lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:182/613)

TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 348

budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek). 6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze się nie schłodziło. 7. PIEKARNIK: ustawiamy(...)wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie wałkujemy je na wielkość formy do tarty lub blaszki (w miarę potrzeby można lekko podsypać mąką, aby nie kleiło się do blatu). Kiedy mamy już odpowiednią wielkość delikatnie wypełniamy ciastem formę, nie zapominając o brzegach. Możemy podziurkować je w kliku miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej

Nerds Kitchen
Racuchy z jabłkami 199

każdą porę dnia. Ja najczęściej jadam je wieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne(...)być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać cynamonem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-10 {margin: auto;} #gallery-10 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 176

minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet

Kuchnia po mojemu
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 210

może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Karpatka trójsmakowa 624

dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać.  Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje to przełożyć na niego krem czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec rozsmarować krem śmietanowy i na sam wierzch położyć drugi płat upieczonego

Ugotować
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 546

Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach. Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszaj

Eat me! Fit me!
Kruche rogaliki z borówkami 91

kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia

Milion Smaków
Chałka 193

jajka lekko roztrzepane 50 g roztopionego i przestudzonego masła  Do posmarowania: 1 małe jajko + 1/2 łyżeczka wody Do posypania: mak Drożdże rozpuścić z ciepłą wodą. Następnie dodać mąkę, cukier i sól. Cały czas mieszając dodać jajka i masło. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej czasami więcej) To ile dodacie mąki zależy od konsystencji ciasta nie może(...)być luźne i elastyczne niezbyt klejące. Kiedy cisto zacznie odstawać od ścianek miski wyjąć na blat i wyrabiać 5-10 minut. Następnie uformować kulę, lekko spryskać olejem i włożyć do miski. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować.  Należy wbijać pięść w ciasto, bardzo przyjemna sprawa :) Po wyrośnięciu ciasto podzielić na na 4 równe części u formować z nich wałki

Delicious Titbits
Ciasto Marcinek 37677

powinno być dość zwarte, ale i elastyczne - ciasto podzielić na piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjecie masła - każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron), aż placek będzie lekko przeźroczysty, od talerza o średnicy 20cm wykroić kształt koła - ścinki odłożyć na bok, powstaną z nich kolejne placki - u mnie powstało z nich dodatkowo pięć(...)był wyrazisty, dodać więcej soku z cytryny CIASTO MARCINEK - na dużym talerzu lub paterze ułożyć jeden z upieczonych placków, na wierzch nałożyć taką ilość masy, by można ją było rozsmarować cienką warstwą na całym placku (ja nakładałam około 2 łyżki) - na wierzchu ułożyć kolejny placek, starając się, by równo pokrywał ten dolny, lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę masy i postępować

Smakołyki Bereniki
Dyniowa fantazja 167

ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra! Składniki na kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki

Ciasteczkowy Potwór
Prosty mazurek kajmakowy 840

papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko dociskamy, np. widelcem, aby uzyskać dekoracyjny wzorek. Tak przygotowany spód chowamy do lodówki na kolejne 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190º C. Ponownie schłodzone(...)ciasto układamy na płaskiej blaszce i pieczemy do zrumienienia – potrwa to ok. 15-20 min. Delikatnie wyjmujemy i studzimy. Mleko i śmietankę gotujemy na niewielkim ogniu z cukrem oraz naciętą wzdłuż laską wanilii. Na początku nie trzeba mieszać, ale gdy masa zacznie się pienić i ciemnieć, należy jej uważnie pilnować i od czasu do czasu zamieszać. Kajmak jest gotowy, kiedy

Ratunku obiad
Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi 390

Ukochanego. Kluski śląskie ze zdjęcia niestety są kupne (cóż, weekendowe lenistwo wygrało), ale poniżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy! CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Grillowany kurczak (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera gorgonzola

My Culinary Art
Ciasto cappuccino z bananem 341

Kawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych,  łyżka cappuccino,  50g stopionego

Z miłości do słodkości
Pizza na razowym spodzie 195

łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy i i dzielimy na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę. Smarujemy sosem

Blondynka Gotuje