moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Z zawodu jestem kucharką , pracuję w zespole szkół ogólnokształcącym w swoim zawodzie. Lubię gotować, ale najbardziej lubię piec ciasta Ciasteczka sezamki SKŁADNIKI: sezam- 120 g margaryna- 1,5 łyżki cukru - 3 łyżki miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia(...)minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty. Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusistopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym stopionym masłem. Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić(...)zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościMożna jednak użyć zwykłego miksera. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry. Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce(...)piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki * 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza) * 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 200 ml śmietany kremówki * 150 ml serka homogenizowanego waniliowego * podłużne biszkopty Sposób
Mix smakuMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na SłodkoRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakuBaby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków
Smaczna Pyzadługości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane(...)lniane, a w drugiej wymieszać melasę z 1/3 szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron (trzymać mocno złącze obwarzanka, bo w płynie się rozkleja), lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują
Weekendy w domu i ogrodziewymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć od szerszej strony i zwijać do węższej(...)rogaliki ponownie wyrosną. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu lekko przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe z serem
O kuchni z uczuciemchlebki lekkie, idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. Składniki (na ok.8-10 chlebków): 15 g drożdży prasowanych, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić z miodem w małym kubeczku, do rozpuszczonych dodać łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę. W tym czasie połączyć ze sobą(...)misce dwie i pół szklanki mąki z solą, wodą i dodać do tego rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (czysta ściereczka) na ok. 2-3 godzin. ( Ja tym razem odstawiłam na ok. 1 h) Z ciasta uformować kulki wielkości dłoni, podczas formowania wykorzystać resztę mąki. Kulki delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować
rozgotowanasuper się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)olej, jak już będzie gorący zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kolejno krążki razem z papierkami i za chwilkę delikatnie je zdjąć. Użyjcie „chwytaczek”, żeby się nie oparzyć. Jak już lekko się zarumienią odwrócić na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Wyłożyć krążki na ręczniczkach papierowych. Zostawić, aż ostygną. Zrobić lukier mieszając cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą
Kuchnia Pokoleńchce :) i tak od upieczenia moich pierwszych bułeczek minęło już 1,5 miesiąca... Co nie znaczy, że odpuściłam ten temat :) Składniki na 8-9 średnich bułeczek: 190 ml wody (lekko ciepłej) 3 łyżki mleka 3 i 3/4 szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki) + 25 g do posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka(...)drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę do składników w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć
Kolorowy Przepisownikpartiami ,ciasto ma być sprężyste , nie twarde) i wyrabiam ciasto ,aż nie będzie kleić się do rąk . Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól(...)przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo : szparagi ,pół pęczka ,odłamać twarde końce i obgotować w wodzie przez 2 minuty ,przelać zimną wodą i ułożyć na pizzy lekko dociskając . Tuńczyk ,pomidorki koktajlowe ,nie za dużo ,szparagi są najważniejsze. Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.wędzonego boczku 1 cebula sól i pieprz 800g mąki ¾ – 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, brązowe chrupiące skwareczki(...)patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 3 minut od momentu, jak wypłyną
MarciochaKucharzyjeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt końcowy też będzie super. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka. Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszko(...)palcami, żeby obie części dobrze się połączyły. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dobrze jest spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach to znak, że trzeba je wyciągnąć. Jeśli zostawimy je w piekarniku dłużej każdy kolor zrobi się brązowy. W międzyczasie przygotowujemy krem . Przed rozpoczęciem składania zajączków musimy
Ciastkozercy