lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:345/613)

Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 113

miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia studzimy na kratce na kratce SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
pyszne kruche rogaliki z migdałami 181

prawdziwą wanilią wykonanie: Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie drożdżówki z makiem 172

blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości. Lekko wgniatamy górę i spłaszczamy formując drożdżówki. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut

greenscarf
Rolada z galaretką i bananami 221

była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje w środku). Zanim rolada całkowicie wystygnie (jednak nie może być już gorąca) odwijamy ją delikatnie (tak aby nie popękała) i na całej jej powierzchni rozkładamy lekko stężałą galaretkę oraz kładziemy owoce. Ponownie zwijamy roladę zaczynając od tego końca gdzie są owoce

Jedzeniomania
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 168

godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut lub do chwili gdy lekko się ze złocą. Delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku. Bujam się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka z malinowym nadzieniem (szybkie!) 173

trakcie śmietanę - tyle, aby ciasto było elastyczne. Odstawić do lodówki na pół godziny.  Ciasto rozwałkować cienko (ok. 4mm). Wycinać kółeczka, w połowie z nich wyciąć kształt serduszek. Piec w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut, aż zrobią się lekko złociste. Dżem malinowy podgrzać w rondelku z sokiem z cytryny, aż stanie się prawie płynny. Ja swój

Kulinarne Inspiracje
Pomarańczowa babka piaskowa 174

puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 217

Pochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich , smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany

Qlinarnie i Qlinarnie
Cytrynowa Delicja 260

galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt:   * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka

Kraina Miodem Płynąca
Domowa pita z karczkiem i sałatą 365

odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ścierką. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm.  Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette

Gaździnka warzy
Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. 114

brzoskwiń w syropie herbatniki  polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać na zimny biszkopt. Wyrównać  i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć

Przepisy i porady kulinarne
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 174

szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko.  By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto.  Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy.  Inne słodzone stewią Składniki na 1 porcję

Czarnawisienka
Mini niemieckie naleśniki 148

piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie uprażyłam jabłka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika (nie obawiajcie się, że trochę opadną), zdjęłam papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami

mojewypiekiinietylko
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 167

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miekiszem.Prazony slonecznik nadaje miekiszowi orzechowy posmak ,a jest go niemalo .Kolejny z serii chlebow Hamelmana.Chlebek jak widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 648

wycinamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.  Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką

Słodka Strona
Ciasteczka owsiane z żurawiną 150

miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 141

czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty, ewentualnie wyciskać napisy stempelkami. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jeśli nie macie stempelków, zróbcie zwykłe kruche ciasteczka. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z makiem 468

podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 180-190 stopni - do rondelka

Smakołyki Bereniki
Naleśniki razowe 163

jajko od szczęśliwej kurki 1 szklanka mleka  1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej  szczypta soli słoninka do smażenia lub olej  garść borówek dżem (smak jaki chcecie)  kostka białego sera  2 łyżki cukru trzcinowego  cynamon Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe

pieprzny smaczek
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1131

wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce - ostudzone muffiny udekorować - czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko

Smakołyki Bereniki
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 171

waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy- włoskie, laskowe i migdały. Ponownie zgniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Następnie odrywamy kawałkami, robimy wałki o grubości około 1 cm i tniemy je na kawałki o długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Aga w kuchni
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 194

nadzienia. Z pozostałego ciasta odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 293

kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny

My Culinary Art
Chleb na sodzie 131

ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Pamiętnik
Nocne rogale z makiem 200

mleka, 100ml wody,  2 łyżki cukru,  2 łyżki masła,  łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować

Z miłości do słodkości
Tarta migdalowa z gruszkami 185

cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia. W między czasie robimy karmel. Pozostały cukier (50 g) wraz z 3 łyżkami

Przysmaki Karolki
Babka na Białkach 168

przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę

Blondynka Gotuje
Babka 131

jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy  ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy o wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy

Delicious Titbits
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 159

zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie i wycinać krążki (szklanką lub metalową obręczą jak u mnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było(...)piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół. Druga blaszka wędruje na ten czas do lodówki i czeka na swoją kolej. Gdy pierwsza blaszka jest upieczona wyjmuję z lodówki drugą i piekę tak samo jak pierwszą. Po wystudzeniu rogaliki należy polukrować, ciasto jest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości. Przygotowanie lukru marcepanowego: Do miseczki

Smaczne Zdrowe
Pavlova w ciemnej wersji 156

duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao.  Nie tak dawno  Ansia  narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować(...)wierzchu, mięciutka i lekko ciągnąca w środku. Dlatego przygotowałam porcję z zaledwie trzech białek - żebyśmy zdążyli zjeść, zanim straci walory. Okazało się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku.  Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczna i błyskawiczna szarlotka 140

masę do piekarnika na około 5-10 minut (180stopni), żeby się lekko spiekła w tym czasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rozstrzygnięcie konkursu :) 163

Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało(...)serka homogenizowanego , takie jakby lekko budyniowe, mięciutkie. W wykonaniu - dziecinnie proste, moja córcia przygotowała je praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone

Kto ugości moich gości?
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 948

Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół. W międzyczasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić. Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera(...)dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli lekko wystudzoną żelatynę. Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół. Galaretki rozrobić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką

Gospodyni Miejska
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 151

pojemnika w opakowaniu, czyli na przykład jak otworzymy kawę, to zawijamy lekko torebkę i umieszczamy w pojemniku. Pokrojone wędliny nie wysychają , ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy(...)pompki na prąd. Na blacie stał na stojaczku spory "pistolet" podłączony do prądu. Kiedy się uruchamiało pompkę, było ją słychać w całym domu.  Zestaw Vacuum posiada lekką plastikową pompkę , która działa niemal bezgłośnie . Jest to wielka zaleta w sytuacji, kiedy na przykład mamy małe dziecko i chcielibyśmy odessać powietrze z pojemnika nie budząc przy tym malucha. Podsumowując

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na grubym cieście 180

solą i  oregano , dodać mleko i oliwę - ugnieść. Utworzyć kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut w misce pod wilgotną ściereczką. Po tym czasie blat oprószyć, ciasto rozgnieść końcem dłoni a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Oczyścić z nadmiaru mąki.  Składniki na sos: 5 pomidorów, obranych ze skórki pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru(...)patelnię lekko polaną oliwą z oliwek. Po około 4 minutach duszenia dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z musztardą  i zioła. Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później. Dodatkowo: obrane i pokrojone pieczarki 400g sera żółtego Edamskiego szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni Pokrojony na cząstki świeży ananas małe pomidorki plasterki papryki kukurydza  bazylia Rozwałkowane ciasto nakładamy

Słodkie Przyjemności