Połączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie
Słodki Blogubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy(...)możemy przygotować… CZEKOLADOWE ZDOBIENIA: Z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, robimy na papierze do pieczenia czekoladowe esy floresy. Możecie to zrobić łyżką lub umieścić czekoladę w rękawie do zdobienia tortów z końcówką z otworkiem o bardzo małej średnicy. Za pomocą rękawa możecie wykonać bardzo precyzyjne kształty- to tak jabyście mogli rysować czekoladą na papierze. Wstawiamy zdobienia do lodówki. Ozdabiamy wyjęte
Domowe TortyCiasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znajdziemy w niej pyszności całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu - czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy, pralinki, ciasteczka. Jest z czego wybierać! Prawda, że wszystko wygląda apetycznie? Składniki na przedstawione smakołyki są łatwo dostępne, więc nie musimy latać i szukać
Di gotujePrzepyszny maślany biszkopt genueński, o którym marzyłam od kilku miesięcy. Którego bardzo długo nie miałam odwagi zrobić. Bałam się, że nie ubiję dobrze jajek. Zdecydowanie wolę
Słodki PomysłCiasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z
Kulinarna (nie)codziennośćkremie i podjadaniu lukrowych elementów . Gdy już wspólnymi siłami uda nam się ukończyć nasze potworkowe dzieło- zaczyna się kolejny etap przyjemności- zjadanie ! Po dominujących kolorach wokół dziecięcych buziek można łatwo poznać, komu- jaki potworek smakował najbardziej! Mam nadzieję, że się skusicie na tę włochatą, kolorową oraz pyszną potworkową przygodę i zdecydujecie się zaprosić te sympatyczne babeczki do swojej kuchni ! SKŁADNIKI(...)przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki, o małej średnicy- robimy potworkom kremowe kudełki. Układamy na kremie oczy…. … i nasze słodkie potworki są gotowe ! Życzę Wam mile spędzonego czasu
Domowe Tortypiekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Krem na bazie bezy szwajcarskiej ( do posmarowania tortu z wierzchu) 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Odrobina barwnika niebieskiego (użyłam blue sky wiltona) Zobaczcie(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbanany DODATKOWO: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 banany 250 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT KAKAOWY : Biszkopt kakaowy Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym(...)masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy
Domowe Tortyszybkie i łatwe przepisy z łososia. Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe
codojedzenianasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt(...)podgrzewamy mleko i masło, do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki i cukier oraz mieszamy do chwili zagotowania. Ważne by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę ponieważ wychodzi gęsta i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Z wyglądu może póki co nie jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie. Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki
Kolizje SmakówDelikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki
Tagebuch po polskułatwe, aromatyczne, wykorzystujące nie zawsze oczywiste połączenia smakowe i czerpiące z całego arsenału przypraw. Ja mam wersję angielską tej książki, staram się kupować bezpośrednio od wydawcy „macierzystego”, bo na końcu każdej książki jest link do rejestracji i dostajecie dostęp do wszystkich książek w wersji elektronicznej oraz do nowych, nigdzie niepublikowanych przepisów. Zuzia Nowakowska-Sikora: „Instrukcja Obsługi i Dekorowania Tortu(...)pewniaki, które ogarniałam, jeśli chodzi o pieczenie, wielkie księgi wydane przez Larousse i Culinary Instytut of America. W tym roku dołączyła do nich Zuzia z rozłożonym na czynniki pierwsze tortem. Znajdziecie tam wszystko, od tego co z utensyliów kuchennych będziecie potrzebować, po zrobienie dekoracji z izomaltu. Napisane prosto, przejrzyście i krok po kroku. Oprócz ogromnej dawki wiedzy książka jest piękna
ladykitchenkupić jakieś nowe cuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych przepisów, które pozostają oczywiście w klimacie prostych ale smacznych łatwych deserów i uwaga fajnych wytrawnych dań
Słodkie PrzyjemnościPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itki