lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:127/588)

124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 458

esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko.  Zapraszamy do zapoznania się z przepisem:  Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania(...)pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli.  Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego

Symfonia Smaków
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 479

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić(...)Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z rzodkiewki i awokado 152

kolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie. Sałatka z rzodkiewki i awokado z dodatkiem prażonego słonecznika Składniki : 1 szklanka rukoli albo roszponki 1 duże miękkie awokado 1 pęczek rzodkiewki(...)kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. 3 łyżki oliwy 4 łyżki podprażonego słonecznika sól, pieprz do smaku Wykonanie: Dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego ! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Fasolka szparagowa z pistacjowym pesto 176

fasolki, ponieważ pesto jest słone. Jeśli po wymieszaniu fasolki i zielonego pesto będziecie potrzebowali dosolić całość to śmiało. Ten przepis to idealny zielony dodatek do obiadu, sałatka na imprezę w ogrodzie lub lekki obiad do pracy zapakowany do pudełka. A żeby go zrobić potrzebujecie 20 minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami 155

dodatkiem ogromnej ilości masła i bułeczki. Do dziś pamiętam ten smak. W tym przepisie kalafior będzie królował jako zdecydowanie zdrowsza wersja tego sprzed kilkunastu lat. Sałatka sprawdzi się idealnie jako przekąska, lekka kolacja lub dodatek do grilla. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję , bo znika w kilka minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: kalafior

wiecejwarzyw.pl
SAŁATKA TABBOULEH Z SOCZEWICĄ I RZODKIEWKĄ 174

Szybka, prosta i sycąca sałatka. Rewelacyjna pod każdym względem. Jest lekka i orzeźwiająca zarazem. Elegancko wygląda na talerzu. Dobrze smakuje nawet kilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus  1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki

cool and minty
Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki 173

przejdźmy do tego co najważniejsze. Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty w smaku, lekko orientalny. Idealny na kanapki, do sałatki lub jako przekąska.  Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na bezmięsne pasztety: Pasztet z cukinii i ciecierzycy Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z ciecierzycą

HealthyCreations
Koktajl z kiełkami groszku zielonego 165

Lubię kiełki rzodkiewki, słonecznika, lucerny, kozieradki, brokułu, fasolki mung, soczewicy, cieciorki. Tym razem czas na kiełki groszku zielonego, którego delikatne pędy i pierwsze listki mają ciekawy, lekko słodki smak – nadają się do sałatek, kanapek, ale także do koktajli. PRZEPIS NA KOKTAJL Z KIEŁKAMI GROSZKU Składniki na koktajl z kiełkami groszku: garść kiełków groszku zielonego 1 kiwi 1 małe jabłko

Dorota Smakuje
Sałatka z owocami i filetem 184

razem propozycja sałatki, która sama w sobie jest lekką kolacją lub obiadem do pracy. Po takim posiłku zapewniam, że nie będziecie ociężali. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 152

Przepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona

Karo in the Kitchen
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 292

Przepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona

Karo in the Kitchen
Sałatka z mozzarellą 297

Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z serem mozzarella . Gotowa do zjedzenia w ciągu kilku minut! Moja ulubiona sałatka z mozzarellą, którą wystarczy polać sosem winegret na bazie musztardy. Sałatkę z mozzarellą można zrobić również tylko z miksem sałat lub szpinak zastąpić rukolą albo roszponką. Nawet sama sałata lodowa lub świetna i krucha sałata rzymska wystarczy jako zielony składnik

AniaGotuje.pl
Sałatka z mozzarellą, pomidorem i olejem lnianym 135

sałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem

Simply Food
Sałatka z pieczonej papryki. 155

cuda w kwestii uspokajania czosnkowej atmosfery - naprawdę, jest niezastąpiona. Do tego wszystkiego trochę wyrazistej fety, łączącej wszystko dobrej oliwy i zdrowego jabłkowego octu, który podbija i lekko zmienia ogólny smak. Świetna letnia sałatka, która u mnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio. Składniki: 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku

zadanie-gotowanie
„Bałkańska ” sałatka śledziowa 146

” Bałkańska ” sałatka śledziowa Każda sałatka jest pyszna , takie jest moje krótkie zdanie Oczywiście jedne są mniej, inne bardziej smaczne , u nas zawsze największe wzięcie

Ogrodnik w podróży