likiery - 3834 przepisów (strona:73/256)

Likier herbaciany z nutami wanilii i pomarańczy 200

likier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już po tygodniu. Jest delikatny i aromatyczny. Do jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym

Wiem co jem
Limoncello (likier cytrynowy) 232

Popularny, włoski likier o intensywnym, cytrynowym zapachu i orzeźwiającym smaku. Bardzo prosty do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości, bo jest gotowy do spożycia po ok. 1,5 miesiąca. Warto poczekać, polecam :) Składniki (na 2 litry): 8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 l wody 2 szklanki (400 g) cukru Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie(...)spirytus z ostudzonym syropem z wody i cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc.  Po otwarciu likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3663

żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy(...)Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem

Ostra na Słodko
black Russian / czarny Rosjanin drink [+18] 316

składniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować warstwy

Domowy Smak Jedzenia
Likier kawowy na spirytusie. 175

LIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE   Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity.   SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml spirytusu   WYKONANIE: W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę, resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku

Kuchnia Beaty
Babeczki kawowe 210

pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach(...)suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://mientablog.com/babeczki-kawowe/&blog=http://mientablog.com'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText

Mienta blog
Likier o smaku korzennym 205

Likier typowo "babski". Królował na naszym stole w święta. Dobry na każdą okazję. Składniki; 700 ml wódki, 3 łyżeczki przyprawy do piernika , 5 łyżek kremu "krówka", 3 łyżki cukru pudru, 300 ml śmietany 30% Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Wódkę mieszamy z przyprawą, krówką i cukrem pudrem.Dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałą śmietanę ubijamy na półsztywno(...)dodajemy do jeszcze ciepłego płynu. Likier przechowujemy w lodówce około 2 tygodni po otwarciu butelki.                                      /źródło; magazyn Sielskie Życie

Anioły w kuchni
DOMOWY LIKIER IRISH CREAM 260

Dziś coś pysznego i rozgrzewającego na jesienne chłodne wieczory... Domowy likier Irish Cream... Gęsty, aksamitny, kremowy, z cudowną nutką kawy w tle... Do zrobienia w dwie minuty... Można go stosować jako polewę do lodów, czy jako dodatek do kremów i deserów. Najlepiej smakuje oczywiście popijany z malutkiego kieliszka w dobrym towarzystwie...:)) Przechowywany w lodówce wytrzyma nawet dwa miesiące(...)Jack Daniel's) 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe!  Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 211

pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach(...)wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".  Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę

Słodka Strona
Wiosenny fiołkowy tort. 196

Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier  barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy

Malinowe Pocałunki
Likier - mleko od wściekłej krowy 171

likier musimy chować same przed sobą;))) Niestety nie udaje się nam to...znika szybko. Anioły kochają słodkie alkohole;)  Składniki; puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250 ml wódki, Wykonanie; Skondensowane mleko zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, dolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi(...)likieru...anielski smak;))) Polecamy na karnawał

Anioły w kuchni
Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 180

Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Angielska , Tropikalna Keyword ciasto kokosowe , jajka , likier , tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Kruchy spód cynamonowy 2 jajka 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu

Modern Cave Girl
Blue Kamikaze 82

najwyższych lotów, ponieważ wczoraj coś przekombinowałam z obiektywem. Przepis natomiast jest jak najbardziej ok. Jeden z najulubieńszych naszych ekipowych shotów. Można spotkać różne rodzaje kamikaze, wszystko zależy od użytego likieru. My lubimy najbardziej niebieskie, z Blue Curacao. Problem jest jedynie z ilością kieliszków. Jest nas chętnych, przynajmniej piątka, a na każdą osobę przypadają 4 kieliszki. Jakoś jednak dajemy radę(...)Ostatnio również, mieliśmy okazję spróbować kamikaze z whiskey Jack Daniel’s. Było genialne. Może kiedyś uda mi się je wyczarować. Moi drodzy, na zdrowie. Składniki: 50 ml schłodzonego likieru Blue Curacao  50 ml schłodzonej wódki  50 ml soku z cytryny (przepis na mniej więcej 4 kieliszki)   Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, rozlewam do kieliszków

Kardamonovy
Likier z nutelli wg Iwony Przekop 625

Przepis na likier z nutelli z grupy 1000 pomysłów na obiad i nie tylko autorstwa Pani Iwony Przekop . Składniki 300 ml mleka 150 ml śmietany 30% 200 ml wódki 200 g nutelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mleko że śmietaną podgrzać, tylko pilnować aby się nie zagotowało i wykipiało, dodać Nutella mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Wlać wódki, wymieszać(...)przelać do butelki i schować do lodówki. Artykuł Likier z nutelli wg Iwony Przekop pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 104

gotuj, ponieważ wtedy straci intensywnie czerwony kolor. Podawaj z uszkami lub krokietami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Sernik wiedeński Likier bożonarodzeniowy Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy : Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Artykuł Barszcz czerwony z pieczonych buraków pochodzi

okolicepalnika.pl