buntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godz.). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przecinamy na dwie części. Na każdą z nich wykładamy równo masę serową i rozsmarowujemy(...)możemy posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty składamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na bułeczki ( ok. 8-10 części). Układamy na blaszce jedna obok drugiej. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aby lekko wyrosły. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Moje-pitraszenieprzypadkach kwestia jest indywidualna - niektórzy znacznie lepiej tolerują gluten z orkiszu niż ze zwykłej pszenicy ---> większą zawartością tłuszczu - dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych ---> wg mnie lepszym smakiem - lekkim, przyjemnym, orzechowym Komu zaleca się mąkę orkiszową? Szczególnie osobom zmęczonym, wyczerpanym w celu wzmocnienia poprawienia wydolności organizmu. Nadaje się także dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi(...)osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością
Powiedz dietom nieDzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią. Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień
Ala piecze i gotujesamego rana "chodzą" za mną jakieś ciastka.. Wchodzę do kuchni patrzę, a tam ogromna skrzynka jabłek. Od razu przyszło mi to na myśl lekkie, przyjemne i naprawdę bardzo smaczne. Dziś mam genialny dzień, z ogromną radością dowiedziałam się, że przyjęli mnie do nowej szkoły. Zobaczyłam wielu życzliwych i kochanych ludzi.. To cuudowne ile osób Cię wspiera i rozumie(...)Twoje wybory. A na dodatek dziś jest już nas magiczna liczba, aż 300! Taki mały Mount Everest. Więc niech to będzie jubileuszowy "Przepis na dziś" Składniki: *Ciasto: 3 szklanki mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder
Piekę, bo lubięWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%. Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki
W kuchni wieczoremsuszony), karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy. Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka. Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele. Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaboczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;) Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko(...)ugotować w zupie kluski kładzione. Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie i wkładamy do niej niewielkiej ilości kluseczki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Tak gotowane kluski nabierają smaku zupy. Życzę smacznego! Przypominam o trwającym konkursie
Codzienna kuchnia niecodziennamasie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty(...)Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę. Nasturcję z łatwością możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi
SzczyptaSmaQsmaku (ja dodałam cukier kokosowy ) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła(...)zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na ok 10 min. Wlewamy do gorących truskawek, dokładnie wymieszamy i zmiksujemy blenderem. Zimne i lekko tężejące wylewamy na zimny spód tarty. Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę
Malinowe Pocałunkiporzeczką SKŁADNIKI: SPÓD: biszkopty - 150 g MASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak porzeczki czerwone PRZYGOTOWANIE: Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski, do sera dodać cukier i śmietanę, dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Żelatynę wsypać(...)dodać niewielką ilość wody, postawić na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusipasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić(...)Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz). Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki. Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się(...)przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia. Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum. Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem. Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę
kolorowotorcikowokaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był chłodnik ze świeżych ogórków. Lekki, orzeźwiający, wiosennie zielony. Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek. Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał(...)bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie
W kuchni Karmel-itkiOdkroiłem od nich polędwiczki. Każdą pierś z kurczaka przekroiłem do 3/4 szerokości na pół, a następnie otworzyłem, jak książkę. Tak przygotowane piersi z kurczaka umieściłem w foliowym worku i lekko rozklepałem przy pomocy tłuczka do mięsa. Na desce ułożyłem trzy plasterki szynki parmeńskiej, tak aby delikatnie one na siebie zachodziły. Na nich ułożyłem rozklepaną pierś z kurczaka. Mięso kurczaka przyprawiłem(...)osolonej wodzie. Gorące ziemniaki obrałem ze skórek i przecisnąłem przez praskę. Dodałem do nich jajko, 100 gram mąki pszennej oraz szczyptę soli. Całość delikatnie wyrobiłem, aby powstało jednolite ciasto. Przy pomocy dłoni uformowałem z niego wałki o średnicy około półtora centymetra, które następnie pokroiłem formując małe kluski przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki
Wyprawy kulinarneIdealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą
Niezły Młynekelegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż(...)koniec na rozgrzaną patelnię płaską stroną do dołu ułożyć gruszki. Posypać wszystko szczyptą cynamonu i szczyptą pieprzu a także dodać ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić
Sztuka gotowania w/g Samiryprzy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek 2. Dodać masło 3.. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku 4. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała 2. Następnie po tym czasie(...)Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja: 1.Zrobić galaretkę wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć ale nadal będzie płynna: 2. Wyjąć ciasto z lodówki, Ułożyć na wierzchu pokrojone w plasterki truskawki i kiwi 3. Wylać tężejącą galaretkę na warstwę owoców. 4. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki Podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinyupalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie(...)luki zapełnić kawałkami biszkoptów - maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić - zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek - serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym - żelatynę zalać zimną wodą
Smakołyki BerenikiCiasteczka Świąteczne o lekkim smaku cynamonu kształcie płatka śniegu. W smaku rewelacja. Składniki: 200 g (kostka) masła 1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol 1 jajko cukier waniliowy 32 g 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 2 łyżeczki Kłos Pol Wykonanie: Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy miękkie(...)masło,jaja,cynamon i ksylitol i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około godzinę.Wałkujemy na 3 cm i stempelkiem "wykrawamy" ciasteczka.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w 170 -180 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać delikatnie cukrem pudrem
Różowa kuchniawykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę. W ten sam sposób postępuję z resztą składników. Blachę z makowcami odstawiam(...)ok.15-30 minut. Po tym czasie wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.50 minut z termoobiegiem (podwóją porcję) lub krócej pojedynczą (35-40). Strucle powinny się lekko przyrumienić (jest to widoczne przez papier). Blachę wystawiam z piekarnika, zdejmuję papier i odstawiam do odparowania. Lekko jeszcze letnie strucle, smaruję lukrem. Nie zawsze wychodzą piękne i równe strucle, niekiedy
Smaczne ZdroweSernik nowojorski to wyjątkowy sernik: puszysty, lekki, intensywnie waniliowy i kremowy za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej . Przyrządzony z sosem czereśniowym smakuje jeszcze lepiej! Ja oprócz czereśni do sosu dodałam również odrobinę malin. Nie przecierałam pestek przez sitko, ale jeśli nie lubicie, gdy chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę(...)polecam! ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 20-23 cm) Ciasto kruche: 80 g masła 120 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szkl cukru 3 duże jajka
Nastoletnie Wypiekanieupieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać - masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę ostudzić POLEWA POMARAŃCZOWA - do rondelka przełożyć masło, cukier(...)rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika - do gorącej polewy wsypać żelatynę, szybko i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (można wstawić do lodówki, sprawdzając co jakiś czas i pamiętając, że w zimnym miejscu polewa może szybko zastygnąć) - gęstniejącą polewę rozsmarować cienko na wierzchu przestudzonej tarty, posypać posiekaną gorzką czekoladą
Smakołyki Berenikimleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek(...)pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. w czasie gdy jedna blaszka się piecze mamy czas na przygotowanie następnej. Przestudzone drożdżówki delikatnie lukrujemy pudrem przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie
Smaczne Zdrowełyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić(...)części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
BullioNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
Ciastkozercygodzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i uprażyć, cały czas mieszając. Mąka ma mieć lekko brązowy kolor, ale nie można jej przypalić. Uprażoną mąkę wsypać do miski, dodać wodę i wymieszać na gładką, brązową papkę. Przykryć i odstawić na 14-16 godzin(...)mąki pszennej typ 650 375 g wody 2 i 1/4 łyżki soli Ponownie wyrobić wszystkie składniki. Przykryć workiem i zostawić na 2,5 - 3 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie dodać: 600 g mąki pszennej typ 650 Mąkę dosypywać stopniowo cały czas wyrabiając ciasto (robiłam to robotem; moje ciasto było dość kleiste i nie dało się z niego uformować
Sto kolorów kuchniłyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić(...)części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą
Bulliokrążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika(...)stopni na najniższy poziom. Ciasteczka piekę 10-12 minut. Następnie piekę drugą blaszkę. Po upieczeniu ciasteczka pozostawiam na blaszce do przestygnięcia a następnie delikatnie ściągam. Gotowe ciasteczka powinny mieć lekko lepki spód. Krem Śmietanę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia. Czekoladę łamię na kostki i razem z masłem wkładam do miski. Zalewam gorącą kawą i podgrzaną śmietaną. Mieszam do całkowitego
Magiczna kuchnia Dariinajważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na f rancuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek jabłko ¼ szklanki mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich lub 24 małych. Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Na środku każdego kawałka(...)kawałka pół łyżeczki ) dżemu mirabelkowego lub kilka świeżych mirabelek i łyżeczkę pokrojonych jabłek, następnie wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika. Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu aż nabiorą złotego koloru. Studzimy
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową
Kraina Miodem Płynącasoli 2 łyżki stopionego masła 2 jajka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki(...)blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować 10 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkogęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki. Taką mieszaniną zalać zapiekankę. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie(...)przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut. Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował się ze smakiem zapiekanki. Są miękkie, ale lekko chrupiące. Można je posiekać na mniejsze kawałki, albo podać w całości. W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca
Codzienna kuchnia niecodziennazmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać(...)najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki. Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C. Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego
głodny alergikKolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki
Made By Mom And SonKolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek . Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru(...)oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę
Ze smakiem i z pasjąspód: 2 szkl. musli, np. SANTE 1 łyżka masła 2 łyżki wody Płatki zmielić, dodać masło i wodę. Połączyć. Powstałym ciastem wyłożyć tortownicę śr. 20 cm. Wstawić do lodówki. Czekoladowa masa: 2 szkl. napoju czekoladowego ALPRO 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka czubata żelatyny 70 ml gorącej wody W wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy(...)połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać, ciągle mieszając - do zgęstnienia. Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia. Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie. Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego
kolorowotorcikowo