Mocno żytni, mocno razowy chleb „Rossisky". Drugi, po Borodinskim , który upiekłem wg przepisu Brytyjczyka Andrew Whitley'a . Przepis jest nieskomplikowany, a chleb łatwy do wykonania. Wystarczy bowiem zmieszać składniki, nawet zwykłą kopyścią, odczekać odpowiedni czas i upiec. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest porządny, dobrze pracujący zakwas. W końcowym efekcie otrzymujemy aromatyczny i smaczny chleb, o dobrze wyrośniętym, pięknie brązowym miękiszu(...)letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do połowy wysokości. Foremki, nawet jesli są silikonowe lub z powłoką nieprzywieralną, warto wyłożyć wcześniej
Grahamka, weka i kajzerkaDziś zapraszam Was na delikatne serowe placuszki z sosem wiśniowym. Takie placuszki dosłownie rozpływają się w ustach. Oczywiście możecie je podać równie dobrze posypane wyłącznie cukrem
Słodkie okruszkizbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące święta mam już nakreślone(...)żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę tylko szczyptę. Pieprz jest wyjątkowo pikantny i łatwo z jego ilością przesadzić. Lubisz sałatki mięsne? Koniecznie sprawdź nasz przepis na Sałatkę z kurczaka z makaronem The post Sałatka z kabanosa appeared first on MeCooks
mecooksOwsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Moje dzieci je bardzo lubią, a i koleżanki z chęcią
Słodkie okruszki"Jestem chora! Jak ja nie lubię być chora! Szczególnie, gdy mam tak wiele pracy do wykonania. Codziennie leki, dużo cytryny i odpowiednia odzież, ale nic nie
Słodkie Przyjemnościprzecież (żołędzie) użyteczne i zdrowe dla ludzi zażywając palonych na kawę następującym sposobem: a zaręczam z doświadczenia, że i pieszczone usta od właściwey kawy nie łatwo rozeznają. Dojrzałej i nierobaczywej żołędzi nazbierawszy, zdejmie się z nich łupina i oskrobie skóreczka: i płasko na przykład na blachach, rozłożone, osuszają się w piecu wolnie ciepłym. W czasie suszenia występuje z nich(...)przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał na harmonii pedałowej
królestwo garówUwielbiam piec ciasteczka. Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowane słodkości do pysznej kawy lub herbaty. Ale dziś postanowiłam połączyć te dwie wspaniałe przyjemnością – herbatę
Słodkie okruszki"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek
Słodkie Przyjemnościmusli z jednorazowej saszetki, orzeszki czy zwykłe kanapki. W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego – zobaczcie moje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik. Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać(...)posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być
Ugotowane pozamiataneChrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej. Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas(...)masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec
Kuchcik gotujezrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana(...)wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia odłożonym lemon curd posmarowałam wierzch mojego deseru i ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny do stężenia. Deser bardzo łatwo się kroi. Pysznie smakuje. Najlepiej zimny. Ładnie wygląda. Nie potrzeba dodatkowej dekoracji. Szybko znika, bo jest smaczny. Spróbujcie go zrobić i przekonajcie
Kuchnia u KrysiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieDoszłam ostatnio do wniosku, że nie umiem wrócić do pracy stopniowo, powoli i bez przytupu. Od razu wpadam w wir wydarzeń i w krótkim czasie staram
W mojej kuchniwłókien, to nie ma z chrzanem tragedii, potem robi się niestety dość płaczliwie Z chrzanem jest jeszcze jeden problem, o którym nie wiedziałam, jak robiłam chrzan po raz pierwszy. Łatwo zrobić wiórowaty chrzan i żadne dodawanie śmietany nam go nie uratuje. Wyjdą po prostu suche wióry. Trzeba dobrze wybrać na straganie korzeń aby nie był zbyt wysuszony a przed tarciem(...)wyparzonym słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym(...)parmezan dodaje słoności. Przepis na to danie na blogu już w piątek. W tym miejscu musimy się Wam do czegoś przyznać. Planowanie menu na cały tydzień jest zadaniem niełatwym, bo trudno jest zadowolić wszystkich domowników. Jeśli o Agnieszkę chodzi mogłaby żywić się wyłącznie makaronem. Ja bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci. Sprowadzenie naszych preferencji do wspólnego mianownika wymaga ustępstw
Niedzielny kucharz