lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:397/588)

Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 226

ryżu basmati firmy  Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji   "Zostań szefem kuchni"   mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu  został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy  Uncle Ben’s, której produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości. Składniki(...)stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie: W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać, przykryć i odstawić

Kuchcik gotuje
Penne quatro formaggio 186

Koniecznie sobie zróbcie i koniecznie podajcie do tego włoską sałatkę, taką lub inną, ale o wyrazistym smaku. Doskonałe połączenie kremowego, ale i niezwykle aromatycznego sosu quatro formaggio, delikatnego makaronu i winnej sałaty gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta(...)bardzo szybko i najlepiej wymieszać go od razu ze świeżo ugotowanym i odsączonym makaronem. W garnku o grubym dnie i na bardzo małym ogniu rozpuściłam masło, dolałam wino, lekko podgrzałam, wsypałam pokruszone lub starte na grubej tarce sery (mozzarelle najlepiej pokroić w małą kostkę) i powoli rozpuszczałam, mieszając. W tym momencie trzeba bardzo uważać, żeby nie zagotować sosu! Jeżeli

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczny rogal z niespodzianką 230

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.  Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą .  Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć

zielonacukinka
Idealny chleb bez zagniatania 390

Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i

Kuchnia Łukasza
Sałatka kanaryjska 176

papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy(...)tylko przykryła ziemniaki. Dodaj sól morską i gotuj do miękkości. Odcedź. Odwłok krewetek (środkowa część) obierz z pancerzy, podważaj od strony wewnętrznej. Oderwij nóżki. Zewnętrzną część (grzbiet) natnij lekko wzdłuż i wyjmij czarną żyłkę (jelito krewetki). Opłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Na patelnię wlej oliwę, lekko podgrzej i wrzuć na nią posiekany w plasterki czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę

Delicious Place
Pieczone kotlety z soczewicy 112

pałętał się po Rosji z chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ(...)minut. Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia kotlety można obrócić

Kardamonovy
Wywar z kurczaka 197

zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie. Wywar jest(...)liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan. Warzywa obierz, oprócz cebuli, dodaj do mięsa. Selera przekrój na pół. Dodaj świeżą natkę lub lubczyk (pęczek) i ziele wraz z liśćmi laurowymi; jeśli używasz suszonego lubczyku to wsyp

Zasmakuj Kuchni
Risotto z krewetkami 180

wlać oliwę z oliwek, dodać drobno kroją cebulę. Smażyć 2 minuty na małym ogniu. Wsypać ryż, zwiększyć ogień. Prażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Ryż może zacząć lekko przywierać do dna garnka. Kiedy zaczyna się powoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kika sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość(...)możecie go dodać jeśli chcecie. Użyłam wina białego półsłodkiego. Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio. Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi The post Risotto z krewetkami appeared first on MeCooks

mecooks
Focaccia Czosnkowa z Patelni 305

jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej(...)połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi około 4 minut tak żeby stało się gładkie, lśniące i żeby nie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość- moje ciasto wyrastało około 60 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pancakes (bezglutenowe) 230

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem

Kawa z mlekiem
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 153

musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)smaków mogą posiekać ją razem z pesteczkami. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę lub nieduże piórka. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i przysmażyć ją aż zacznie lekko brązowieć. Uważać, aby nie przypaliła się. Wsypać wędzoną paprykę i mieszając cały czas podsmażyć ją razem z cebulą przez około pół minuty. Zdjąć z ognia. Do ryżu dodać podsmażoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 183

czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso(...)mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej kaszy. Porządna porcja białka i energii dla szalonych sportowców pod moim dachem. Macie takich u siebie?  Dobrym dodatkiem jest sałatka z gotowanych buraczków ćwikłowych, wzbogacona cebulką, jabłkiem i olejem sezamowym. Jo etvagyat kivanunk, czyli Smacznego!!! * Maria Peszek "Pan nie jest moim pasterzem" #gulasz #mieso  #itbmtt

I tu będę miała takie te
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 202

Kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często. W tym czasie myjemy jabłka. Przekrawamy i wycinamy gniazda nasienne. (Nie obieramy

Codzienna kuchnia niecodzienna