Witam Kochani, dawno nie było takiego wpisu. W ostatnim czasie nie biorę udziału w konkursach, ale jeśli pojawi się jakiś kulinarny z fajnymi nagrodami to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas. Lizaki zrobiłam z bezy szwajcarskiej , która jest bardziej stabilna i pozwala na uzyskanie pięknego gładkiego wykończenia. Dzięki niej gotowe lizaki bezowe są trwałe, chrupiące i nie kruszą się tak łatwo jak te, z bezy francuskiej. Jeśli jednak wolicie przygotować lizaki(...)rozgrzanym na 100 stopni przez ok. 1,5 godziny. Suszenie lizaków w niskiej temperaturze sprawia, że zachowują swój biały kolor. Gotowe lizaki można podać jako deser lub wbić w tort jako dekoracje. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku przez kilka tygodni. Zostawione na dłużysz czas (kilka dni) w temperaturze pokojowej mogą chłonąć wilgoć z otoczenia
Ciastkozercyidealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy i do tego dozwolony gdy dbamy o linię. Genialne !!!! Potrzebujesz do tego fioletowego tortu wyciskarki do soków aby uzyskać z kapusty gładką poszatkowaną pulpę, którą zabarwi serek śniadaniowy na ten cudowny jagodowy kolor. SKŁADNIKI: 8 kromek ciemnego chleba (najlepiej tostowego) 500 g serka śmietankowego(...)stała się zbyt rzadka. Powinien być łatwy do rozsmarowywania się. Kromki chleba, gdy nie są idealnie prostokątne lub kwadratowe do przycinania, by były równe najlepiej wcześniej zamrozić. Gdy są twarde łatwiej je przyciąć ostrym nożem z piłką. Serek podzielić na 3 części: 2 do przełożenia warstw i jedną do obsmarowania Tortu kanapkowego. Ułożyć na podłużnym talerzu dwie kromki obok siebie
Sztuka gotowania w/g Samirysmakować, jak rosnąca przez kilka godzin babka drożdżowa lub czasochłonny, wielopiętrowy tort, który serwuje na Święta twoja ciocia lub babcia. Proste ciasto na Wielkanoc – Mazurek Mazurek to jedno z najszybszych i najprostszych ciast do wykonania. Nawet, jeśli nie masz robota kuchennego, który połączy ze sobą składniki, bardzo łatwo wysiekasz je samodzielnie na stolnicy lub kuchennym blacie. Wystarczy wyciągnąć kostkę masła
codojedzeniawygląda trochę jak machina wojenna) i wytoczyłam wojnę bezą, bezikom i tortom. Walka ta okazał się bardzo krótka i wielce nierówna bowiem dość szybko ją wygrałam. Kilka miesięcy temu nadszedł czas na trzecią bitwę. Tym razem przeciwnikiem miały być makaroniki. To spotkanie nie było ani krótkie, ani łatwe… Wojna (tak, tak przerodziło się to zdecydowanie w wojnę!) miała wiele bitew
Kolizje SmakówKokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na
Wanilia i Kardamon******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje
W kuchni Karmel-itkiTaki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu Tortu Straciatella z Malinami . Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo
Blondynka GotujeDelikatny tort z opłatkiem z okazji Komunii świętej. W środku krem rafaello przełamany kwaskowatą żelką z wiśni. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na 3 dni. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt: jajka 6 szt mąka pszenna 156 g, mąka ziemniaczana 48 g, cukier 198 g, krem: śmietanka 36% 500 ml, czekolada biała 2 szt, wiórki kokosowe(...)postawić na palnik i podgrzać do wrzenia. Wiśnie ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę i szybko mieszać aż się całkowicie rozpuści. Żelkę należy zrobić o mniejszej średnicy niż tort. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy folią spożywczą, przelewamy ostygnięte puree wiśniowe i włożyć do lodówki na całą noc. Czekolady rozpuścić w misce na parze wodnej lub w rondelku
kulinarne odsłony patijestem utalentowana w kierunku tortów to na przekór postanowiłam upiec tort : D Może nie jest to ósmy cud świata w wyglądzie, ale w smaku myślę że jest naprawdę dobry i naszym zdaniem naprawdę przypomina białe michałki. Oczywiście jego słodycz dostosujcie do siebie, wielkość też bo są na innych stronach przeliczniki foremek i łatwo jest wszystko wyliczyć na swoja wielkość blaszki(...)blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia spożywczą i wylewamy masę borówkową, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia np. na noc. Krem Michałkowy 3. Śmietankę przelewamy do garnka i doprowadzamy prawie do wrzenia
Gotowanie...to proste !czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami! Smakuje wspaniale! Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select. Seria dedykowana jest dla profesjonalnych kucharzy i cukierników. Waga tych opakowań robi wrażenie! Każde z nich jest kilogramowe! Kilogramowa tabliczka czekolady! W przypadku(...)czyli pół zwykłej tabliczki czekolady! Robi wrażenie, prawda? :) Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;) Świetne produkty, które z pewnością dobrze mieć w domu! My z pewnością przy
Plate of Joyzupełnie nowej odsłonie - murzynek , ale inaczej , który w mojej wersji stał się niebanalnym ciastkiem z kremem , z nutką egzotyczną, ponieważ krem jest nieoczywisty, bo kokosowy . Ciasto jest łatwe do wykonania, pyszne do konsumowania i miłe do oglądania. Dodatkowo, jak zwykle, do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam i ciasto polecam :-) * * * Mój przepis bierze udział(...)kokosowych musimy odłożyć do dekoracji. 11. Ciasto przecinamy jak tort. Blaty nasączamy rzadką częścią mleka kokosowego. 12. Na spód ciasta wykładamy prawie cały krem. Przykrywamy wierzchnim blatem. Pozostałością kremu wypełniamy brzegi, które następie obsypujemy wiórkami kokosowymi. 13. Na wierzch nakładamy polewę czekoladową. Obsypujemy wiórkami. To co ewentualnie spłynie, będzie można łatwo usunąć następnego dnia. Ciasto chowamy na całą
Kawa z mlekiemmocno alkoholowy tort, przełożony czekoladowym kremem z zanurzonymi w nim smakowitymi wisienkami , które wcześniej, przez kilkadziesiąt godzin moczyły się w alkoholu.. ;) W związku z tym, że był to tort - prezent, na urodziny, postanowiłam wyjątkowo go udekorować. Wykonałam w tym celu bardzo wdzięczny do tego typu zadań krem maślany na bezie szwajcarskiej. Robiłam go dopiero drugi raz w swoim życiu(...)lubi płatać figle.. Ale i tym razem udał się doskonale. Nie taki więc diabeł straszny jak go malują :) Mogę nawet śmiało stwierdzić, że jest to krem bardzo łatwy do wykonania, należy tylko pamiętać o kilku zasadach, ale o tym niżej. Krem zawiera dużo masła, w związku z tym do szczególnie smacznych i lekkich nie należy, ale oczywiście jest
Opowieści z piekarnikaBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery Fajery