Domowe likiery cieszą się powodzeniem. Przekonaliście, prawda? Oboje z moim M. nie pijemy mocnych alkoholi. Natomiast likiery i nalewki idealnie się sprawdzają na spotkaniach ze znajomymi. W barku stoją m. in. butelki z koniakiem, whisky szkocką i irlandzką. I właśnie...stoją a nikt ich nie pije. Postanowiłam irlandzką wisky przerobić na domowy, doskonały likier BAILEYS Składniki: 200 ml śmietanki(...)Wymieszałam. Dodałam rozpuszczone w mleku kakao, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Ekstraktów nie należy zastępować „aromatami”. Wszystko razem dobrze wymieszałam. Nie przerywając mieszania małym strumieniem wlewałam whisky. Teraz już gotowy likier można przelać do butelki. Zachęcam Was do zrobienia domowego likieru Baileys. Smakowały Wam i likier z kukułek i kajmakowy i ajerkoniak ... Spróbujcie więc Baileys... Polecam. CIN, CIN! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiThermomix przepisy. Likier jajeczny Thermomix. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 . Składniki: 150 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix 250 g białego rumu 250 g śmietany 30% lub mleko skondensowane niesłodzone 8 żółtek Thermomix przepisy. Likier jajeczny. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki, podgrzewamy czas 8 min/temp. 70/obr. 4 . Likier wlewamy do butelki (wychodzi(...)schładzamy. Likier trzymamy w lodówce. The post Likier jajeczny Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisypodłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy(...)wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProdukcja nalewek i likierów trwa u nas pełną parą 😉 Tym razem jest to mój wyrób - likier kokosowy a'la malibu. Jest to likier wykonany na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem mleka kokosowego. Smakuje prawie identycznie jak ten ze sklepu. Jest on delikatny i mimo, że wykonany na spirytusie to nie wykrzywia buzi 😉 Nie jest też za słodki. Pije się(...)dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie zagotowujemy. Studzimy i wlewamy do wcześniej uzyskanej mieszaniny z mlekiem skondensowanym. Dokładnie mieszamy i przelewamy przez sitko. Gotowy likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Likier podajemy schłodzony w lodówce
Kuchnia MagdaLenyPopękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatitypolecam Wam jego przygotowanie, cudnie rozgrzewa i pięknie pachnie. I oczywiście wprowadza w doskonały nastrój 😃. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityWiosną robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu czyli hyćkę na biało. Teraz, pod koniec lata, przyszła kolej na hyćkę czarną więc zebrane, dojrzałe owoce przeznaczyłam na likier. Robi się go szybciej niż nalewkę bo nie wymaga nastawiania owoców na kilka tygodni. Cała robota to w sumie może ze 2 godziny, wliczając studzenie, i likier gotowy. Można go pić od razu(...)jest dla mnie przyjemny, wspaniale komponuje się na przykład w dżemie z truskawkami , to zapachu owoców czy soku z nich bardzo nie lubię i aż mnie drażni. W tym likierze jednak jeden dodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam
Smaczna Pyzawaniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy
Bajeczna Kuchniawypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę(...)goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego wymieszanego z likierem cointreau. Bita śmietana nie jest konieczna, ale moim zdaniem idealnie dopełnia całość. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru
cool and mintyTorcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne. Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla 250 g serka mascarpone(...)śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć
Smakołyki AsiPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys Składniki: Spód: 24 ciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu
Mała CukierenkaCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu
Wanilia i Kardamonkońca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas
Kulinarne przygody GatityZaglądają na bloga jacyś koneserzy kawy? Albo alkoholu? ;) Mamy coś dla Was! Pyszny, kremowy, intensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu(...)jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce - smak “procentów” nie powinien być w ogóle wyczuwalny. SKŁADNIKI: Na około 1 litr gotowego likieru. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml wrzącej wody 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka cukru pół laski wanilii 100 ml spirytusu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy
W kuchni Katieorzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy: – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki(...)bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki mieszamy w osobnym naczyniu z rodzynkami (wcześniej namoczonymi
Szybko Tanio Smacznie