Cudowne, chrupiące, słodkie i lekko ostre skrzydełka z grilla. Z pewnością staną się twoim popisowym daniem na imprezach pod chmurką. Jeśli chcesz go przygotować dla dzieci
Wielki apetytjaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort jest już pokryty kremem śmietanowym łatwo możemy zrobić na nim wzorek za pomocą zwykłej łyżeczki. Na wierzch tortu układamy umyte borówki, boki dekorujemy suszoną lawendą. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post
Ciastkozercyblaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady
Wanilia i KardamonJuż nie raz pisałam na blogu o tym niezwykłym miejscu na mapie Trójmiasta (mam na myśli BioBazar ), ale co tam tak mi się podoba, że znowu
Wielki apetytPewnego, słonecznego dnia w odległej, malowniczej dolinie przyszedł na świat nikt inny jak właśnie on- Per Granajito. Matka jego szalona, temperamentna Kubanka na imię miała Mojito
Wielki apetytObłędne ciasteczka z kawałkami czekolady. Zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Miękkie w środku z lekko płynnymi kawałkami czekolady a z wierzchu chrupiące, ale miękkie. Przepis ten bazuje
Wielki apetytSzarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi
Wielki apetytLekko cytrusowe z pikantną nutką. Kotleciki z dorsza w takiej odsłonie świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka w wersji mini jak i danie obiadowe . Są naprawdę
Wielki apetytUwielbiam marcepan- muszę się przyznać, że jestem od niego uzależniona. Ostatnio na blogu pojawił się przepis na tort marcepanowy a dziś mam dla Ciebie- Drogi Czytelniku
Wielki apetytTa sałatka jest moim pewniakiem przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Zawsze pierwsza znika ze stołu mimo, że robię jej naprawdę dużo. Polecam każdemu miłośnikowi gyros'
Wielki apetytCzasem zdarza mi się napisać na blogu kilka słów o prowadzonych przeze mnie warsztatach. Wybieram nieliczne, te naprawdę bajkowe, niezapomniane. Takie właśnie było tegoroczne wypiekanie i
Wielki apetytCudowna! Wręcz idealna. Mocno orzechowa. Z jednej strony kremowa, z drugiej chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak Święta w rodzinnym gronie, elegancka kolacja we
Wielki apetytMarcepan, czekolada i pomarańcze. Dla mnie te aromaty poza przyprawą piernikową to smak Świąt. Wyjątkowy, niecodzienny tort marcepanowy. Dla tych, dla których nie tylko aspekt wizualny
Wielki apetytIdealnie soczysty, genialnie pachnący, wyśmienity w smaku cóż można powiedzieć więcej.... Warto przygotować go na uroczystą kolację. Może świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia
Wielki apetytNigdy nie przepadałam za keksami. Okazało się, że to tylko kwestia nietrafionych przepisów. Pokombinowałam, pomieszałam i wyszedł nieziemsko- pyszny keks świąteczny. Warto go przygotować bo jest
Wielki apetytZapraszam dziś po wyjątkowy przepis na wyjątkowo okazję. Banalne połączenie smaku- orzech i czekolada. Kilka minut w kuchni. Duża dawka miłości i słodkiej pokusy. Tak właśnie
Wielki apetytKocham takie wieczory jak ten dzisiejszy. Pogoda cudowna - po słonecznym, upalnym dniu przyszedł czas relaksu pod gwieździstym niebem. Postanowiłam rozpieścić się jeszcze bardziej. Przygotowałam chrupiącą roladę
Wielki apetytIdealne, ekspresowe i pyszne danie. Pewnie zastanawiasz się czy to w ogóle możliwe. Odpowiedź brzmi- tak! Zapraszam Cię na wyjątkowo słoneczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci
Wielki apetytSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już
Wielki apetytJak co sobotę wybrałam się na BioBazar ( jeśli jeszcze go nie znasz- nadrób szybko zaległości. BioBazar to miejsce, gdzie możesz kupić certyfikowaną żywność prosto od małych
Wielki apetytShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie rodem z Tunezji, Izraelu, Egiptu i Maroko. Jest tak dobre, że powinieneś je również poznać właśnie Ty! Samo słowo oznacza „bałagan
Wielki apetytWielkimi krokami zbliża się Dzień dziecka. Postanowiłam z tej jakże wyjątkowej okazji przygotować dla Ciebie przepis dla twojego szkraba. Wyjątkowy smak, czekolada, truskawki- wiem, wiem kalorycznie
Wielki apetytCzasem wraz z rodziną mamy ochotę na porządna pizzę na grubym cieście z ulubionymi składnikami. Tym razem padło na szparagi, których wprost nie mogłam się już
Wielki apetytBanalny przepis, który sprawdza się zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, albo potrzebujesz alternatywy dla kanapki z dżemem na II śniadanie dla twojej pociechy. Przygotujesz
Wielki apetytGdy za oknem pojawiają się pierwsze promyki słońca a wiosna budzi się do życia przypominam sobie, że czas pomyśleć o sobie i dogadzam sobie kulinarnie. Sobotni
Wielki apetytPrzepis na to ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy
Wielki apetytNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Wielki apetytWpadłam na pomysł, żeby zamówić sobie Sushi do domu. Jako, że jestem człowiekiem bezgotówkowym postanowiłam skorzystać z pomocy portalu pyszne.pl , gdzie można za zamówienie zapłacić przelewem
Wielki apetytZapraszam na tą słodką wersję tego niezwykłego święta. Nie podam Ci dziś skomplikowanych przepisów a raczej odrobinę inspiracji jak w parę chwil przygotować małe co nie
Wielki apetytKugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki
Wielki apetytWalentynki to dla mnie szczególny dzień. Ponad 10 lat temu spotkałam swoją drugą połówkę, po kilku latach doszły jeszcze 2 sztuki do kochania, więc mam z
Wielki apetytTłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków
Wielki apetytKrążki cebulowe to przysmak, który przywędrował do nas z Ameryki. Jest to moja ulubiona przekąska, która świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach od Sylwestra, imprezę karnawałową
Wielki apetytUwielbiam pieczywo. Jak dla mnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało
Wielki apetytKukułki to smak mojego dzieciństwa. Gdy dorosłam zaczęłam przygotowywać ten likier i tak od pierwszego razu minęło już kilka ładnych lat. Zazwyczaj przygotowuję go na Święta
Wielki apetytDziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu i proporcji, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta. Chyba każdemu przyda się
Wielki apetytKlasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje
Wielki apetytUwielbiam curry. Jest to proste, szybkie, aromatyczne danie, które zawsze w moim wykonaniu smakuje inaczej. Pikantne a słodkie, kwaśne i słone. Idealnie zbilansowane smaki i najlepsze
Wielki apetytMielony, schabowy co dziś na obiad? Pewnie zastanawiasz się co przygotować dla swoich bliskich. Czasu brak, pomysłów również, w lodówce hula wiatr. Nic prostszego zapraszam Cię
Wielki apetytJesień to czas, gdy na dworze robi się już buro i zimno. Ta pora roku kojarzy mi się zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że
Wielki apetytHalloween- wyjątkowo kontrowersyjne święto, które obchodzone jest w wielu krajach noc przed dniem Wszystkich Świętych (czyli 31 października). Jedni je kochają inni nie widzą sensu zapożyczania
Wielki apetytUwielbiam nasze rodzinne śniadanka. Niedziela jest właśnie takim dniem, kiedy możemy sobie na nie pozwolić i rozkoszować się pysznym jedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas
Wielki apetytPostanowiłam dziś zaszaleć. Jesień kalendarzowa już wystartowała czas przemyśleć menu na chandrę. Zaczęłam od czegoś zupełnie obłędnego. Gorące śliwki, ciepła, płynna czekolada a to wszystko ukryte
Wielki apetytJestem blogerką kulinarną z krwi i kości. Uwielbiam dobre lektury, które poza przepisami wprowadzają mnie w świat autora. Coś mi o nim opowiedzą, czymś zaintrygują. Zastanawiasz
Wielki apetytMusze się do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od dobrych knedli. Takich, które nie są zbyt miękkie, zbyt twarde, mają dużą ilość nadzienia i zbilansowane smaki. Takie
Wielki apetytSmak dzieciństwa- moje pierwsze skojarzenie, gdy w mojej buzi ląduje kolejny kawałeczek sernika. Przygotowywała go moja mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem
Wielki apetytKocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię
Wielki apetytUwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka
Wielki apetytIdealne, letnie danie, które wyglądem przypomina te z najlepszych, światowych restauracji. Na widok którego twoi goście, domownicy i czytelnicy stwierdza, że takiego cuda szkoda jeść a
Wielki apetytMinionki....kamera-akcja! Małe, żółte słodziaki z wadą wzroku, szukające swego, złego przywódcy, które wprost uwielbiają banany. Czy może być coś bardziej rozkosznego? Tego lata Minionki
Wielki apetytIdealne rybka rozpływająca się w ustach u chrupiąca skórką. Do tego orzeźwiający sos i warzywa grillowane,ale na parze. Zaciekawiłam Cie swoim opisem? Koniecznie sprawdź co
Wielki apetyt12 czerwca miałam przyjemność wraz z Asią ( www.krolestwogarow.pl ), Iloną ( http://www.kuchniailony.pl/ ) i Bernadettą ( www.mojkulinarnypamietnik.pl ) uczestniczyć w Rebranding'u hotelu w Gdyni. Zmienił nazwę z Orbis Gdynia
Wielki apetytjaśniejszym kolorem. Powtarzamy ze wszystkimi spodami. Gotowe ciasto można wyrównać ostrym nożem, ja jednak wolę go nie obcinać, a nierówności zakryć kremem. Kiedy cały tort jest już pokryty kremem śmietanowym łatwo możemy zrobić na nim wzorek za pomocą zwykłej łyżeczki. Na wierzch tortu układamy umyte borówki, boki dekorujemy suszoną lawendą. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje. Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i
Wielki apetytUwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie
Wielki apetytIdealnie aromatyczny, soczysty i chrupiący kurczaczek z tego przepisu podbije twoje serce. Szybko się robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość
Wielki apetytKocham lato za jego słońce, długie i ciepłe dni, za aromat kwitnących kwiatów takich jak bez i róże. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na cudowny
Wielki apetytCzęsto słyszę od znajomych, że nie mają czasu na śniadanie. Zdrowy posiłek to już dla nich zupełna abstrakcja a przecież wcale nie jest to takie trudne
Wielki apetytUwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się
Wielki apetytIdealnie doprawiony i te delikatne w smaku zdrowe warzywka. Jestem pewna, że taka propozycja zachwyci każdego kto szuka jakiejś odmiany podczas grillowego sezonu. Dla mnie klasyczna
Wielki apetytTym razem wyzwanie rzuciła mi Arla- stworzyć smaczne danie w 30 minut. Pomyślałam, że to nic trudnego- przecież gotuję tak na co dzień. Powstały ziemniaczki zwieńczone
Wielki apetytJak w prosty sposób przygotować fajny sos śliwkowy? Nic prostszego i zajmie ci dosłownie 5 minut! Jego idealny, głęboki i słodki smak sprawdzi się świetnie do
Wielki apetytSzybkie jedzenie nie musi oznaczać fast food'u. Mało tego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz
Wielki apetytIdealne, szybkie danie z sezonowych szparagów. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić na obiad- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jadłeś jeszcze szparagów a jesteś ich ciekaw- dobrze
Wielki apetytSą takie cudowne chwile w życiu człowieka, że może wyjść do pobliskiego warzywniaka i kupić cudownie pachnących, polskich truskawek. Tylko co wtedy zrobić z zapasem tych
Wielki apetytSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru
Luźna KuchniaKrem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a ten uda się po prostu każdemu. Składniki: 400 g masła 1,5 puszki masy kajmakowej 200 orzechów Przygotowanie: Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut. Masło ubijamy na jasny krem
Kuchnia Łukaszazawsze jakieś wyzwanie, bo tort taki wymaga nie tylko czasu i cierpliwości, ale musi również być stabilny, wytrzymać swój ciężar i co najważniejsze, musi się go łatwo kroić, by każdy kawałek tortu wyglądał na talerzyku deserowym elegancko. Ja mam trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy, że będziecie mieli dwie. Ja wykorzystałam formy o średnicy
Passions hobbies lifeDziś chciałabym pokazać jak w łatwy sposób można wyczarować przepiękny tory. Tort, który wzbudzi zachwyt nie tylko u dzieci. W środku znalazł się biszkopt, przełożony musem z truskawek, bitą śmietana i świeżymi truskawkami. Czyli to co mały jubilat lubi. Masy maślane bądź jakiekolwiek inne z jego udziałem nie koniecznie przemawiają do mnie. Więc cała dekoracja została stworzona przy użyciu gotowej
Malinowe Pocałunkimakowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: Tortownica 23 cm 6 jaj ½ szklanki
Wanilia i Kardamon