lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:175/613)

Bułeczki z polędwicą i serem . 209

masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu

Sama słodycz i szczypta chili
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1147

dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie wyłóż ciasto na blat roboczy

Grahamka, weka i kajzerka
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 152

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 193

szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto.  Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto

Aga w kuchni
Rurki z bitą śmietaną 194

kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam i ponacinałam tworząc długie paski, szerokie na 3 cm. Foremki posmarowałam lekko masłem i nawijałam na nie, zaczynając od węższej strony, paski ciasta. Wierzch rurki obtaczałam w cukrze. Rurki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do zezłocenia się (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym

Kulinarny Pamiętnik
Strucla jabłkowa 165

cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu.  Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy(...)żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko co 4-5 cm. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 199

kuchni, która uchodzi za jedną z lepszych na świecie. Też macie takie marzenia ? Wróćmy jednak do naszego dania. Na początek oczywiście zdjęcia. Pięknie wygląda to danie.   Ziemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów(...)przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki

vegetanie
Zielona tarta 188

lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".  Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 40 ml zimnej wody Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie

Plate of Joy
Lekki tort śmietankowo – kakaowy 302

więc dziś mam dla Was przepis jakiego tu jeszcze nie było! Przepis na TORT! Jeden z najłatwiejszych , a zarazem najsmaczniejszych jakie udało mi się robic! Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki! Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają!   Składniki: Biszkopt: ( tortownica(...)szklanki – mąka pszenna – 1 szklanka – kakao – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Masa śmietankowa : - śmietana 30 % – 500 ml – olejek do ciast śmietankowy – 1 szt – śmietan fix – 2 szt – cukier puder – 3 łyżki Masa kakaowa : - śmietana 30 % – 500 ml – śmietan

Ostra na Słodko
Slimaki lubia deszcz 189

bokach 30 cm papierem do pieczenia i wysmarować i papier i boki foremki roztopionym masłem. Nasze bułeczki będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt. Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego

Przysmaki Karolki
Orkiszowe pierogi z dynią 182

używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru. Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło(...)dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko mniej niż 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 340 g dynii 300 g ziemniaków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z truskawkami 187

tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy.   Śmietanę ubijamy i dosładzamy.    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Lekko dosładzamy cukrem.    Z podanych składników sporządzamy ciasto naleśnikowe. Na patelni smażymy naleśniki. Wypełniamy je truskawkami i zwijamy.    Dodajemy ubitą śmietanę lub jogurt i deser gotowy.....a jaki smaczny!.... Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto bananowe z chałwą 195

180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.   Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy  i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z racji, iż ciasto z natury jest mało słodkie

Grunt to przepis!
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 362

nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić

wyzwania kuchenne
Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 134

później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość