lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:395/588)

Roladki drobiowe z mozzarellą 139

układamy plasterek mozzarelli, pokrojony w paski suszony pomidor oraz kilka listków bazylii *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt. Jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe z mozzarellą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pita 219

bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym je napełnicie - zależy wyłącznie od waszych zachcianek. Może być to pulled pork , drobiowe kotlety albo kawałki pieczonego kurczaka, do tego sałatka, ulubiony sos...  Zrobiłam się głodna... Idę do kuchni... popatrzeć:)  Składniki (na 8 sztuk): 400g mąki luksusowej (lub na pół typ 550 i 650) 1 szklanka ciepłej wody(...)Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć na papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte na 20-30 minut, żeby lekko podrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC. Placki razem z papierem zsunąć na blachę, piec ok 8 minut w temp. 250stC aż będą napuszone i złapią kolor. Upieczone pity

Obiad gotowy
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 166

drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki(...)jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione. The post Oregano i parmesan – włoskie bułeczki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Podpłomyki pszenno-żytnie na zakwasie 142

Zrobiłam moje podpłomyki do sałatki. Sam przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Ogólnie książkę bardzo sobie chwalę, ale znalazłam niestety błędy (dotychczas w dwóch przepisach). Właśnie w przepisie na podpłomyki wystąpił błąd z podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc(...)sobą wszystkie podane składniki, przykryć ręcznikiem kuchennym (a nawet dwoma) i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dobrze posypać mąką pszenną i lekko zagnieść (mąki trzeba podsypywać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić). Z ciasta uformować kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30-60 minut. Rozgrzać suchą

Passions hobbies life
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi 230

Witamy! Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą. Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy.  Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę. Lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Studzimy i jemy. Smacznego! :) Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO 179

propozycją na sałatkę śledziową jest taka prosta a bardzo smaczna sałatka podana w jabłuszkach. Bardzo efektownie prezentuje się na każdym spotkaniu ze znajomymi i ...bardzo lubi pływać ta rybka SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKACH: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki(...)wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę. Nastepnie kroimy ke w paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec

Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowe pierogi z serem na słodko 171

Pierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na

Kawa z mlekiem
Szybkie buraczki do obiadu 164

Takie buraczki to bardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku.  Składniki na 2 osoby

Ze smakiem bez glutenu
Surówka z pora, marchewki i jabłka 262

Niedawno w moje ręce wpadły pory. Piękne, smaczne… w ilości nieco większej niż pierwotnie potrzebowałam;) Nic się jednak zmarnować nie może. Z tego, który mi

Smaki Na Talerzu
CHRUPIĄCY KOKTAJL KOKOSOWO – BANANOWY 182

tych, którzy dbają o siebie. Doskonałych dla tych, którzy szukają siły i delikatności w jednym. RYŻOWE – wg. producenta dla lekkości Wzbogacone o crunch ryżowy i żurawinę. Bardzo lekkie, a dzięki tostowaniu – niezwykle delikatne i kruche. JĘCZMIENNE – wg. producenta dla chrupania Wzbogacone o crunch jęczmienny i prażone ziarna dyni i słonecznika Bardzo chrupiące, grube, „solidne(...)już mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA

Ostra na Słodko
Śledzie po łowicku 351

Śledzie po łowicku to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słono. Do przygotowania poniższego dania będziecie potrzebować kilku składników: śledzi a'la

Ugotować
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 202

czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie(...)można przede wszystkim na Karaibach, jak i na obu kontynentach amerykańskich. Kolor skórki może mieć nieco bardziej, lub mniej intensywny odcień. Jej miąższ jest jasnożółty lub jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Sweet Dumpling To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała i zwykle nie przekracza 0,5 kg. Ma bladozieloną

Ostra na Słodko
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 230

naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane(...)Mięso powinno być miękkie a pomidory powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy na deskę. Zawartość naczynia blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Idealne racuchy drożdżowe z nutellą 145

Obiecałem sobie, że nie będę... że nie będę dodawał do przepisów słowa „IDEALNIE”. Nie udało się. Po prostu nie mogę, bo ten przepis, to istne cudo

Kuchnia Łukasza
Batoniki owsiane 189

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata