likier - 5379 przepisów (strona:63/359)

Babka herbaciana 231

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu . Składniki: 500g mąki(...)osobno) 1,5 szklanki mocnej herbaty 160g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sok z pół cytryny szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 1,5 łyżki oleju Zaparzyć mocną herbatę, przelać ją do garnka, wsypać rodzynki i gotować ok. 5 minut. Osączyć rodzynki a wywar

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 265

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem . Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe z orzechami 199

łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno(...)Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowe babeczki z jeżynami 161

się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej(...)łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO 299

Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serka Mascarpone  2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem,  dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.   Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 367

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny wygląd bruku.  Przepis wypatrzony u  Ewci . Urzekł mnie zarówno ich wygląd jak nazwa. Bezpośrednio po upieczeniu są nieco twarde, ale to ich zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe(...)delektowania się nimi w nadchodzące święta.  Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka

RAROSSA
Zakręcone jagodzianki 197

pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki , tym razem nietypowe, bo zakręcone A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Przygotowałam więc pyszne drożdżówki, wyglądem przypominają szneki z glancem, mają tylko dodatkowo jagodowe nadzienie. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami Polecam(...)bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2467

wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie: Mąkę przesiać. Wodę zagotować z solą i z masłem. Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę.  Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka. Ostudzić ciasto(...)Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki polukrować.  Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty. Smacznego! Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 179

łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie:   Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę(...)gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik

Symfonia Smaków
Pierniczki bez leżakowania 404

puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody(...)oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi

Smakołyki Bereniki
Tiramisu porzeczkowe 59

mascarpone 120 ml zimnej śmietanki 30% 1 fix do śmietany (dzięki temu krem będzie gęstszy) 3 łyżki cukru pudru naturalne kakao około 100-110 ml kawy około 30 ml likieru Amaretto (jeśli nie macie można pominąć) podłużne biszkopty czerwone porzeczki Przygotowanie: Zaparzamy mocną kawę. Studzimy i dolewamy do niej likier (jeśli nie mamy likieru należy przygotować większą ilość kawy). Mieszamy

Słodkie okruszki
Tiramisu-Klasyczny Włoski Deser 51

smakowi, tiramisu jest idealnym deserem na każdą okazję. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu- jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Tiramisu-przepis Składniki: 200 ml parzonej kawy espresso 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala (można pominąć) 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 60 g cukru pudru 500 g serka mascarpone 220 g podłużnych biszkoptów 3 płaskie łyżki kakao Tiramisu(...)Przygotowanie Przygotowanie składników: Zaparz 200 ml mocnej kawy espresso i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 50 ml likieru Amaretto (dodawanie alkoholu można pominąć). Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek z 3 dużych jajek. Upewnij się, że miski są suche i czyste. Przygotuj cukier puder. Przygotowanie kremu : Napełnij garnek wodą do koło 1/3 wysokości. Doprowadź wodę

Księga-Smaku
MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI 61

czekoladowy to klasyczny francuski deser, w tym przypadku wzbogacony o nutę pomarańczy i posypkę z karmelizowanych orzechów laskowych i orzechów pekan. W poniższym przepisie użyłam również likieru pomarańczowego Cointreau, ale jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć tylko zredukowanego soku z pomarańczy (możesz wówczas dodać nieco większą ilość soku niż ta podana poniżej), i ewentualnie domieszać drobne kawałeczki pomarańczy do musu(...)Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : 15 min. Chłodzenie : 4 h Porcja dla osób :   ● 200 g gorzkiej czekolady deserowej ● 4 białka jajek ● 4 łyżki soku pomarańczowego ● 4 łyżki likier pomarańczowego typu Cointreau lub Grand Marnier ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 75 g cukru ● 40 g orzechów laskowych ● 140 g orzechów pekan   Przygotowanie: Przygotuj syrop z soku pomarańczowego i cytrynowego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska