myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy
Przysmaki Karolkiłtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec
cucinareewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z serkiem
cucinareodkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy
prawdziwe jedzenieMasę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova
Karo in the Kitchenmąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze
Kto ugości moich gości?używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziezdjęciu. Składniki 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Cointreau Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierwszą warstwę, kawową nalewamy na dno. Po łyżeczce nalewamy drugą warstwę likieru baileys. Ostatnia warstwa to triple sec, również wlewana po łyżeczce. Przed podaniem drink podpalamy. Możemy wypić go przez słomkę lub poczekać aż zgaśnie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchengram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę i masło rozpuszczamy
Życie zamknięte w smakukroimy w paski. Składniki na masę śliwkową: - 150 gram wilgotnych suszonych śliwek - 150 mililitrów Amaretto - 1 laska wanilii - 300 gram powideł śliwkowych Przygotowanie masy śliwkowej: Suszone śliwki kroimy, zalewamy likierem i odstawiamy na 1 godzinę do zmięknięcia. Następnie mieszamy powidła i osączone śliwki. Wykładamy mieszankę na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy paski surowego ciasta, tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem
Życie zamknięte w smakuauto'); ga('send', 'pageview'); BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 1/4 szklanki drobnego cukru - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - kilka łyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki
Życie zamknięte w smakuwino musujące może w nim być dowolne – wytrawne, półwytrawne lub słodkie. A więc eksperymentujcie pamiętając, że alkohol w nadmiarze szkodzi. Smakujmy z umiarem! Składniki: Wódka czysta 40 ml Likier Blue Curacao 40 ml Wino musujące dowolne – do dopełnienia szklanki (w tym drinku słodkie włoskie Fiore) Plasterki limonki do dekoracji. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy garść lodu. Wlewamy alkohole i lekko
Smaki Ewyzapraszam ponownie. Ja świetnie się bawię - i wznoszę w związku z tym toast za dalsze przygody w kuchni i blogosferze. A oto przepis na pięciotysięcznika: Składniki: 50 ml likier Gold Wasser 25 ml. Blue Curacao Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka Wykonanie Do kieliszka koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni
Smaki Ewydużo - ale to tym większy powód do zadowolenia. Dziękuję i zapraszam! Ten drink łączy w sobie wdzięk musującego wina, słodycz amaretto i piękny kolor grenadiny. Polecam! Składniki: 50 ml likieru amaretto Łyżka stołowa syropu grenadiny Półsłodkie lub półwytrawne wino musujące (najlepiej słabo musujące) do dopełnienia szklanki - ok. 150 - 200 ml (szampana szkoda) Plasterek brzoskwini do dekoracji Kilka kostek lodu
Smaki Ewykostki lodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua - 20 ml Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewy