wołają o więcej. A zdarzyło się, że wołały… Było to na Wyspach Kanaryjskich a obiektem pożądania była kawa Barraquito. Jedna filiżanka kawy zawiera ok. 20 ml 31% likieru, więc barraquito niekoniecznie nadaje się jako napój do śniadania, jednak do weekendowego brunchu pasuje jak ulał! Kawa Barraquito – Składniki 20 ml słodkiego mleka kondensowanego 20 ml hiszpańskiego likieru(...)Składniki należy wlewać do szklanki powoli, jeden po drugim, tak aby układły się one na sobie warstwami. Przygotowanie barraquito zaczynamy od wlania do szklanki mleka skondensowanego. Następnie wlewamy likier – należy to zrobić powoli, zwracają uwagę na to, aby alkohol spływał po wewnętrznej ściance szklanki. Najlepiej użyć do tego łyżeczki. Następnie dodajemy gorące, spienione mleko oraz espresso. Korzystamy
helloforest.plKeto likier Baileys Kochaj mnie jak Irlandię Z czym Wam się kojarzy Irlandia? Bo mi z pięknymi widokami i likierem Baileys. Co prawda nigdy tam nie byłam, więc malownicze irlandzkie krajobrazy znam tylko ze słyszenia… Co innego Baileys- z tym produktem rodem z Irlandii miałam okazję się zaznajomić. I pokochać! Niestety bez wzajemności, bo trunek w oryginalnej wersji jest(...)jeszcze tona cukru! Kwintesencja zła, ale w smaku petarda! Dzisiaj jestem już zbyt świadoma tego, jaki wpływ na organizm miałaby taka wybuchowa mieszanka. Wolę sobie odpuścić… albo zrobić likier zgodny z dietą ketogeniczną . Własny wyrób gwarancją dobrej jakości Z okazji dnia świętego Patryka postanowiłam uwarzyć sobie własnego Baileys’a. Dalej zawiera on alkohol, jednak
Modern Cave Girlznacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach 1945-68. W latach(...)powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii smaku
W mojej kuchniskładnika, czyli kojarzonej z Rosją wódki. W szerszej perspektywie, geneza White Russian sięga 1949 roku. Wówczas belgijski barman Gustave Tops stworzył Black Russian, czyli drink na bazie wódki i likieru kawowego. Ten słodki, czarny koktajl był bezpośrednim przodkiem, a zarazem siostrzanym odbiciem swojej późniejszej białej odmiany. White Russian zyskał popularność w latach 70., jednak prawdziwą sławę przynieśli(...)właśnie tym koktajlem raczył się wielokrotnie (dokładnie – siedmiokrotnie!) główny bohater filmu, pierwszorzędnie wyluzowany „The Dude”. Pod nazwą White Russian kryje się bardzo smakowity koktajl, przyrządzany na bazie wódki, likieru kawowego oraz śmietany, podawany na lodzie. Drink jest przyjemnie słodki i, nie ukrywajmy, wysokokaloryczny, więc po kilku Białych Ruskach zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z deseru. Na marginesie, w niektórych przepisach na White
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepodłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy(...)mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto
Cztery FajeryRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżeczek kakao Krem advocatowy: 300ml likieru advocatowego 600ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1/2 wrzątku 80g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku(...)łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka advocatowa: 250ml likieru advocatowego 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 280g podłużnych biszkoptów bezy do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone 800 g śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo(...)zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu. Deser podajemy w pucharkach lub w małych szklaneczkach. Kolejność nakładania składników : - 1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony
noteskulinarnyfigaWitajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny(...)łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 120-150g podłużnych biszkoptów około 350ml śmietanki kremówki
Mała CukierenkaDomowe likiery cieszą się powodzeniem. Przekonaliście, prawda? Oboje z moim M. nie pijemy mocnych alkoholi. Natomiast likiery i nalewki idealnie się sprawdzają na spotkaniach ze znajomymi. W barku stoją m. in. butelki z koniakiem, whisky szkocką i irlandzką. I właśnie...stoją a nikt ich nie pije. Postanowiłam irlandzką wisky przerobić na domowy, doskonały likier BAILEYS Składniki: 200 ml śmietanki(...)Wymieszałam. Dodałam rozpuszczone w mleku kakao, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Ekstraktów nie należy zastępować „aromatami”. Wszystko razem dobrze wymieszałam. Nie przerywając mieszania małym strumieniem wlewałam whisky. Teraz już gotowy likier można przelać do butelki. Zachęcam Was do zrobienia domowego likieru Baileys. Smakowały Wam i likier z kukułek i kajmakowy i ajerkoniak ... Spróbujcie więc Baileys... Polecam. CIN, CIN! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiThermomix przepisy. Likier jajeczny Thermomix. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 . Składniki: 150 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix 250 g białego rumu 250 g śmietany 30% lub mleko skondensowane niesłodzone 8 żółtek Thermomix przepisy. Likier jajeczny. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki, podgrzewamy czas 8 min/temp. 70/obr. 4 . Likier wlewamy do butelki (wychodzi(...)schładzamy. Likier trzymamy w lodówce. The post Likier jajeczny Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisypodłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy(...)wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProdukcja nalewek i likierów trwa u nas pełną parą 😉 Tym razem jest to mój wyrób - likier kokosowy a'la malibu. Jest to likier wykonany na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem mleka kokosowego. Smakuje prawie identycznie jak ten ze sklepu. Jest on delikatny i mimo, że wykonany na spirytusie to nie wykrzywia buzi 😉 Nie jest też za słodki. Pije się(...)dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie zagotowujemy. Studzimy i wlewamy do wcześniej uzyskanej mieszaniny z mlekiem skondensowanym. Dokładnie mieszamy i przelewamy przez sitko. Gotowy likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Likier podajemy schłodzony w lodówce
Kuchnia MagdaLenyPopękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatitypolecam Wam jego przygotowanie, cudnie rozgrzewa i pięknie pachnie. I oczywiście wprowadza w doskonały nastrój 😃. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityWiosną robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu czyli hyćkę na biało. Teraz, pod koniec lata, przyszła kolej na hyćkę czarną więc zebrane, dojrzałe owoce przeznaczyłam na likier. Robi się go szybciej niż nalewkę bo nie wymaga nastawiania owoców na kilka tygodni. Cała robota to w sumie może ze 2 godziny, wliczając studzenie, i likier gotowy. Można go pić od razu(...)jest dla mnie przyjemny, wspaniale komponuje się na przykład w dżemie z truskawkami , to zapachu owoców czy soku z nich bardzo nie lubię i aż mnie drażni. W tym likierze jednak jeden dodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam
Smaczna Pyzawaniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy
Bajeczna Kuchniawypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę(...)goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego wymieszanego z likierem cointreau. Bita śmietana nie jest konieczna, ale moim zdaniem idealnie dopełnia całość. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru
cool and mintyTorcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne. Uwaga! Tylko dla dorosłych ;))) Spód: 100 g kakaowych herbatników 100 g masła Masa waniliowa: 3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla 250 g serka mascarpone(...)śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny Masa Truskawkowa: 2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry 2 płaskie łyżki żelatyny Dekoracja: 100 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka truskawek i listki mięty Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć
Smakołyki AsiPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys Składniki: Spód: 24 ciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu
Mała CukierenkaCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu
Wanilia i Kardamonkońca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas
Kulinarne przygody GatityZaglądają na bloga jacyś koneserzy kawy? Albo alkoholu? ;) Mamy coś dla Was! Pyszny, kremowy, intensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu(...)jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce - smak “procentów” nie powinien być w ogóle wyczuwalny. SKŁADNIKI: Na około 1 litr gotowego likieru. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml wrzącej wody 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka cukru pół laski wanilii 100 ml spirytusu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy
W kuchni Katieorzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy: – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki(...)bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki mieszamy w osobnym naczyniu z rodzynkami (wcześniej namoczonymi
Szybko Tanio SmacznieJakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne. Jak się pospieszycie to jeszcze przed świętami zdążycie zrobić. Taki likier to zarówno fajna rzecz żeby na stół postawić i gości poczęstować jak również fantastyczny pomysł na prezent dla bliskich. Zwłaszcza kobiety się ucieszą(...)delikatny napitek, w sam raz do spożywania na babskich imprezach. Ten likier na raczkach oparłem na identycznym pomyśle co wcześniejszy na werthersach. Pomysł sprawdzony więc nie było potrzeby nic zmieniać. Jeżeli lubicie raczki to ten likier pokochacie. Taka raczkowa esencja lekko wzmocniona alkoholem. I wcale nie za słodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie
Marder&Marder ManufactureWyjątkowy krem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają likier Baileys ! To właśnie jego smak dominuje w delikatnym kremie z dodatkiem serka mascarpone. Prosty do przygotowania i pyszny do spożywania ! SKŁADNIKI NA KREM Z LIKIEREM BAILEYS: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 500 g. serka mascarpone pół szklanki likieru szklanka cukru pudru Przygowowanie kremu(...)serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem nakładamy do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. [ Polecana końcówka
Domowe TortyNalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)werthersy, raczki i kawowe cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój gust smakują doskonale tylko
Marder&Marder ManufactureCzekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Dodatkowo: 150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu ) 70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić
Kto ugości moich gości?stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru(...)duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru
Zakątek rozkoszy kulinarnychlekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki(...)schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach) do nasączenia: 120 ml likieru Amaretto* * W wersji dla dzieci, likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie. Wykonanie tortu: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt
maniapieczeniakoniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt(...)ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy pokrojone owoce i płatki czekoladowe. Wstawić masę do lodówki. oraz: 50 ml likieru Maraschino lub likieru Amaretto 3 łyżki konfitury lub dżemu morelowego kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy
maniapieczeniaramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych - limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu. Efekt był świetny - cytrusowy aromat i delikatnie pomarańczowy smak. Składniki 3/4 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki(...)cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru zrobić ciasto. Rozpuścić masło i lekko ostudzone dodać do ciasta. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez dodawania tłuszczu (masło jest już w środku). Przygotowanie sosu Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder i likier, podgrzewać, aż zrobi się klarowny sos. Każdy naleśnik posmarowac sosem i złożyć
Kulinarne Inspiracjebiałka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków(...)częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50ml likieru kokosowego i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy likier z żelatyną. Całość mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Bezę smarujemy malinami, następnie wykładamy porcję kremu. Biszkopt kroimy
Zapiski Młodej Żonyinnym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość(...)przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić
KUCHARNIAcałą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz 600 g śliwek 1/2 szkl likieru Amaretto 2 łyżki konfitury morelowej Śliwki przekroić, wypestkować.Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły(...)aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce. Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego
maniapieczeniaczekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić(...)Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin. Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku
Z miłości do słodkościnależy do jednych z najpopularniejszych drinków na świecie. Jest to bardzo prosty drink, który składa się tylko z 3 składników takich jak: gin, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz likieru Apricot Brandy. Z pewnością tego drinka spotkamy w każdym dobrym barze. Likier Apricot Brandy wytwarzany jest na bazie świeżego soku morelowego z drobnym akcentem rześkiej pomarańczy. Cały urok tego likieru(...)dumą serwuję do dla swoich przyjaciół na przyjęciach. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 40 ml Gin 40 ml świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 20 ml Likieru Apricot Brandy Kilka kostek lodu Opis przygotowania: Do shakera wrzucamy kostki lodu. Następnie wlewamy do niego brandy, likier oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość energicznie mieszamy. Następnie zawartość shakera
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneserka mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 200 g podłużnych biszkoptów np. „ladies fingers” 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wystudzonej kawy 4 łyżki likieru Cointreau lub innego dobrego likieru pomarańczowego 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, wtedy zacząć stopniowo dodawać serek mascarpone, a na końcu 1 łyżkę likieru oraz(...)skórkę pomarańczową. Kawę wymieszać z resztą likieru. Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy, w której będzie zrobione tiramisu i nasączyć je kawą z likierem i posypać jedną łyżką kakao. Na biszkoptach rozsmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, posypać kakao i rozsmarować resztę sera. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao
Gotujemy i jemyLikier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;) Likier kawowy – Składnik The post Likier kawowy w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś c The post Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLikier czekoladowy z Nutelli – pyszny prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by cieszyć się domowym likierem czekoladowym, który idealnie sprawdzi się na babski wieczór i nie tylko. W przeciwieństwie do innych nalewek i likie The post Likier czekoladowy z Nutelli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie jesiennym czy zimowym. Dzisiaj(...)przedstawię Wam przepis na likier, który zdecydowanie sprawdzi się w obecnej porze roku. A to wszystko przez dodatek przyprawy do piernika, dzięki której jego zapach przynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia
Życie ze smakiemmasła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np. Crème de Cassis lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny 3-4 łyżki likieru reszta przecieru(...)Gęsty krem zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ok.60 ml wody i dodać do wystudzonego kremu jajecznego, następnie dodajemy większą część przecieru malinowego oraz likier z czarnej porzeczki( ** Jeśli nie macie likieru możecie wymieszać sok/ nektar z czarnej porzeczki z wódką w stosunku 2:1 . ) .Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę
vaniliowoczekoladowaSernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy
Bajeczna KuchniaJakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy(...)nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-). MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ. Składniki: 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej 700 ml spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 6 - 7 gwiazdek anyżu 5 sztuk goździków limonka Sposób przyrządzania: Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki
Zakątek rozkoszy kulinarnychUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier. Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy
Wanilia i KardamonJeśli ktoś jest fanem delikatnych, słodkich alkoholi, a na dodatek lubi smak kawy to ten likier na pewno będzie smakował :) Powinnam teraz napisać kilka słów o nim jednak mam kompletny mętlik, ponieważ tak naprawdę każde pozytywne określenie jakie mi przychodzi do głowy pasuje do niego. Jest i słodki i jednocześnie nie za słodki, delikatnie kawowy, jednak na tyle wyrazisty(...)czuć że to likier kawowy, a nie jakiś inny no i jak to likier (a w sumie jak każdy alkohol) - jest rozgrzewający. Mogłabym o nim pisać same superlatywy ponieważ nie potrafię znaleźć żadnej jego cechy, która mi by nie odpowiadała. Gorąco wam go polecam bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze bardzo prosty! :) Składniki: 0,5 l mleczka skondensowanego
JedzeniomaniaLikier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia(...)zmiksować- wszystkie walory wizualne i smakowe likieru wrócą do normy. Likier kokosowy puszka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 125ml wódki. Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić. Dodać spirytus.Przelać do butelek. Podawać do deserów, kawy, lub dobrej książki
Zapiski Młodej Żony