likiery - 3834 przepisów (strona:206/256)

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 276

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku. Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
KORA ORZECHOWA 249

miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem

Walijskie Pichcenie
Makowe święta, czyli... 246

pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów) 200 g dobrej jakości masła 200 ml tłustego mleka 1 szklanka miodu 2 łyżki rumu lub wódki lub brandy 2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowego Wszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem

Ratunku obiad
Lody limonkowe z wiśniami 234

otarta z limonek ( 4 sztuki) 350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%) 200 ml mleka 2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku) 2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki ok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałki Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Limonki sparzyć

Stare Gary
Muffiny cassis z różanym pudrem 226

czekoladą i dziczyzną np.  Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) .   W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.)  Przepis na przygotowanie różanego cukru

SzczyptaSmaQ
Lody z mango 134

smaku i mocno kremowe.Polecam! Skladniki: 1 owoc mango ( u mnie 250 g purre) 200 g smietanki kremowki 1 lyzka soku z limonki 3 lyzki cukru pudru 1 lyzka likieru pomaranczowego Wykonanie: Mango obrac.Odzielony miazsz,przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendowac na gladka mase. Polaczyc puree z mango ze smietanka,sokiem z limonki i likierem.Przed umieszczeniem masy w maszynce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 226

prostu blyskawiczny. Skladniki na 2 duze pucharki: 300 ml jogurtu greckiego 3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej 3 lyzki cukru pudru (lub miodu) 1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego) 4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowe kulki arbuza,melona Gala i Cantalupa Wykonanie: Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 192

masla 60-70 g cukru 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy Skladniki na mase orzechowa: 120g mielonych orzechow laskowych 2-3 lyzki mleka 2 lyzki likieru Ameretto 2 lyzki miodu lub cukru pudru Doadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mleka Wykonanie: Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 152

ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy). To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze. Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 169

prowansalskich. Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom.  U P R A W A W polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 206

make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowy mase serowa wylozyc na podpieczony spod i piec w 160°C 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzine w miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 176

proszku do pieczenia Skladniki na krem:   1 paczuszka platkow zelatyny-10 g 375 ml soku z pomaranczy 100 g drobnego cukru 400-500 ml smietany kremowki 5 lyzek likieru pomaranczowego  Polewa pomaranczowa-Tortenguss 250 ml soku z pomaranczy 2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik W-Z z kremem serowym 154

studzić na kratce wykonać krem z przepisu tutaj przygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka czekoladowa 183

duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka szczypta soli (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym) 1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. 2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się

UgotujmyTo.pl
Lody kawowe 204

puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g 80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego) Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą

UgotujmyTo.pl