ręką . Rozgrzewamy patelnię , przetartą oliwą i smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku Smacznego. Post Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWiosenne menu. Lekkie, soczyste i zielone dodatki do każdego dania. Składniki na sałatkę: pół główki białej kapusty sól, pieprz koperek sok z cytryny lub ocet Kapustę obraną z wierzchnich liści ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Polewamy surówkę odrobiną soku z cytryny lub po prostu octem. Odstawiamy na pół godziny
prawdziwe jedzenieSzybka i Łatwa sałatka grecka bardzo często króluje u mnie na stole. Jest lekka a zarazem bardzo sycąca. Idealna na śniadanie czy lunch do pracy. Zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią .Smacznego. SKŁADNIKI 1 cebula 1 ogórek świeży 5 rzodkiewek 1/4 główki sałaty lodowej 1 opakowanie sera feta typ Grecki pieprz,sól 1 łyżki oleju lub oliwy
Gotowanie Patkitemu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D Sałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako zdrowy i lekki obiad. Można ją również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako lunch, gdyż smakuje świetnie również na zimno. Sałatka
Słodko-Słony Świat Ilonypozbyć się nadmiaru tłuszczu. Można piec te placuszki w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła. W nagrzanym piekarniku do 200 C 20-30 minut, aż lekko nabiorą złotego koloru. Będą wtedy mniej kaloryczne Serwować z sałatką, frytkami
Kuchnia Pokoleńjajek. Ubóstwiam jajka. Najbardziej te z jeszcze płynnym żółtkiem, czyli jajka na miękko i poszetowe, takie gdzie w żółtku mogę maczać grzankę, fasolkę, szparagi… Sałatka jajeczna którą robię jest zawsze bardzo mocno doprawiona – pieprzna, lekko kwaśna, kremowa od rozkruszonych żółtek i majonezu. Prosta i smaczna. JAJKA NA TWARDO Niby prościzna, prawda? A jednak nawet w kwestii tak banalnej można sobie
Karo in the Kitchenśrodku. Najsmaczniejsza jest ta z drobnymi listkami. W domu, po otwarciu rukolę można przechowywać w lodówce do kilku dni. Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik
Moja smaczna kuchniamamy w lodowce pare składników a czujemy lekki głód i nie wiadomo co z tym zrobić podpowiadam- sałatkę :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniadzieciństwa, który pamiętamy jeszcze od naszych babć. W maju i czerwcu możemy sami wrócić do ich przetworów i smakować ogórki przy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku
zobacz ich smakSałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób(...)układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii. Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny
Pyry na GazDzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend
Chilli Czosnek i OliwaCześć :)) Dziś chce Wam zaprezentować przepis na tartę , którą przygotowałam wraz z Weroniką i Martą:) Robiłyśmy ją przed przyjściem gości w lekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych
Cukier&PuderSzybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja. Składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo
wyzwania kuchenneWszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać(...)Lekko przydusić środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego
Kuchnia Pokoleń