lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:423/613)

Chleb pszenny na żytnim zakasie 194

wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.  Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną(...)drożdży suchych  150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej  ( jak go zrobić klik)   SPOSÓB WYKONANIA : - wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy

Basia w kuchni
Tarta z mozzarellą i pomidorami 165

oliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz Wykonanie; Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę.  Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory(...)przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi

Anioły w kuchni
Powidła śliwkowe 183

przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam(...)pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami  ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam. Nie pasteryzowałam słoików. UWAGA

Proste Potrawy
BANANOWIEC 182

wspomnienie wakacji właśnie latem mama najczęściej robiła to ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja(...)tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do  lodówki . aby . masa .  lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić

RAROSSA
Pizza z mąki owsianej 599

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca(...)wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka     niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy

Mania Gotowania
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 256

wyjątkiem ziaren i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodajemy ziarna i mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równo łyżką maczaną w zimnej wodzie. Lekko nacinamy nożem prostokąty, tak by łatwiej było nam później pokroić na kawałki. Wierzch posypuję ziarnami siemienia lnianego lub sezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam(...)programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się  oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozdzielamy nasze kawałki przy pomocy noża i pozostawiamy

Smaczne Zdrowe
BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU 699

kiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy od żółtek. W misie  malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką

Smaczne Zdrowe
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 230

cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin.  Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę(...)cukinię, zalałam zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.  Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 211

skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym domu (i pod domem) orzechowym nadzieniem z lekką nutką korzenną. Mamy nadzieję, że te rogaliki uzmysłowią męskiej części rodziny jakie byłyśmy grzeczne i... uda nam się zapachem skusić Mikołaja! :)))) /Nie żebyśmy to tak specjalnie sobie wykombinowały.  SKŁADNIKI(...)dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować. Rogale: - Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty

Wypisz Wymaluj
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 455

ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bardzo truskawkowe ciasto 474

łyżeczek żelatyny rozpuscić w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać z żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła. Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową. &#189; masy wlać do tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki na 10 minut(...)wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Dowolnie udekorować. (Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed zamrozeniem, ale wtedy truskawki należy zagotować

Mix smaku
Stollen - drezdeński keks świąteczny 201

mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.  5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(...)czas rozgrzewania piekarnika. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Do piekarnika wkładamy keksówki, od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy

My Culinary Art
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 238

starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut od ich wypłynięcia(...)przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce). Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskważonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Uwagi Nie musimy wykorzystać od razu całego farszu, gdyż można go przechowywać przez kilka

Kulinarna Pokusa
Jagielnik, czyli sernik bez sera;) 233

pierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego  kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni(...)najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza ma wchłonąć

pyszne zdrowości
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 331

trudny, jak można wnioskować z opisu. Efekt zaskakujący (pozytywnie oczywiście!) Wprawdzie pączki smakują nieco odmiennie niż tradycyjne smażone na tłuszczu, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Są lekkie, puszyste, aromatyczne, a po całym domu roznosi się cudowny zapach. Pozostaje mi tylko żałować, że w momencie pisania tego postu,  nie mam już ani jednego pączka (a jeszcze bardziej, że przepis(...)przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Ilość porcji: 26 (oryginalnie jest podawane 16, ale robiłam nieco mniejsze, takie na dwa kęsy) Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru

Kolizje Smaków