał z obowiązkowymi kostkami lodu ;) Składniki: * 1 litr wody niegazowanej * 6-7 truskawek * 3 plasterki cytryny * 3 plasterki pomarańczy * kilka listków mięty * kilka kostek(...)pół. Każdy plasterek cytryny i pomarańczy przekroić na pół. Do dzbanka wlać wodę, dodać owoce, listki mięty. Odstawić na godzinkę. Po tym czasie dodać kostki lodu i już jest gotowa orzeźwiająca woda owocowa
Zrób to smaczniecóż… było naprawdę gorąco i jedyne na co miałam ochotę, to chłodne napoje. Gdy skończyły się już zapasy postanowiłam przygotować pyszną domową ice tea w wersji owocowej. W domu mam sporą ilość pysznych, soczystych nektarynek. To właśnie one nadały wspaniały, niecodzienny smak mojej mrożonej herbacie. Z powodzeniem możecie przygotować w ten sam sposób również brzoskwiniową wersję domowej(...)Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez. Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. Smacznego
Słodkie okruszkiwierzchołku ubijaczki tworzyć tzw. miękkie szczyty (‘soft peaks’). Na tym etapie warto pamiętać o tym, że nie da się odratować śmietany 36% po przebiciu – wyjdzie Wam z niej masło. Lody z przebitej śmietany nie będą kremowe i wygodne do formowania w kulki – będą twarde i zbite, będą też wymagały odstania 10 minut na blacie przed formowaniem. Bijemy śmietanę(...)miękko’ śmietany wlewamy miód i sól wymieszane z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Z wierzchu robimy esy-floresy miodem, posypujemy lekko owocową słoneczną posypką i zakrywamy. Zmrażamy lody minimum przez 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 400ml śmietany 36% tłuszczu 1/3 puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 łyżki stołowe mocnego, płynnego kwiatowego miodu – ja użyłam
Karo in the Kitchenliczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.Sorbety to dobrze zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy(...)wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura ,nie może powstać lód. Powtarzać tę czynność ,aż sorbet się zetnie i będzie dosyć gęsty ,wydłużając czas między mieszaniem do 2 h. Potem całość przełożyć do malaksera i miksować ,aż sorbet
Kulinarny karnet ChristopheraLody z leśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito. Jeżeli ktoś lubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki
https:KKuchniaMniamLato to nie tylko czas lodów, ale również urodzaj owoców. Letnie desery wyróżniają się lekkością smaku, bogactwem różnorodności wśród owocowych dodatków i kolorem. Deser, który wam prezentuje można jeść z różnymi owocami według naszego upodobania. Bardzo fajnie smakuje również kiedy bitą śmietanę zastąpimy lodami. Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe szklanka świeżych
ChilliJemyróżnorodne koktajle i soki. Pierwszy z nich serwuję już dzisiaj. Smacznego. Składniki: • 2 dojrzałe kiwi • ½ cytryny • ½ limonki • 1 jabłko • ½ pomarańczy • ½ łyżeczki miodu • kilka kostek lodu Sposób przygotowania: 1. ½ obranego kiwi zmiksować w blenderze na pulpę owocową. 2. W sokowirówce wycisnąć sok, dodając po kolei owoce. 3. Sok dosłodzić miodem (opcjonalnie). 4. Do szklanki włożyć połowę pulpy z kiwi(...)dzbanku zamieszać, połowę wlać do szklanki. Część soku opadnie na dno I uniesie pulpę owocową do połowy szklanki. Reszta soku będzie ponad pulpą. 6. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować plasterkiem kiwi I limonki. Smacznego
W mojej kuchniFrużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe
Kuchnia Danusidwóch minut. Masą wypełniamy foremki do lodów lub inne naczynia, w których chcemy podać lody. Wkładamy do zmarażarki na kilka godzin. Lody bananowo - czekoladowe można podawać z owocowymi musami. Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy
My Chcemy Jeśćkuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają. Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :) Zapraszamy na szybciutki przepis : Składniki: ( na 2 porcje
KreatywnePiny"Nareszcie do Polski zawitała ta jakże wyczekiwana i upragniona ciepła wiosna! Każdą wolną chwilę chciałbym spędzać na zewnątrz! Szkoda, że jest to tak rzadkie! Mimo wszystko
Słodkie Przyjemności"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego
Słodkie PrzyjemnościW ostatnim czasie będąc na Krakowskim Kazimierzu idąc na Belgijskie Frytki natrafiłam na coś genialnego!Shake na letnie dni! Świeże owoce, kilka kostek lodu, fantastyczna sprawa
Kuchnia moimi oczamisię idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody, sorbety są zdrowe i do tego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny. Sorbety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię