kroimy na plasterki. Sok i pokrojone owoce dodajemy do dzbanka. Uzupełniamy wszystko wodą mineralną, dodajemy miód, miętę i mieszamy. Na chwilę przed podaniem możemy do lemoniady dodać kostki lodu. Smacznego! Artykuł Domowa lemoniada pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!belgijską czekolada. Podczas spotkania miał miejsce pokaz przygotowywania deserów lodowych, na bazie lodów Haaen-Dazs prezentowała Ewa Wachowicz - przemiła i sympatyczna osoba, która potrafi zaciekawić publiczność. Pani Ewa przygotowała 3 desery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami truskawkowymi, czyli truskawkowe lody Haagen-Dazs z prosecco sundea
kolorowotorcikowotruskawek 1 szkl mleka 300 g lodów truskawkowych (polecam domowej roboty ) 1/2 szkl śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawki umyć, odszypułkować, a następnie zmiksować z mlekiem do gładkości (kilka truskawek odstawić na bok- przydadzą się do dekoracji). Dodać truskawkowe lody i ponownie całość zmiksować do otrzymania jednolitego truskawkowego koktajlu
Nastoletnie Wypiekaniezapadam w łagodnym głosie W. Szukam wytchnienia w najprostszych i powtarzanych niczym mantra czynnościach. To one porządkują wszystko i przywracają uśmiech. I muszę jeszcze poczuć zapach ciasta. Domowego. Rozgrzać się ciepłą falą powietrza uwalnianą po otwarciu drzwi piekarnika. Nawdychać docierającym we wszystkie kąty słodkim aromatem. Napatrzeć na małe i duże ręce sięgające po kolejny kawałek(...)CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych karmelowych) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez
KUCHARNIAlekarstwo. Najlepszy krem orzechowo-czekoladowy bez trudu przygotujesz w domu. Tą pychotką częstuję dzisiaj w dniu ich święta wszystkie dzieci. Nutella to dobry produkt wyjściowy do prodykcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem -100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz(...)orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu "oponki:) lepiej zachować umiar. Domowa nutella ma świetną konsystencję i łatwo sie smaruje. Składniki: 200 g orzechów laskowych - 1 szklanka około 200 ml mleka kokosowego 30 g oleju kokosowego - 1 łyżka 2 łyżki kakao 5 łyżek ksylitolu/miodu Wykonanie: orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej zjeść.😊 Wielbicielom
Zdrowie i pysznie na talerzupłatkami migdałów! Obłęd! Składniki: (na 2 porcje) polewa czekoladowa lub kilka kostek mlecznej czekolady 300 ml zimnego mleka 150 ml zaparzonej mocnej gorącej kawy 2 gałki lodów śmietankowych (polecam domowej roboty ) bita śmietana cynamon do oprószenia Przygotowanie: Przygotować dwie wysokie szklanki o pojemności 400 ml. Ścianki szklanek od środka polać polewą czekoladową. Jeśli korzystacie z mlecznej czekolady, najpierw
Nastoletnie Wypiekaniewarzywach typu groszek, batat czy kukurydza. Nikt nie powiedział, że takie połączenia nie będą smakować, ale każdy się ich boi. Niepotrzebnie, powiadam ;) W moim brzuszku wylądowała właśnie kolejna porcja lodów, które przygotowałam z myślą o konkursie Bonduelle. Są tak smaczne i na dodatek lekkie, że gałka to stanowczo za mało. Ryzykowałam tym połączeniem i obawiałam się czy nie będę(...)Dodam jeszcze, że śmiało możecie zrobić wersję wegańską, wystarczy tylko dodać mleko kokosowe zamiast jogurtu naturalnego do truskawek. I tyle! Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowych, własnoręcznie przygotowanych lodów. Na dodatek lodów z zielonym groszkiem, którego nikt by się tam nie spodziewał 💚 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieLody przyrządzone w domowy sposób są bardzo smaczne, szczególnie jagodowe, maja piękny kolor i smak prawdziwych jagód. Składniki: 2 szklanki jagód 500 ml. śmietany 30% 250 gram serka mascarpone 200 gram jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Umyte jagody przekładamy do rondla, wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jagody puszczą sok. Ostudzone(...)miksujemy blenderem. Śmietanę ubijmy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone i jogurtu. Na końcu dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy, przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas mrożenia lody miksujemy co pół godziny
Bajeczna Kuchniałyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy(...)otulił nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Zdecydowanie zalecam podawać z lodami waniliowymi - rozkosz! * cytat to fragment rozmowy z Marcinem Dorocińskim - klik
KUCHARNIAciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną
Grunt to przepis!Lody są pyszne, takie jak z najelpszych lodziarni, jogurtowe, kremowe i pyszne. Po prostu trzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt(...)lodów i postępujemy według instrukcji. Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego
DefinicjaSmakuLody, lody dla ochłody! Świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów, są te domowe! Wiadomo smak zdecydowanie odbiega od tych sprzedawanych na stoiskach, ale chcemy zdrowe i smaczne, a przede wszystkich wiemy co jemy. Składniki: 250ml (1 szklanka) kefiru 2 łyżki erytrytolu 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Jeśli maliny są świeże to dokładnie myjemy
Truskawkowa FiestaKraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPowoli kończy się już sezon na truskawki. Z ostatków najlepsze są przetwory i domowe koktajle oraz lody. Ten bardzo prosty i super popularny napój bez dodatku cukru polecam głównie dla Dzieci. Jest zdrowy i bardzo sycący :-) Czas przygotowywania: 5 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 300 g truskawek • 1 dojrzały banan • 500 ml maślanki
AniaGotuje.plDzień dobry! :) Na upał najlepsze są chyba lody! :) A najlepiej domowej roboty, zapraszam na borówkowe i z dodatkiem pokruszonych ciastek. Zapraszam... Składniki: 6 jajek 1 l śmietany kremówki 1 jogurt grecki 200 g 1/2 szkl cukru pojemniczek borówek zmiksowanych blenderem kilka ciastek zbożowych np. opcjonalnie: 1 łyżka kakao z wiatrakiem garść płatków migdałowych Wykonanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka
TrufelkowoDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie
Kulinarne Fantazje Mariolisłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
BlendmanNa domowy Tłusty Czwartek idealne!:) - szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia - niezbyt słodkiego - pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na
Zasmakuj Kuchnisłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmanzaprasza, a ja – gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowe słodkości , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Smaczne przepisy – lody truskawkowe - Moje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz u Asi – pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki
mojewypiekiinietylkotylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności
Tetiisheriteż każda z nich jest nieco inna. Pierwszym z serników,któr y zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka
Bon appetit mon amiesłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmansłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmanmiksuję koktajl jeżynowy, jest cudowny i ten piękny kolor! Dodając więcej jeżyn otrzymacie bardziej intensywny kolor napoju. Taki koktajl śmiało można przełożyć do pojemników i będą pyszne lody jogurtowo - owocowe, domowe! Koktajl z jeżyn na jogurcie Składniki: 400 g jogurtu naturalnego mrożone jeżyny cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny i dodajemy mrożone jeżyny. Całość
Moja smaczna kuchniaKtóż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchnia