likier - 5379 przepisów (strona:265/359)

Marzyciel - drink z Aperolem 166

Aperol to włoski aperitif - gorzkawy likier rodem z Padwy. Drinkom nadaje interesujący gorzkawy posmak, a z sokami owocowymi orzeźwia i pobudza apetyt. Ponoć wpływa także dobrze na trawienie. Włosi twierdzą, że to afrodyzjak - ale dla nich chyba wszystko jest afrodyzjakiem. Dlaczego Marzyciel? Nie wiem, ale sącząc tego drinka nieco się rozmarzyłem. Składniki: Aperol

Smaki Ewy
"Śmigus - dyngus", czyli wielkanocny drink z calvadosem 138

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-61402900-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: Calvados 40 ml Likier pomarańczowy Cointreau 40 ml (lub nieco mniej, jeśli wolicie wersję mniej słodką. Sok grapefruitowy 40 ml (lub nieco więcej, jeżeli wolicie wersję o mniejszej mocy) Dużo lodu Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Ewy
Tequila z wiśniówką 134

Aromat wiśni, goryczka grapefruita i posmak tequili nie tylko do siebie pasują ale też doskonale wzajemnie się podkreślają. Spróbujcie, a nie poczujecie się zawiedzeni. Składniki: Tequila (dowolna) – 60 ml Likier wiśniowy – 30 ml Sok z czerwonych grapefruitów – u mnie 100 ml, ale w zasadzie do smaku. Lód – jak zwykle sporo. Wykonanie: Wszystko razem mieszamy w wysokiej szklance – i gotowe. Bawcie

Smaki Ewy
Ciasto Oczy Carycy 145

cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, na końcu olej, wymieszać. Dużą blaszkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 770

włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło

Chocolate Muffin Blog
tiramisu z truskawkami 189

zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość

Miód i pieprz
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 157

rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy esencję

Słodka Kraina Wypieków
Przepis na tiramisu 140

dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość

Miód i pieprz
Likier brzoskwiniowy 380

cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące

Mango Papaja
Lemoniada truskawkowa 174

Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce. Podobne przepisy Lemoniada arbuzowa Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Brazylijska lemoniada z limonki Likier z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background

Pociąg Do Kuchni
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 471

wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu

Wanilia i Kardamon
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 177

stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji.  Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed podaniem posypać płatkami

SzczyptaSmaQ
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 189

Klasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy

KreatywnePiny
Chrupiący łosoś z pistacjami 171

kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;)  Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia.  3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto  awokado

AZgotuj!
Likier pistacjowy 209

likier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:) Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach.  I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł. 100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie  pistacje niesolone 500 ml spirytusu 500 ml śmietanki 500 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W gorącej  wodzie obgotować

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania