lekka - 5765 przepisów (strona:161/385)

Kalafiorowe gratin 219

znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa.  Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

ładnie błyszczeć. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette des rois można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko odgrzane w piekarniku. Francuzi lubią popijać je szampanem lub wytrawnym cydrem

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 212

migdałami. Rondelek z winem postaw na dużym ogniu i gotuj, aż odparujesz wino do objętości 1 łyżki, po czym wlej je na patelnię. Odcedź makaron tak, aby pozostał lekko wilgotny (i zachowaj na wszelki wypadek 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż go na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie, dodając wody spod makaronu, jeżeli będzie zbyt suchy. Przełóż makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoskie bułeczki ziołowe 164

grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.  Uwagi: Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe

Chilli Czosnek i Oliwa
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 207

wyrośnięcia na ok. 1 godz. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.  Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 253

owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 289

używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 183

pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 239

gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem , obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo . Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna . Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy. Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 176

więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 158

Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar w restauracjach w krajach śródziemnomorskich), a my wpatrywaliśmy się w migoczące w wodzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 215

szypułki i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 267

polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna. Ja na ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła.  Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis - ciasto z wiśniami 175

mąki oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa