 Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 293
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 293gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu(...)Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy
Taste Of My Day Malibu 384
Malibu 384szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki- 220 g serka mascarpone- 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy
Malinowe Pocałunki Semifeddo by Giada De Laurentiis. 237
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 237Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku
Malinowe Pocałunki Elektryczny rum. 309
Elektryczny rum. 309którego kolor poprawi humor, no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie (TU). A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie:Rum, likier, sok ananasowy i grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze
Malinowe Pocałunki Piękna błękitna Helena . 368
Piękna błękitna Helena . 368się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy(...)nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami.Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego
Malinowe Pocałunki Lody bakaliowe bez maszyny 229
Lody bakaliowe bez maszyny 229syci i dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje.Składniki:1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego500-600 g śmietany słodkiej 30%400 g mleka skondensowanego (słodkiego)Przygotowanie:Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy
Czarnawisienka Wesele w restauracji  - rady i małe sekrety Christophera. 322
Wesele w restauracji  - rady i małe sekrety Christophera. 322deseru, no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy(...)przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu
Kulinarny karnet Christophera Imieninowy omlet dla mojej Żony. 204
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 204Omelet for my wife. Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan
Kulinarny karnet Christophera Sernik kokosowy 258
Sernik kokosowy 258Sernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki Uli Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 229
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 229Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl.1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy
Apetyczna babeczka Kawa mrożona z lodem na patyku 211
Kawa mrożona z lodem na patyku 211Ogarnął mnie szał mrożonych kaw... zrobiłam jedną - wyszła pyszna, dzisiaj kawa z lodem waniliowym na patyku, też bardzo smaczna :DSkładniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 10 ml likieru orzechowego, 1 lód waniliowy w polewie czekoladowej na patyku, 20 ml wrzątku, 200 ml zimnej wody. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki. Zalewamy 20 ml wrzątku. Następnie dolewamy zimnej wody(...)likier orzechowy. Wkładamy waniliowego loda na patyku do szklanki i odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach wyciągamy patyczek ze szklanki. Powstała nam wspaniała pianka z loda. Pycha
Aga w kuchni Babka adwokatowa 228
Babka adwokatowa 228bardzo wyczuwalny, ale czuć fajny jego posmak, no i nadaje fajny żółciutki kolor babce :) Nam wszystkim bardzo smakowała :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka likieru jajecznego (adwokata), 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka. szklanka=250ml Przygotowanie: Do miski wsypujmy suche(...)składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy likier jajeczny i wbijamy jajka. Po połączeniu wszystkich składników ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchni Czekoladowe malibu 216
Czekoladowe malibu 216Uwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy, zaraz po nim malibu... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :)Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie
Aga w kuchni Trufelki z kawą Jacobs 184
Trufelki z kawą Jacobs 184około 20 sztuk trufelków 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać
Z Kuchni Do Kuchni Rafaello – ciasto bez pieczenia 59494
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59494mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje(...)ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, nastepnie masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. 50 g wiórek wysypać na rozgrzaną patelnię i delikatnie uprażyć na jasnozłoty kolor. Posypać całość i do lodówki na noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni