Muffinki rabarbarowe 170Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem. SKŁADNIKI 270 g rabarbaru (3 sztuki) 100 g masła 290 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka
Passions hobbies life
Drożdżowy warkocz z kremem czekoladowym 200jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem całość posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Piec około 30-40 minut w 180ºC . Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki
Ugotować
Sernik puszysty II 191Druga wersja mojego ulubionego sernika, równie kremowa, lekka i puszysta. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej śmietankowe i wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości, gdyż z pewnością zachwycisz nim swoich gości
Milion Smaków
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 297zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor. Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi
Nerds Kitchen
Ciasto z kaszy manny z rodzynkami 307Dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.. Formę natłuścić, posypać kaszą manną, wlać ciasto. Ciasto piec w nagrzanym do 200°C ok 45 - 50 min(dopóki ciasto nie zgęstnieje, a wierzch się zrumieni. Lekko ostudzony można posmarować ulubionym dżemem
kulinarnajamka.blogspot.com
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 180Marchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 355puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty. 5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć
Kto ugości moich gości?
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 175pracować. Na stolnice wysypać makę, sól wlać w srodek olej i zaczyn drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego
Gosia gotuje
Placuszki kokosowe 170pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek). Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Gotowe placuszki wykładamy na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Nieba
Krajanka serowo - dyniowa 195wanilii W międzyczasie przygotować śmietanę:. Wszystkie składniki wymieszać i rozprowadzić na upieczonym gorącym cieście. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Ciasto wystudzić. Schłodzone posypać podpieczonymi okruszkami i lekko docisnąć do masy serowej. Wstawić do lodówki. Schładzać ok. 3 godzin. Pokroić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 177kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki 30% sól pieprz A jak to zrobić: Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem. Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać
Kuchnia w opałach
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 238doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe. Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem
IMPRESJA SMAKU
Bezglutenowe placki z jabłkami 243cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka
Kuchenny Skrawek Nieba
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 176wyciągnięcie ręki. Teraz muszę za nie niemało płacić. Kupiłam więc te porzeczki, ale nie miałam pomysłu jak mogę je wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślalam o cieście z porzeczkami i bezą, ale zamiast lekko rozmiękczyć masło, całkiem je roztopiłam... tak więc powstały muffinki :) Słodko-kwaśne i idealnie wilgotne :) Czytaj więcej
bistro mama
Biscotti Kawowe i Lunch Box 177wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy na ukośnie kromeczki około 1,5 cm. Ponownie układamy na blaszce i pieczemy tym razem w temperaturze 160`C - 10 minut
Słodkie Przyjemności