 Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 207
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 207bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych butelek, zakorkować. Likier ten jest dobrym dodatkiem do deserów i lodów
Przepisy i porady kulinarne Tort o smaku kokosowo- tiramisu 255
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 255Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera(...)delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników
Krakowskie smaki Ani Porzeczkowiec 267
Porzeczkowiec 267cały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta. Do nasączenia: 3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż
Krakowskie smaki Ani Czarny jar 5400
Czarny jar 5400zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru(...)więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies life Trufle kokosowe 205
Trufle kokosowe 205białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki likieru kokosowego wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wafelki rozdrobnić i wymieszać z kokosem. Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę
Zakamarki mojej kuchni NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 193
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 193środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić na kilka minut do ostudzenia, jeśli brzegi blatów nieco opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu
KUCHARNIA DRUGA ODSŁONA SERNIKA 270
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 270roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka 90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć. Ciastka(...)wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się
KUCHARNIA Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 264
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 264BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać(...)zaraz po tym zimną wodą. Obrać ze skórki (większość dojrzałych brzoskwiń można obrać ze skórki bez tego zabiegu). Ciasteczka amaretto pokruszyć, wsypać do miseczki i zalać amaretto - ilość likieru powinna być wystarczająca do tego, aby okruszki nim nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem
KUCHARNIA Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 178
Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 178rację! PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE /na ok.50 sztuk/ 400 g cukru pudru, przesianego 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego (zastąpiłam go ok. 3 łyżkami likieru miętowego) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej czekolady z miętą) W misce ubijać białko z sokiem z cytryny do momentu aż zacznie się tworzyć piana. Dodać ekstrakt miętowy(...)użyłam likieru miętowego) oraz przesiany wcześniej cukier puder. Dokładnie wymieszać. Gdy powstanie dość gęsta jednolita masa, przełożyć na obsypany cukrem pudrem blat i delikatnie zagnieść. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ja wałkowałam przez folię kuchenną, dzięki temu masa nie kleiła się do wałka i nie musiałam podsypywać jej cukrem, przez co nie była zbyt twarda. Oryginalny przepis sugeruje
KUCHARNIA Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 219
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 219utworzył się gładki karmelowy sos. Na końcu wlać brandy (u mnie domowa pomarańczówka), wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. GRAPEFRUIT 1 duży dojrzały grapefruit opcjonalnie 1/3 filiżanki likieru do macerowania (ja użyłam domowej pomarańczówki) Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować - ostrym nożem ściąć białą otoczkę, tzw. albedo i wycinać cząstki owocu. Przełożyć do miski, zalać likierem i odstawić
KUCHARNIA Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 186
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 186szklanki cukru sok i skórka starta z jednej pomarańczy sok i skórka starta z jednej cytryny 2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego dodatkowo 4 łyżki (lub więcej) likieru pomarańczowego - najlepiej Grand Marnier, ja używam domowej pomarańczówki plus dodatkowo kilka łyżek do serwowania Przepisu na naleśniki nie podaję. Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony i taki wykorzystajcie. Mój przepis kieruje się(...)odmierzaniem na oko;). W celu przygotowania sosu, w rondelku należy stopić masło razem z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy i cytryny wraz z dodatkowym sokiem pomarańczowym i likierem. Wszystko razem wymieszać. Zagotować i odstawić. Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników. U mnie była to forma na suflet. Naczynie wysmarować masłem i obsypać
KUCHARNIA Babeczki tiramisu 182
Babeczki tiramisu 182lyzka likieru Amaretto ...................WYKONANIE(...)kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac
w mojej kuchni Babeczki tiramisu 197
Babeczki tiramisu 197maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec maslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i dalej ucierac(...)Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki
w mojej kuchni