lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:404/588)

Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 660

oraz pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Botwinka. Przepis krok po kroku 134

warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę.   Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę.   Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju(...)mylona z Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.   Przepis krok po kroku   Botwinka występuje w sumie przez całe lato

kuron.com.pl
Pikantne krewetki w panierce 146

Pikantne krewetki w panierce Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 227

pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów .  Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej(...)tahini : Zacznij od uprażenia nasion sezamu. Sezam wysyp na suchą patelnię postawioną na średnim ogniu. Praż cały czas mieszając drewnianą łyżką aż poczujesz silny orzechowy aromat, a sezam nabierze lekko złotego koloru (ok. 5 minut). Uważaj - sezam łatwo się przypala, więc nie odchodź od kuchenki. Uprażony sezam przesyp do miski i zostaw do ostygnięcia. Jeżeli nie czujesz się na siłach

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurcze nać 267

Kurcze nać to sałatka o zdecydowanych a zarazem idealnie pasujących do siebie smakach. Na wszelakich spotkaniach czy przyjęciach w większym gronie efekt wow gwarantowany. Składniki : podwójna

Mechanik w kuchni
Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar 232

postaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek. Warto poszukać w sprzedaży. SKŁADNIKI: 1/2 kg pomidorków koktajlowych 150-200 g tofu 1-2 łyżki mąki kukurydzianej pęczek natki pietruszki garść listków mięty sól i pieprz do smaku(...)wzdłuż na pół i wymieszać z posiekaną natką i posiekaną miętą. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać pomidorki z kostkami tofu Na półmisku zalać winegretem Za'atar Podawać jako lekką przekąskę ale znakomicie nadaje się do mięsa z grilla zwłaszcza do jagnięciny, ale smakuje wybornie z każdym mięsem i rybą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą 134

zajadać się pączkami. Za tydzień natomiast ostatki, czyli popularny śledzik. Jak zauważyliście, śledzie bardzo lubię i przygotowuję je na wiele sposobów. Przy okazji ostatków przygotowałam nowe dwa przepisy. Dzisiaj sałatka z cebulą i suszonymi pomidorami. Dość intensywna w smaku, ale jeśli ktoś lubi suszone pomidory i śledzie, to przekona się, że to bardzo smaczne połączenie.  Składniki: 8-10 pojedynczych(...)minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam Was do spróbowania także innych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalerosse – sałatka z kalerosse 123

Kalerosse – hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu.  Kalerosse - „ kale

królestwo garów
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 187

potrawach zamiennie. W moghrabieh  najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam(...)daktyli powstało 100 g syropu, zawiera on 62% cukru. Syrop daktylowy ma wspaniały karmelowy smak, gęstą konsystencję melasy i głęboki brązowy kolor. Jest bardzo słodki, ale też lekko kwaśny i owocowy. Przypomina syrop klonowy lub z agawy, ale jest według mnie od nich dużo smaczniejszy. Ceniony jest ze względu na wartość odżywczą i walory zdrowotne. Zawiera witaminy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki 272

Makaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy(...)Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 15 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi

Moniki Smakołyki
Fasolka szparadowa - tradycyjna 149

Nie brak nam odmian fasolki szparagowej, za to moim zdaniem najsmaczniejsza jest podawana w tradycyjny sposób, czyli z masłem i tartą bułką. Można ją przygotować na

Passions hobbies life
Pyszna sałatka z tortellini 737

tempie (dobrze, że chociaż miska została:P) ;). Nie jest skomplikowana i pięknie prezentuje się na stole, ze względu na mnogość kolorów. Zachęcam gorąco do jej wypróbowania :) Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki :) Choć pewnie w internecie także znajdziecie mnóstwo jej wersji :)   Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek(...)jakość potwierdzona jest za pomocą podwójnej litery A. Charakteryzuje się aromatem orzeszków ziemnych, miodu i toffi. Pomimo swojej delikatności oraz wyśmienicie zharmonizowaniem aromatu i smaku, pozostawia pikantny, lekko dymno - słodowy smak. Można wyczuć w niej (charakterystyczna dla kaw indonezyjskich) lekką ziemistość, choć jest ona mało wyczuwalna . Jakie są nasze wrażenia? Kawa zarówno po zmieleniu jak i zaparzeniu ma dosyć aromatyczną

My simple kitchen
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 150

słono tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W śród danej kategorii było sporo naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera(...)ciasto było delikatne i smaczne. Przyznam też, że mimo naleśnik był pyszny nie dałam rady zjeść tak dużej porcji.   Restauracja "Mały Książę" cechuje się miłym klimatem lokalu lekko bajkowym, do czego również nawiązuje nazwa lokalu. Restauracja oferuje spory wybór naleśników w dużej porcji i w przystępnej cenie dla każdego. Spędziłyśmy miły wieczór przy grzanym piwie. Polecam odwiedzenie tej restauracji

Projekty ze smakiem
Sałatka z grillowaną gruszką 137

Chwila wytchnienia po ostatnich obiadowych kalorycznych propozycjach. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, zgrillowałam więc gruszkę na dobry początek. Czy ktoś jeszcze pamięta, że dwa tygodnie

bistro mama
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 120

sobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu były manty z ujgujską sałatką lan say. Był to przepis z warsztatów kuchni Azji Środkowej. Dokładnie taki zestaw jadłam potem w Samarkandzie. Jeśli dodamy do tego, że w Uzbekistanie jada się często moją ukochaną surówkę(...)jajko na twardo, zielenina, ciecierzyca z puszki Przepis na płow Marchewkę i cebulę podsmażamy z mięsem. Litr bulionu lub wrzątku mieszamy z przyprawami. Kiedy warzywa z mięsem się lekko podsmażą wyrównujemy je łyżką w garnku i zasypujemy ryżem. Następnie delikatnie wlewamy wrzątek z przyprawami do garnka po drewnianej łopatce, żeby nie zamieszać ryżu i nie odsłonić mięsa. Dodajemy

Ugotowane pozamiatane
Ciasto na pierogi z autoamtu 182

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z jabłkami. 144

Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty

Kuchnia Łukasza
Sernik Twix 4734

góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie(...)KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sernik Twix pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Szakszuka ze szpinakiem 203

obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem(...)pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie cebulę, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia, wkładamy w nie szpinak. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej

Wędrówki po kuchni
Kolorowa sałatka 157

Szybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje. Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem

O kuchni z uczuciem
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 172

Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z tuńczyka z groszkiem 215

Od firmy Good Food za przesłane propozycje  na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden

Ala piecze i gotuje
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 175

beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. W międzyczasie przygotowujemy

cool and minty
Marynowana czerwona cebulka 212

Marynowana cebulka jest dodatkiem dość znanym. Najczęściej marynuje się niewielkie sztuki w całości. Ładnie wyglądają potem takie drobne kuleczki dorzucone do sałatek. Ja pokusiłam się o zamarynowanie czerwonej, posiekanej w półplasterki. Idealny dodatek do pieczonych mięs czy też grillowanych. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, warto jest więc zrobić kilka mniejszych słoiczków i mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego(...)kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym wywarem.) Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po dwóch-trzech dniach można zajadać :) Jeśli cebulkę robimy do zjedzenia na bieżąco, wtedy nie trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna