lekka - 5765 przepisów (strona:156/385)

Jogurt naturalny z bananami - Dieta 3D Chilli 208

Sładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe, całość posypujemy cynamonem i kardamonem. Smacznie i zdrowo

My Culinary Art
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 280

się rozkleiły” i wystygły. 2. Mięso dokładnie mieszamy z cebulą, czosnkiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Z tak przygotowanej masy, formujemy 4 kuleczki i lekko spłaszczamy.  (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje “stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)  3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy

My Culinary Art
Krówkowy sernik 363

zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik można udekorować kakao (mi to nie do końca wyszło :)). Smacznego

My Culinary Art
Quesadilla z kurczakiem 1243

wszystkie przyprawy i utarty ser żółty. Przykrywamy drugą tortillą i dociskamy. 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wkładamy naszą quesadillę. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony (aż tortille lekko się zarumienią, a ser roztopi). Gotowe! P.S. Ja podałam moją quesadillę z kwaśną śmietaną oraz sosem tabasco

My Culinary Art
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 279

ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Tarta z malinami 265

boki formy do tarty o średnicy 31 cm. Nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia). Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. ~ 2. Śmietanę utrzepujemy z jajkami i cukrem do całkowitego połączenia składników. Na ostudzone ciasto wykładamy malinki wedle uznania i polewamy naszą śmietanową masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

My Culinary Art
Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą 189

Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle

My Culinary Art
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 377

dodajemy do białej czekolady, cały czas mieszając. Następnie (miska nadal powinna znajdować się na garnku z ciepłą wodą!) powoli dodajemy mleko skondensowane, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.  5. Kilka kostek (ja użyłam 4+4) mlecznej i gorzkiej czekolady ucieramy na tarce o małych oczkach. Połowę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy

My Culinary Art
Banany duszone w mleku kokosowym z miętą 202

Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego  1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej

Tajskie smaki
Skrzydełka kurczaka po chińsku 739

papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później. 2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być go tyle, żeby pokryły skrzydełka prawie w całości) i smażymy skrzydełka partiami do lekkiego zarumienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. 3. Z woka wylewamy olej, zostawiając go tylko trochę na dnie. Wrzucamy drobno posiekany imbir i szczypiorek, dodajemy sos hoi sin i smażymy przez minutę

Tajskie smaki
Sałatka idealna na wiosne! 906

jest przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy

Kolizje Smaków
Jajka w ramce z papryki 193

jakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić się trudność , gdyż jeśli mamy krzywe plastry to może nam nieco wycięć dołem. Kluczem jest dobrze

Kolizje Smaków
Trójbarwny sernik na zimno 202

najmniej godzinę. Jeśli poszczególne warstwy zwiąże nam w krótszym czasie to można nakładać je szybciej. Gdybyśmy natomiast zapomnieli o galaretce i by się nam związała poza sernikiem, wystarczy ją lekko podgrzać by znowu była płynna

Kolizje Smaków
Tort Wielkanocny 200

stopniowo cukru pudru. Rozpuszczone pianki zaczną przypominać spójną mase. Przekładamy ją na blat, podsypując cukrem pudrem i wyrabiamy ciasto. Na końcu powinno przypominać konsystencją plasteline (ciasto nadal może się lekko kleić). Teraz gdy mamy przygotowane wszystkie składniki robimy tort . Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi

Kolizje Smaków
Tarta z winogronem i kozim serem 259

pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę

Kolizje Smaków