lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:171/613)

Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 245

przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
Domowe Jagodzianki 186

cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Domowe Jagodzianki - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze(...)hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).   Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Jagodzianki

Słodka Strona
Kolorowe ciasto z jabłkami 201

mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao. Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.    Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp.160 st. C.    Ciasto jet gotowe i zabawnie wygląda

Maminek kulinarny
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 230

nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz po upieczeniu przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z pianką i galaretką 338

tężejącą już galaretkę turkusową. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Mazurek jaglany z czekośliwką 126

azurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy  wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz

Food Square
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 241

wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja, ale gdyby tak się działo, można lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny  ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich(...)kładę do gorącej miski z przygotowaną złotą cebulką. Idealnie wchodzą z zimnym kefirem, chłopaki lubią do nich jeszcze kleksy kwaśnej śmietany. Można też jeść odgrzewane na patelni, przypieczone na lekko złoty kolor. Moja mama robiła pierogi najczęściej w piątek, nie miały może tak dużo sera, ale był to ser, który mama sama robiła. Najpierw kilka godzin pracy w szkole

I tu będę miała takie te
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 335

Dziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej(...)cytrynowe i miksujemy, a następnie wylewamy na blachę ( 22×28 ) wyłożoną herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny. Po tym, czasie układamy plasterki bananów i zalewamy przygotowaną wcześniej , lekko tężejącą galaretką truskawkową. Ostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Ostra na Słodko
Słonecznikowiec 345

całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte. Ciasto jest idealne w smaku, a po zmacerowaniu się bardzo lekko kroi się i wygląda superowo w przekroju. Uwierzcie mi, że taki słonecznikowiec jest bardzo smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście. Wszystkie przepisy na ciasta(...)dodania nie może być gorąca, może być tylko lekko ciepła. Jeżeli będzie gorąca jest prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec. Do żółtek z czekoladą dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i łączymy szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wlewamy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia

Kuchnia Łukasza
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 200

niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym.   SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko keczupem (np. pędzelkiem silikonowym) . 2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę

Kto ugości moich gości?
RECENZJA - Dojrzała i szczupła :) 181

wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :)  Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam do tego panie

Zdrowie na języku :P
Pizza z salami i mozarellą 98

ciasto. Odstawić na ok  45-60 min.  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, lekko posolić. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyłożyć nim dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować koncentratem i posypać pozostałymi dodatkami. Przyprawić oregano. Pizzę piec ok 20 min w 180st

Smakołyki Asi
Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe 165

dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez

Mania Gotowania
Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe 234

dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez

Mania Gotowania
Śmietankowa szarlotka 901

białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru. Smacznego

Słodkości i nie tylko