wiórków kokosowych Przygotowujemy spód: ciasteczka kruszymy na mniejsze części, olej delikatnie podgrzewamy do postaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając. Jogurt, ricottę, cukier i mąkę miksujemy ze sobą. Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez(...)godziny przez wyjęciem sernika z piekarnika wylewamy odpowiednio wcześniej przygotowany wierzch: wiórki kokosowe prażymy na patelni, a następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami i śmietaną. Być może będzie trzeba podpiec ciasto odrobinę dłużej niż przepisowe 1,5 godziny, zależy jak wysoką macie blachę. Za oknem już w sumie wiosna, jakoś tak pozytywnie bardzo bardzo
sama złodyczmąką. Drożdże rozmieszać w miseczce ze śmietaną, a następnie dodać do zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski i przykryć ściereczką) i rozwałkować. Tak przygotowany "placek" podzielić na 8 części i na brzegu każdej(...)zwiną). Brzegi na dole delikatnie posmarować wodą po to, aby rogale nie rozkleiły się. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function
Symfonia Smakówkremu i wygladzamy. Najlepiej do tego celu uzyc plastikowej lyzki lub szpatulki do nalesnikow. Na krem kladziemy kolejny krazek ciasta i smakujemy go kremem. Po wygladzeniu kladziemy ostani krazek ciasta i znow wykladamy krem. W tym miejscu mozemy zdjac obramowanie tortownicy i kremem ozdobic tez boki tortu. Dekoracje mozemy zrobic w zaleznosci od wyobrazni i umiejetnosci. Ja stopilam w kapieli(...)calkiem wystygla polamalam ja na paseczki i wylozylam na tort. Calosci dopielnila pokrojona pomarancza. Co prawda dekoracja nie zachwycila mnie tak jak sie spodziewalam i uwazam ja za lekko niedopracowana. Totr schladzamy w lodowce. Dobrze jest wyciagnac go z lodowki na pol godziny przed podaniem. Smacznego
Przysmaki KarolkiZebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt
UgotujmyTo.plBrownie brownie brownie … Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam. I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie
Ostra na Słodkozagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde. Jak już uzyskasz odpowiednie ciasto, rozwałkuj na grubość około pół cm i wycinaj oponki. Użyj do tego szklanki i zakrętki lub kieliszka. Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smaż ok. 2-3 minut z obu stron(...)ręczniku papierowym, ułóż na półmisku i posyp od razu obficie cukrem pudrem. Smacznego! Dobra rada: Najlepiej zjeść oponki na świeżo, w tym samym dniu, bo na drugi dzień są lekko gumowate i nie tak smaczne
Calzonella.comnadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa(...)się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną
Takie tam pichceniełyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany(...)napęczniała. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy do temperatury pokojowej, wsypujemy śnieżki i miksujemy, następnie dodajemy sypkie cappucino oraz żelatynę. Miksujemy wszystko razem,odstawiamy i gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki. 2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia
Apetyczna babeczkaWszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia papki rabarbarowej. Frużelinę łyżeczką wykładamy na sernik robiąc kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi. (Uważajmy jednak żeby nie dodać zbyt dużo rabarbaru - nie więcej niż te 500 g) Tak przygotowany sernik pieczemy w kąpieli(...)godzinie nastawiamy na kolejne 10 min i podkręcamy temperaturę do 180 stopni. (sernik mocniej się zetnie na górze, a w środku pozostanie puszysty). Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym lekko piekarniku do ostygnięcia. Sernika tego nie warto sprawdzać patyczkiem gdyż on cały czas jest bardzo wilgotny w środku i cały czas patyczek będzie mokry. Dopiero po ostygnięciu sernik nam się
JedzeniomaniaDodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną(...)wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKilka razy kupowałam takie paluchy w cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze. Składniki: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła 200 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania paluchów cukier do posypania paluchów(...)Wykonanie: Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić. Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne. Ciasto przełożyć
Mama GotujeWspaniałe aromatyczne bułeczki , lekko chrupiące. Bazowałam na przepisie z TEJ STRONY Składniki na 12 bułeczek: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego 20 g cukru 1 i ½ łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych 260 ml mleka 30 g roztopionego masła Do smarowania: 1 rozmącone jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać, dodać(...)niej wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać
Na słodko lub wytrawnieczosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą wałkujemy nadając kształt łezki. Na ruszcie wyjętym z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Chlebki od spodu smarujemy wodą, układamy na papierze. Wierzch smarujemy rozpuszczonym(...)się piekarnika. Wstawiamy 2 ruszty jednocześnie i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone chlebki ponownie posmarowałam masłem i posypałam kminkiem (miałam posypać kminkiem przed pieczeniem, ale zapomniałam). Gorące zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Chlebki naan Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo aromatyczne. Piekłam je specjalnie do… chili con carne. Ale o tej potrawie, w jutrzejszym wpisie
mojewypiekiinietylkoSkladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie(...)ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski dodac 1 lyzke oleju.Nie beda sie sklejac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdży , 1 szklanka mleka , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka soli , 3 łyżki masła , około 20-25 dkg mąki pszennej , 4 lekko czubate łyżki mąki żytniej , 4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, po chwili pod jego wpływem "roztopią się". Mleko podgrzać (nie może być gorące, lecz tylko dobrze ciepłe), wlać(...)Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem aż podrośnie. Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę przesianej mąki pszennej i żytniej, wymieszać, a następnie dodać miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam
Codzienna kuchnia niecodzienna