lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:346/613)

Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 167

zazwyczaj dodaję odrobinę mleka). Ostudzony budyń zmiksować dodając stopniowo (łyżka po łyżce) rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie wyłożyć nim wcześniej natłuszczone foremki. Dno nakłuć widelcem, podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, następnie wyjmować delikatnie z foremek, odwracając je do góry nogami. Napełnić je czekoladowym budyniem

Kuchnia Ellie
Chleb pszenny na mleku z sezamem 333

smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem i piekłam dnia następnego rano. Co potrzeba, by upiec ten chleb

apetytnapieczenie
Zielone placuszki z cukinią 188

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się

Niezły Młynek
Ciastka francuskie z malinami, miodem, czarnym sezamem i jogurtem naturalnym 205

sezonie oczywiście świeżych 1-2 łyżka miodu czarny sezam jogurt naturalny Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Niech się lekko podpieką i spuchną. Po tym czasie wysunąć blachę, na środku każdego krążka ułożyć garstkę malin, polać

Kulinarne Inspiracje
Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) 161

Można go z powodzeniem wykorzystać tam gdzie miód pszczeli, czyli do słodzenia mleka, deserów, ciast czy herbaty. A dodatkowo przy okazji zbierania kwiatów można spędzić miło czas na łące. Można go przygotować w wersji naturalnej lub z dodatkiem cytrusów, które nadają ciekawego aromatu i lekko kwaśnego smaku. "Miód" z mniszka świetnie łagodzi kaszel, oczyszcza organizm z toksyn, ma też działanie

Pyry na Gaz
Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone) 155

herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem, by cukier opadł na dno i dosypujemy maliny do pełna. Zakręcamy szczelnie słój i obracamy

Smakowy Raj
Kluski leniwe 238

wszystko mieszamy ostrożnie, aż powstanie jednolite, lepkie ciasto. Stół lub stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych częsci, każdą z nich formujemy w wałek o średnicy ok 3 cm i tniemy po skosie na równe kawałki (tak, jak kopytka). Kluski wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym małsłem

Zawsze głodna!
Ciastka domowe ze skwarkami 179

kostkę i wytopić na patelni skwarki na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek. Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z mięsem 251

będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę  farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Sposób wykonania farszu mięsnego Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka zbożowe 189

Sposób przygotowana: Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy płatki owsiane i cukier brązowy. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami

Słodkie Przyjemności
Mini serniczki z nektarynkami 213

foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku - babeczki powinny lekko opaść. Mini serniczki o dstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 182

ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Francuskie grzebyki 166

niespodziewanych gości :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 słoiczek powideł śliwkowych cukier trzcinowy Wykonanie : Ciasto pokroić wzdłuż na szerokość około 5cm i posmarować powidłami. Zwinąć w rulonik i spłaszczyć, pociąć na kawałki o długości około 9 cm i ponacinać nie do końca . Każdy kawałek lekko wywinąć żeby był półokrągły . Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 432

sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne. Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt. Schłodzić w lodówce

Garnkowe fanaberie
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 247

dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo .   Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę(...)mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych.  Słodkie pierożki z batatami i migdałami Truchas de batata na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych) czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min.  Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu 300 ml wody 600 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pralinki amerykańskie 183

kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także

Świat Ciasta
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 228

drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Tort Ferrero Rocher 310

równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować

Słodka Strona
Pavlova z owocami lata 292

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Palmiery z suszonymi pomidorami 255

wewnątrz tak, aby zetknęły się pośrodku. Schłodzić w lodówce przez kwadrans. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złociste

wyzwania kuchenne
Roladki z grillowanej cukinii 193

przepadałam za cukinią, bo kojarzyła mi się głównie jako plastry cukinii smażone w cieście:(  Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki: mała cukinia, 50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy z malinami 216

godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec? :) insertCookd("68cf284f77038aa951630ea354954b37

sama złodycz
Kocie oczy według przepisu babci 169

sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam "swoje ciastka", może niebyły zbyt estetyczne ale od czegoś trzeba było zacząć. Podobne

ciastkarnia na kruchym spodzie
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 202

Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce. Uwaga ! Ciastka bardzo mocno

Smaczne Zdrowe
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 203

buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 426

dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750 (lub 6 łyżek mąki tortowej) * łyżka z lekkim czubkiem Białka ubić na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier(...)Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć

Smaczne Zdrowe
Mini Croissants 158

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka(...)lekko ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i ok. łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. 30 g masła roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia.   Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food

Słodka Strona
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 248

uzyskania pożądanej konsystencji. Praktyka czyni mistrza :) Do ciasta można dosypać różnych rzeczy - cukru waniliowego albo amarantusa ekspandowanego  (polecam! bardzo zdrowe ziarenko) albo wiórków kokosowych albo jeszcze czegoś innego, co tam kto lubi i co mu przyjdzie do głowy. Dobre jest też z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego (lekko orzechowy posmak, mniam!) ale trzeba uważać, żeby nie sypnąć za dużo(...)tygodniu - a pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza   WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM a w naleśniki zawinięte PLASTERKI BANANA.   Jako że to mleko dość gęste jest, trochę zmieniła się proporcja mleka i wody czyli wyszło tak: - 2 miarki mąki zwykłej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 220

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)obcinając wokół obręczy formy.  Borówki ( u mnie lekko rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka

gutfut
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 250

łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny

Walijskie Pichcenie
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 219

miałam bardzo ciekawe zajęcia, izolowaliśmy DNA z krwi szczura i ogólnie panowała bardzo przyjemna i pozytywna atmosfera. Dzisiaj pierwsze zajęcia na AWFie minęły dość szybko, pierwsze tygodnie zawsze są lekkie i przyjemne, dopiero później robi się trudniej. Póki co, jestem załamana istnieniem przedmiotu "biomechanika", nienawidzę fizyki i wszystkiego co z nią związane, może przez wtopę jaką była fizyka medyczna. Jutro(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie

Be Fit Be Strong
Tarta cytrynowa 199

temperaturze 200 o C . Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C.      Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat(...)następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Notatki: ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb drożdżowy super prosty 237

Chleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :) Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)mieć lekkie boleści   :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb w maszynie nie martwimy się rozczynem, temperaturą mleka, wody i praktycznie niczym :), robi się samo. Po skończonym programie przekładamy ciasto

Z butelką mleczka w tle
Murzynek z masą jogurtową 53559

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :). Blaszka wymiary : 26 x 36 Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki(...)łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę

Słodkości i nie tylko
P... Piernikowe paczuszki! 197

blogu pojawia się pierwszy przepis świąteczny! Dziś startujemy ze świątecznymi piernikami :) ale zapewniam, że przepisów będzie  więcej! Na początku powiem Wam tylko, dlaczego tyle zwlekałam. Rękaw do dekorowania ciast, cukier puder, folię i dodatki do dekorowania prezentów (jak i same prezenty w 90%) są już zakupione od dawna! Mieszkanie ustrojone równo z 1 grudnia :) jednak brakowało mi foremek(...)doczekać, kiedy zacznę pieczenie :) Jeżeli jestescie wiewiorkami i lubicie lekko chrupiące pierniki, to mam aaaabsolutnie rewelacyjny przepis! Pochodzi on z tej strony , która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :) Jako, że tu we Francji trudno

Kitchens Alphabet
Tort mocno truskawkowy 179

temperatury pokojowej ciasto przekrój na pół. Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj(...)powoli wlewaj letnią żelatynę do całości, zblenduj. Odstaw do lodówki, aby troszkę stężała. Dodatkowo: 1 kg truskawek polewa czekoladowa do ozdoby Wykonanie: Truskawki umyj i usuń szypułki. Przekrój ciasto na pół. Jedną połowę umieść w tortownicy i wyłóż kilka łyżek masy serowej, rozsmaruj. Wokół ranty tortownicy ułóż jedna przy drugiej połówki truskawek, a następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy

Kulinarna (nie)codzienność
Kruche babeczki z budyniem, rabarbarem i truskawkami 160

Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 80 g masła  120 g  drobnego cukru 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka prosz(...)Zagotować ciągle mieszając. Odstawić i  lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar

Gosia gotuje
Zimowa tarta z jabłkami 360

nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce. Margarynę wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy

Ciastkozercy